جوالدوز:  catalpa


 

 کاتالپا 

کاتالپا با نام علمی  Catalpa Bignonioides که به انگلیسی Indian Bean Tree می باشد درختی است خزاندار از خانواده Bignoniaceaeمنشا این درخت نواحی جنوب شرقی ایالات متحده امریکا می باشد. گل های خوشه ای سفید کرم تا صورتی با توجه به منطقه کاشت از اردیبهشت ماه شروع به ظاهر شدن می کند.

 



درختی است خزان دار که به خاطر داشتن گل آذین خوشه ای با گلهای شیپوری و برگهای بزرگ قلبی شکل و همچنین میوه های خاص خود معروف است.این گلها سپس به میوه های دراز و کشیده و سیاه رنگی تبدیل می شوند که بی شباهت به جوالدوز نیست. درختی است مقاوم به سرما که تا دمای 29- درجه سانتیگراد را می تواند تحمل کند. جوالدوز به دامنه وسیعی از شرایط محیطی از قبیل تغییرات PH، رطوبت، نور، گرما و سرما مقاوم است. اما رشد قابل قبول در شرایط محیطی مساعد از لحاظ خاک و رطوبت انجام خواهد شد.
 

 

 

هرس جوالدوز، کاتالپا:


نهال های جوان جوالدوز میل به رشد نامنظم دارند،در این شرایط ممکن است لازم باشد نهال ها برای تولید تنه واحد و همچنین حذف شاخه های ناجور و نامنظم هرس شوند. 
 

شرایط رشد کاتالپا:

به وزش بادهای سنگین حساس است.دمای مناسب این درخت  17 درجه سانتیگراد است مناسب برای محیط های خشک است ولی گرما سرما رانیز متحمل است.


شماره تماس: 09126947735 لشگری



 

  نمونه اصلاح شده کاتالپا:  Catalpa bignonioides’Nana



 

   با عمل پیوند و همچنین برنامه های اصلاح نژاد نمونه هایی به وجود امده اند که تنه ای نسبتا صاف و قامتی کوتاه تر دارند 

شماره تماس: 09126947735 لشگری

 


تکثیر کاتالپا یا جوالدوز:

 

   تکثیر کاتالپا  از طریق بذر :

  قبل از کاشت بذر را به مدت 24 ساعت در آب بخیسانید، سپس بذر را خشک کنید. یک گلدان یا سینی نشا را با کمپوست گلدانی پر کنید و آن را با دست فشار دهید تا سفت شود. بذر را در سطح کمپوست قرار دهید. بذر درخت کاتالپا برای جوانه زنی به نور و رطوبت نیاز دارد. خاک را مرطوب نگه دارید ولی آن را خیس نکنید. گلدان یا سینی نشا باید سوراخ زهکشی داشته باشد. یک پلاستیک یا شیشه شفاف روی گلدان قرار دهید تا رطوبت حفظ شود. دمای مناسب برای جوانه زنی بذر 21 تا 24 درجه سانتی گراد می‌باشد. دما نباید زیر 21 درجه سانتی گراد باشد زیرا باعث می‌شود بذر دیرتر جوانه بزند. نهال باید در آفتاب کامل قرار بگیرد و به خوبی سیراب نگه داشته شود، خاک باید مرطوب بماند. گیاه رشد سریعی دارد، در صورت لزوم می‌توان زمانی که خفته است گلدان آن را عوض کرد. درخت در سال دوم بعد از کاشت آمادگی قرار گرفتن در مکان دائمی خود را دارد. مکان کاشت باید دارای آفتاب کامل و عاری از علف های هرز باشد.
 

   تکثیر کاتالپا از طریق پیوند:  

 عمل پیوند یکی دیگر از راه های تکثیر درخت کاتالپا است بخصوص اینکه درختانی که از بذر تکثیر می شوند گاهی تا حدود ۸-۷ سال طول می کشد تا بالغ شوند و گل دهند بنابراین با کاشت بذر می توان پایه ها را تکثیر کرد و سپس بر روی نهال یک ساله، پیوندکهایی که از درختان بالغ و گلدار تهیه شده اند ، پیوند زده شوند تا این پیوندکها رشد کرده و قسمت هوایی درخت را تشکیل دهند و درخت در سال دوم یا سوم بعد از پیوند به گلدهی برسد.  
 
 

تکثیر کاتالپا از طریق قلمه :


   قلمه راه دیگر تکثیر این گیاه است که در طی تابستان انجام می شود و از ساقه های حاصل از رشد همان سال که هنوز انعطاف پذیری خود را حفظ کرده اند (نیمه چوبی هستند) و همچنین در آن سال گل نداده اند و فقط حالت رویشی داشته اند قلمه ها تهیه می شود قلمه ها را می توان به طول حدود ۱۵ سانتیمتر تهیه کرد و بجز دو برگ انتهایی بقیه برگها حذف می شوند. قلمه ها را می توان در مخلوط خاک برگ + خاک و یا مخلوطی از پیت موس+پرلایت + شن درشت کاشت. توجه کنید از انجایی که قلمه از طریق برگ اب از دست می دهد باید قلمه ها را در مکانی نگهداری کرد که علاوه بر محافظت از نور مستقیم آفتاب بهتر است که رطوبت محیط نیز بالا نگهداشته شود یا از طریق استفاده از دستگاه های تولید کننده رطوبت و یا از طریق پوشش پلاستیکی که بر روی محوطه کاشت قلمه ها قرار میگیرد. دمای مورد نیاز در طی ریشه زایی قلمه ها نیز حدود ۲۱-۱۶ درجه سانتیگراد است. ابیاری را به گونه ای انجام دهید که سطح خاک رطوبت خود را همواره داشته باشد . زمانی می توان از ابیاری کاست که قلمه ها ریشه داده باشند و گیاه به حدود دو برابر اندازه خود رسیده باشد.

 

  کاربرد درخت جوالدوز یا کاتالپا: 

  کاربرد درخت جوالدوز بعنوان سایبان در بولوارها و میادین و تک درخت زینتی در فضای سبز و چمن می باشد.

 

شماره تماس:09126947735 لشگری

  لشگری  : 09304266103

  فاتح     :09122275234

نهال های جوان جوالدوز میل به رشد نامنظم دارند،در این شرایط ممکن است لازم باشد نهال ها برای تولید تنه واحد و همچنین حذف شاخه های ناجور و نامنظم هرس شوند.

با عمل پیوند و همچنین برنامه های اصلاح نژاد نمونه هایی به وجود امده اند که تنه ای نسبتا صاف و قامتی کوتاه تر دارند

کاربرد درخت جوالدوز بعنوان سایبان در بولوارها و میادین و تک درخت زینتی در فضای سبز و چمن می باشد.

تعداد بازديد : 2360
نظرات كاربران :
 
 
سازمان بسیج مهندسی
دانشگاه تهران
شهرداری
ایران خودرو
اداره کل منابع طبیعی
شرکت ملی نفت ایران