درختچه زالزالک: creategus  

553

زالزالک درختچه یا درختانی کوچک به ارتفاع 5 تا 14 متر، با شاخه های انبوه و خاردار از تیره گل سرخیان با میوه ای خوراکی می باشد. این درختچه دارای شکوفه های پُرپَر زیباا به رنگ سفید یا صورتی و معطر است. درختچه زالزالک در دامنه كوه ها و اراضی جنگلی آفتابی در سرتاسر جهان می روید. پوست تنه آنها به رنگ قهوه ای کم رنگ با شکاف های عمودی نارنجی رنگ است. ساقه های جوان دارای خارهایی به طول 1 تا 1.5 سانتیمتر می باشد. برگ ها به طول 2 تا 4 سانتیمتر، تخم مرغی شکل و دارای بریدگی های عمیق است. سطح رویی برگ ها به رنگ سبز تیره و سطح زیرین آن بی رنگ می باشد.

553


گل های درخت زالزالک بصورت هرمافرودیت بوده و در بهار ظاهر می شوند (ممکن است گل ها در مناطقی که بومی این گیاه است زودتر نیز ظاهر شود). 5 تا 25 شاخه گل با هم وجود دارند و هر گل حدود 1 سانتیمتر قطر داشته و دارای 5 گلبرگ سفید به همراه پرچم های متعدد قرمز رنگ و یک خامه است.
گل های زالزالک معطر بوده و گرده افشانی آنها توسط زنبور عسل و دیگر حشرات صورت می گیرد
میوه زالزالک کوچک، تخم مرغی شکل، اغلب به رنگ قرمز تیره، به طول 1 سانتیمتر، شبه سته اما از نظر ساختمانی یک میوه دانه دار حاوی یک بذر می باشد.


553

 

هرس درختچه زالزاک:

 استفاده از درختچه زالزالک برای ایجاد حریم و برروی داربست  باید بوته ها را پس از گلدهی هرس کرد که در اینصورت کمتر میشود از زیبایی میوه های جذاب آن استفاده کرد شاخه های خشک شده و ضعیف را هرس کنید و نیز  شاخه های درهم رفته در مرکز درختچه را برای رسیدن بهتر نور آفتاب نیز هرس کنید.

گونه های درختچه زالزالک:

C.melanocarpa (زالزالک معمولی) :

میوه کروی اندکی پهن و نارنجی رنگ- درختی کوتاه با برگ های کنگره ای- گلبرگ های پهن.

C.monogyna :

با ۵ متر ارتفاع – گلهای خوشبوی سفید و میوه های قرمز، واریته stricta دارای رشد عمودی و ستون شکل است.

واریته های گونه C.oxacantha (سرخ ولیک) :

کمتر خاردار بوده و خود درخت نیز کمتر تنومند میشود اما به علت گل ها و میوه های خوشرنگ(قرمز کوچک ۷ میلیمتر) بیشتر مورد استقبال می باشند . شامل : pauls scarlet گل قرمز پرپر rosea flore pleno گل های صورتی پرپر و plena گل های سفید پر پر گونه C.ambigua (سیاه ولیک) با میوه های سیاه کوچک خود نیز زیبایی خاصی داراست

 C.crusgalli :
گونه ای که استفاده از میوه آن ارجحیت داردو دارای تیغ های بزرگ ۷ سانتیمتری ولی با میوه های درشت قرمز و رنگی بودن برگ ها در پائیز است.

C.orientalis:
(دارای تنه بزرگ،میوه های قرمز مایل به زرد)

C.prunifolia :
(تیغ های قوی- میوه های قرمز- برگ ها در پائیز رنگی می شوند)

C. media گونه های هیبریدکه از تلاقی گونه های C. monogyna و C. laevigata به دست می آید و به عنوان درختچه در باغ کشت می گردد.

کاربرد درختچه زالزالک:

کاربرد درختچه زالزالک به دلیل خاردار بودن ساقه ها بعنوان پرچین استفاده می شود و میوه آن جزو داروهای گیاهی می باشد.مهمترین کاربرد آن استفاده بعنوان پایه پیوند برای گلابی و سیب است که باعث مقاوم شدن در برابر تابستان های خشک و گرم می باشد.

آفات و بیماری های درختچه زالزالک:

ممکن است دچار لکه برگی و زنگ شود.

تکثیردرختچه زالزالک:

تکثیر درختچه زالزالک از طریق کاشت بذر و پیوند می باشد که برای تکثیر  از طریق کاشت بذر،  بذور برای جوانه زنی بهتر به یک دوره سرمادهی نیاز دارند به علت وضعیت پوششی بذر و هم طی دوره جنینی، اصولا بذر این نهال دیر سبز می کند به همین جهت برای جوانه زدن سریع میوه ها چیده و می گذارند تا قدری پوسید شود سپس آنها را پاک کرده و به مدت ۳ یا ۴ ماه در دمای ۲۱ تا ۲۷ درجه سانتیگراد بعد به مدت ۵ ماه در دمای ۴ درجه سانی گراد در ماسه یا خزه مرطوب نگهداری می کنند، و آنگاه در بهار می کارند. کاشت بذر در اوایل تابستان در فضای باز به طور طبیعی یک همچون وضعیتی را به وجود می آورد، نتیجه جوانه زدن بذر در بهار سال بعد خواهد بود. بذرهایی که به غیر از موارد فوق کاشته شوند حداقل به ۲ سال زمان برای جوانه زدن نیاز دارد.  برای انواع پر پر آن پیوند هم انجام می شود که پایه برای پیوند C.coccinea و C.crus – galli می باشد.

 

شماره تماس:09126947735 لشگری
لشگری  : 09304266103
فاتح     :09122275234

تکثیر درختچه زالزالک از طریق کاشت بذر و پیوند می باشد

باید بوته ها را پس از گلدهی هرس کرد شاخه های خشک شده و ضعیف را هرس کنید و نیز  شاخه های درهم رفته در مرکز درختچه را برای رسیدن بهتر نور آفتاب نیز هرس کنید.

کاربرد درختچه زالزالک به دلیل خاردار بودن ساقه ها بعنوان پرچین استفاده می شود و میوه آن جزو داروهای گیاهی می باشد.مهمترین کاربرد آن استفاده بعنوان پایه پیوند برای گلابی و سیب است که باعث مقاوم شدن در برابر تابستان های خشک و گرم می باشد.

زالزالک با شاخه های انبوه و خاردار از تیره گل سرخیان با میوه ای خوراکی می باشد.

تعداد بازديد : 6539
نظرات كاربران :
 
 
سازمان بسیج مهندسی
دانشگاه تهران
شهرداری
ایران خودرو
اداره کل منابع طبیعی
شرکت ملی نفت ایران