نهال گردو:Walnut-tree

 
 
 

نهال گردو - نهال کرج

 
وطن اصلی گردو مناطق مرکزی اروپا- قفقاز و شمال آسیای صغیر است. گردو اصولا نسبت به سرمای زمستان حساس نیست ولی حساسیت زیادی نسبت به سرمای بهاره دارد. انواع آن سنگی- کاغذ و مغر سفید می باشد. عمر مفید گردو 60 سال و عمر طبیعی آن 150 سال می باشد و شروع باردهی آن از سن 6 تا 8 سالگی است. گردو دارای ریشه های عمیق می باشد و نسبت به خاک های قلیایی حساس و نسبت به آب های زیر زمینی فوق العاده حساس می باشد. گردو به غرقاب شدن در اوایل بهار بسیار حساس است و در عرض 2 تا 3 روز غرقابی از بین می رود.
ازدیاد گردو توسط بذر می باشد و پیوند نیز انجام می گردد که نوع پیوند وصله است و در خرداد ماه انجام می شود. ارقام گردو از نظر حساسیت به سرما با هم متفاوتند. اکثر ارقام تجاری در دمای 9- درجه سانتی گراد خسارت می بینند و در درجه 20- درجه سانتیگراد خشک می شوند. گردو برای رشد و رسانیدن محصول خود به فصل رشد به اولانی نیازمند است به همین دلیل در بهار زود فعالیت خود را آغاز می کند و در پاییز دیر به خواب می رود.
و در نتیجه اغلب یخبندان های بهاره و پاییزه به آن آسیب می رساند. در گردو های بارور برای رسیدن محصول باید دمای محیط چند هفته قبل از برداشت 27 تا 32 درجه سانتیگراد باشد. دماهای بالاتر باعث سوختگی میوه (بادزدگی) و سیاه شدن رنگ مغز آن و دماهای کمتر باعث چروکیده شدن مغز می گردد. بادزدگی اوایل فصل باعث پوک شدن میوه می شود. نیاز سرمایی آن بین 400 تا 15000 ساعت دمای بین 0 تا 7+ درجه سانتی گراد می باشد. فاصله کاشت درخت گردو 10 متر در 10 متر می باشد. برای اینکه فاصله بین درختان خالی نماند معمولا بین درختان گردو درخت هلو می کارند و بعد از اینکه درختان گردو به بهره برداری رسید درختان هلو را حذف می کنند و در بعضی جاها در سال های اخیر از درختان گردوی پا کوتاه به جای هلو استفاده نموده اند. برای مناطقی که خاک عمیق و حاصلخیز دارند کشت به روش زیر توصیه می شود:
درختان گردو به صورت مستطیلی و به فاصله 9 در 12 متر و به فواصل 6 در 5/4 متر ما بین آنها درختان دیگر غرس می شوند.
10 تا 11 سال پس از اینکه درختان بزرگ شدند و شاخه های به هم نزدیک شدند درختان خارج می شوندو فاصله درختان گردو به 9 متر افزایش می یابد و اولین عمل تنک کردن صورت می گیرد و درختان عرض مستطیل خارج می گردند. 18 تا 25 سال بعد دومین عمل تنک کردن انجام شده و تنها درختان اصلی باقی می مانند و درختان از داخل ردیف های باغ خارج می شوند و فاصله درختان در ردیف های باغ از 6 متر به 12 متر افزایش می یابد.
 
 

روشهای جلوگیری از خسارت سرمای پاییز و زمستان در باغهای گردو:  

🔶-ابياري شب قبل از سرما و درحين سرماي شديد 

🔶- استفاده از بخاري در جهات شمال غربي و غرب (و در كل سطح باغ اگر باغ بزرگ است )

🔶- استفاده از فن هاي هوايي (پنكه هاي هوايي)

🔶- کاهش آبیاری از شهریور و قطع زودتر ابياري 

🔶- هرس نكردن در زمان بروز سرما

🔶- پوشاندن درختان با پلاستيك يا أشياء خشك شده 

🔶- سوزارندن لاستيك و هيزم دود زا (البته براي محيط زيست خوب نیست)

🔶- بكار بردن اسپري هاي فيزيولوژيك محافظت از سرما

🔷 -محلول پاشی با سولفات روی و پتاس بعد از برداشت محصول

 

  برداشت محصول گردو :

فصل برداشت گردو بستگی به شرایط محیطی دارد.مثلا در مناطق سرد در اواخر مهر ماه است.اما آنچه مسلم است هنگام برداشت گردو پوست آن باید به رنگ قهوه ای مایل به خاکی در آمده باشد وپوست آن به راحتی از گردو جدا شود.برداشت محصول گردو باید در اولین فرصت که گردو ها پوست می دهند انجام شود.و بعد از چیدن گردوها باید آنها را پوست کنده ومحصول را در سایه ودر جای خشک پهن کرد تا خشک شوند.محل خشک کردن باید طوری باشد که هوا در آن جریان داشته باشد.تنا محصول به طور کامل خشک شود.در مناطقی که آفتاب ملایم باشد میتوان محصول را بعد از پوست گیری در آفتاب ملایم خشک کرد.اگر آفتاب شدید باشدموجب سیاه شدن مغز گردو وعدم بازار پسندی آن میشود.روش سنتی برداشت محصول گردوبه این صورت است که با چوب بلند به شاخه های درخت ضربه میزنند.که باعث تکیده شدن گردوها میشود این روش علاوه بر زحمت زیاد ووقت گیر بودن آن باعث صدمه به درخت گردو میشود وثمر سالهای آینده گردو را نیز از بین میبرد.از آنجایی که ارتفاع درخت گردو زیاد است برای برداشت مکانیزه واصولی از بالابر استفاده میشود که میتوان آنرا به تراکتور متصل نمود .امیدوارم مطالب ارائه شده مفید واقع افتد ومارا از افزایش میزان محصول خود بی نصیب نگردانید.
 

آبیاری درخت گردو:

در طول دوره رشد درخت گردو مراحل مختلفی را می گذراند.که دراین مدت غفلت در آبیاری درخت گردوهم محصول سال وهم محصول سالهای آینده را کاهش میدهد.تعیین دقیق میزان آب مورد نیاز یک هکتار باغ گردو از کاشت تا برداشت گردوکار آسانی نیست.زیرا عوامل متعددی مثل سن وقدرت رشد وعملکرد وتراکم درخت نیز در این امر دخالت دارد.ومیزان آب به شرایط محل کاشت بستگی دارد.آبیاری درخت گردو اهمیت زیادی دارد.آبیاری درخت گردو به به چند روش مثل آبیاری غرقابی-نواری-قطره ای-بارانی وبابلر انجام میشود.که میتواند آب چاه –رودخانهویا قنات باشد.در بین سیستمهای تحت فشار بهترین روش بابلر است.که در کنار هر درخت یک یا دو شیر نصب می گردد.وباید دقت نمود درختان گردو از اواخر مهر ماه دیگر آبیاری نشوند.چون آبیاری درخت گردو در فصل پاییز وزمستان موجب سرما زدگی درختان میشود.

 
 
هرس کردن درخت گردو:

هرس کردن شامل دو مرحله میباشد.1-هرس فرم درخت گردو2- هرس باردهی درخت گردو
1-هرس فرم : در سالهای اولیه ی رشد نهال صورت میگیرد بدین صورت است که از فاصله 5/1متری نهال سر برداری میشود و محل بریدگی با چسب باغبانی پوشانده میشود.که این امر باعث رشد شاخه های جانبی درخت گردو میشود.در سالهای بعد نیز تعداد شاخه ها کمتر شده وبقیه شاخه ها از روی تنه حذف میشوند.با این روش هرس کردن که تدریجی ودر سالهای اولیه رشد درخت صورت میگیرد فرم اصلی درخخت شکل میگیرد.

2-هرس باردهی : این نوع هرس معمولا در اواخر زمستان وگاهی در تابستان هم انجام میشود.که شامل :حذف شاخه های مزاحم خشک وناجور میباشد.وباید سعی نمود که حتما محل بریدگی با چسب باغبانی پوشانده شودمنظور از هرس حذف کامل شاخه ها ی زیادی ونرکها یا آن قسمتهایی است که مانع تابش نور خورشید به داخل تاج درخت میشود.با دقت در انجام هرس میتوان سلامت درختان را به نحو مطلوب تامین کرد واز نامرغوب شدن گردوها جلوگیری کرد.این هرس را میتوان هر سال یکبار انجام داد.نمونه دیگر از هرس هرس کردن درختان کهن سال گردو که بیشتر از 30سال سن دارند میباشد.که به منظور جوان کردن درخت شاخه های پیر ودرهم را هرس کرده وبا این کار شاخه های جوان میوه دهی زیادتری خواهند داشت.
 

آفت ها وبیماریهای درخت گردو:

برای جلوگیری از شیوع بیماری باید به روش آبیاری درخت گردو توجه داشت.ونباید بگذاریم آب به تنه درخت برسد.چون که آب موجب انتقال بیماری میشود.ودرختان دیگر را نیز آلوده مبکند.علاوه بر این آفت های بسیاری وجود دارند که فقط با سم پاشی به موقع میتوان جلوی رشد آنها را گرفت.بیماری مهمی که باعث مرگ درختان گردو میشود.بیماری آب سیاه (فیتوفترا)میباشد.که برای جلوگیری از آن اولا باید از نهال سالم وقوی استفاده کرد.ثانیا باید دور تا دور درخت را مانند تشتک احداث کرد تا آب با تنه درخت تماس نداشته باشد.درختانی که به بیماری آب سیاه (فیتوفترا)مبتلا میشوند.باید محل آلودگی تنه درخت را با کارد تراشیدتا جایی که به به بافت سالم درخت برسد.وسپس بافتهای آلوده را سوزاند .آنگاه محل تراشیده شده را با سم اکسی کلرورمسی یا آب اهک ضد عفونی کرد.به این نکته مهم باید توجه کرد که درخت گردو را نباید هیچ رمانی سم پاشی کرد مگر قسمت آفت دیده آنهم بایستی به موقع سم پاشی شود.
 

 نهال گردوی پیوندی


پرورش نهال  گردو به زمانهاي بسيار دور و نامعلوم بر مي گردد. گفته مي شود که گردو در باغ شاه سليمان پرورش داده مي شد. در ايران قديم گردو در معامله پاياپاي بکار برده مي شد که از اين طريق به کشورهاي مصر، بيزانس ، ايتاليا و حتي کشورهاي اروپائي و دنياي جديد انتشار يافته است. پايه هاي وحشي گردوي ايراني در منطقه کوههاي کارپاتيان(Carpathian mountains) در شرق اروپا، سرتا سر ترکيه ، عراق ، ايران ، روسيه جنوبي و افغانستان تا شمال غربي هيماليا يافت شده است. بنابراين مي توان گفت منشاء گردو ايران و مناطق اطراف آن مي باشد که سپاه اسکندر در بازگشت خود آنرا به اروپا برده است.

553




گردو درختي يک پايه و داراي برگهايي مرکب از برگچه هاي فرد و بزرگ است. سنبله گلهاي نر آن وضع آويخته دارد. ولي گلهاي ماده آن داراي وضع قائم بر روي شاخه ها است. هر گل نر آن داراي پوششي مرکب از 3 تا 4 قطعه فلس مانند است که تعداد زيادي پرچم را از خارج فرا مي گيرند در وسط پرچم ها نيز معمولاً اثر مادگي رشد نيافته ديده مي شود. مجموعه گلهاي ماده درخت گردو هيچ وقت از 2 تا4 تجاوز نمي کند. هر گل ماده آن داراي پوششي کوچک از خارج مي باشد که اين پوشش همراه با زوائد بزرگ و کوچک زير گل (براکته و براکتئول) به تخمدان پيوسته است.
ارقام گردو عبارتند از:
رقم سر(Serr)، رقم فرانکوت(Franquette)، مايت(Mayette)، پاريزين(Parisienne)، سجنو(Sejnovo)، هارتلي(Hartly)، پاين(Payne) ، اشلي(Ashley) ، سان لند(Sunland) ، چيکو(Chico) ، وينا(Vina) ، هاوارد(Howard) ، پدرو(Pedro) ، چاندلر(Chandler)، ته هاما(Tehama)
مهمترين انواع گردو که در ايران کاشته مي شوند عبارتند از:
گردوي کاغذي ،  گردوی سنگي ، ماکويي ،گردوی  سوزني ،گردوی  نوک کلاغي ،گردوی ضيا آبادي ، گردوی خوشه اي ، گردوی سبزوار ، گردوی آميخته خراسان ، گردوی مازندران ، گردوی شهميرزاد ، گردوی قزوين و طالقان ،گردوی آذربايجان ، گردوی همدان وتويسرکان ، ساير مناطق
 

553

 

نهال گردوی خوشه ای:

یکی از ارقام زود باز ده گردو رقم گردوی خوشه ای دیر گل است .نهال گردوی خوشه ای از سال سوم شروع به باردهی می کند و در مقابل سرمایه بهاره بسیار مقاوم است  ، عمر اقتصادی این درخت 50سال است و میوه آن در اواخر شهریور میرسد.

  شماره تماس 09126947735 لشگری
 


553

   گردوی تویسرکان:


از گردو های محلی ایران با ارتفاع 30 متر که از سال پنجم به بار می نشیند.و از مرغوبترین انواع مغز گردوهاست.

  شماره تماس 09126947735 لشگری
 
 

 553

 
 

نهال گردوی پکان یا گردوی آمریکایی:

پكان يا گردوي گرمسيري تنها جنس از گردوئيان است كه نياز سرمائي پائيني داشته و در مناطق نیمه گرمسیری، به خوبي رشد و نمو کرده و محصول مناسب با كيفيت بالائي توليد مي­كند. خاستگاه پکان، آمریکای شمالی و مرکزی است. مغز این میوه از لذیذترین خشکبارها بوده و ارزش غذائی بالائی دارد. میزان بالای اسید اولئیک در پکان از ویژگی های منحصر به فرد این گیاه است. در برخی از ارقام پکان، میزان اسید اولئیک بیش از دو برابر گردوی معمولی بوده و به بیش از 75 درصد می رسد.
 امروزه در دنیا توسعه كشت پكان در مناطقی که محدودیتی از نظر اقلیمی برای این درخت ندارند بسیار مورد توجه قرار گرفته است. کشور آمریکا بزرگترین تولید کننده پکان در دنیا بوده و تولید و عرضه ارقام تجاری را در انحصار خود دارد.
  لازم به توضیح است قیمت هر اصله نهال ارقام تجاری پکان در ایالت های تولید کننده پکان در امریکا ، بین 80 تا 150 دلار است. به عنوان مثال یک نهال پیوندی رقمGraking با ارتفاع 180 سانتی متر به قیمت حدود 125 دلار آمریکا عرضه می شود.
مشکلات جدی که نهال­های بذری خشکبار بویژه گردو و پکان ، اهمیت تولید نهال پیوندی آنها را نشان می­دهد.
طولانی شدن دوره نونهالی، کاهش شدید عملکرد و کیفیت محصول و عدم امکان مدیریت گرده افشانی درختان بذری در مقایسه با درختان پیوندی، از جمله این مشکلات است.
 از سوئی دیگر، خصوصیات ویژه پکان و مشکلات عدم موفقیت تولید نهال پیوندی، باعث شده است که علی رغم گذشت 47 سال از ورود ارقام برتر پکان به کشور، توسعه چندانی نیابد.
     گرده افشانی درختان بذری در مقایسه با درختان پیوندی، از جمله این مشکلات است. از سوئی دیگر، خصوصیات ویژه پکان و مشکلات عدم موفقیت تولید نهال پیوندی، باعث شده است که علی رغم گذشت 47 سال از ورود ارقام برتر پکان به کشور، توسعه چندانی نیابد.
هم اکنون تمامی ارقام پکان مشتمل بر 14 رقم  Apachee، Stuart1، 3J ، Stuart2،  Mahan، Wichita ، Mohawak ، Gratex ،  10J ، Perque ، Comanch ، 6M ، Graking وChoctaw تکثیر شده­اند. نکته جالب این که بسیاری از نهال های تکثیر شده با گذشت تنها یک سال از زمان پیوند، به گل رفته ­اند.


  شماره تماس 09126947735 لشگری

 

553

 

گردوی پدرو:



از گردوهای زودبارده و پربارده ارقام آمریکائیست.مناسب آب و هوای مدیترانه تابستان های معتدل و زمستان های سردو دارای نیاز سرمایی 300-1500 در دمای صفر تا 7 درجه سانتیگراد و حداقل دمای متحمل آن 20- درجه سانتیگراد میباشد.دمای مناسب برای باردهی 18 تا 22 درجه سانتیگراد و رطوبت مناسب بین 25% -70% میباشد.

  شماره تماس 09126947735 لشگری

 

553

 

     گردوی لارا :

 
از ارقام گردوهای آمریکائیست .که از ارقام تجاری می باشد. پربازده که 50% از ارقام فرانکوت پربازده تراست.میوه های آن جانبی و زودرس است.دارای تنه ای نیمه بلند و نیمه گسترده است.بعلت زودرسی بیشتر تازه خوری است و دارای مغزی با رنگ روشن و مطبوع استولی حساسا به بیماری باکتریوز می باشد و نیز باید در مناطق بدون یخبندان کاشته شود.

  شماره تماس 09126947735 لشگری


 

553
 

    گردوی فرانکوت: Franqutte Walnut


این رقم در نواحی مرکزی کالیفرنیا شناخته شده است و دارای تنه نیمه بلندقوی و محصول به نسبت ریزمی باشد که زود به بار مینشیندمحصول زیادی میدهد ولی دیرگل است به همین دلیل از سرمازدگی بهاره در امان می ماند.و به بیماری بلایت حساسیت بالایی دارد

  شماره تماس 09126947735 لشگری

 


553

  

   گردوی هارتلی: Hartly walnut


از ارقام تجاری کالیفرنیاست دارای رنگ مغز روشن میباشد که از عملکرد خوبی برخوردار است.مقاوم به بیماری بلایت و شانکراست و مناسب کشت در مناطقی با سرمای بهاره است.

  شماره تماس: 09126947735 لشگری

     
  
 

553

  گردوی چندلر: Chandler Walnut


  از تلاقی رقم پدرو و uc-56-224 بوجود آمده و دارای رشد متوسط ودیرگل استعمر اقتصادیآن 50 سال است.میوه بیضی شکل و دارای پوست صاف و سبز تیره است که به بیماری باکتریال مقاوم است و نیز به سرما مقاوم است و چربی مغز آن 30% بیشتراز ارقام دیگر است.

  شماره تماس: 09126947735 لشگری


مغز تعدادی از گردوهای تجاری آمریکایی

 




 

شماره تماس:09126947735 لشگری

  لشگری  : 09304266103

فاتح     :09122275234

 

در گردو های بارور برای رسیدن محصول باید دمای محیط چند هفته قبل از برداشت 27 تا 32 درجه سانتیگراد باشد. دماهای کمتر باعث چروکیده شدن مغز می گردد.

در گردو های بارور برای رسیدن محصول باید دمای محیط چند هفته قبل از برداشت 27 تا 32 درجه سانتیگراد باشد. دماهای بالاتر باعث سوختگی میوه (بادزدگی) و سیاه شدن رنگ مغز آن می شود.

ازدیاد گردو توسط بذر می باشد و پیوند نیز انجام می گردد که نوع پیوند وصله است و در خرداد ماه انجام می شود.

تعداد بازديد : 3691
نظرات كاربران :
 
 
سازمان بسیج مهندسی
دانشگاه تهران
شهرداری
ایران خودرو
اداره کل منابع طبیعی
شرکت ملی نفت ایران