- صفحه اصلی
- خدمات و محصولات
- گل و گیاهان زینتی
- گیاهان اپارتمانی
- شفلرا
شفلرا:Schefflera
گیاه شفلر Schefflera ،از خانواده Araliaceae میباشد. این جنس از 20 گونه گیاهان استوایی و استوایی همیشه سبز، درختی ودرختچه ای با برگ های نخل مانند است که بومی استرلیا،گینه و جاوا میباشد و ارتفاعی در حدود یک تا30مترهم بسته به گونه و محل پرورش ان دارد وگسترشی در حدود 70تا 100 سانتی متر دارد. رشدی آهسته ا ی داشته وتک ساقه ای می باشد. برگهای مرکب و پنجه ای این گیاه از پنج برگچه مستطتشکیل شده و به رنگ سبز براق است.
گرچه شفلرا خشکی را تحمل می کند اما بهتر است خاک مرطوب (اما نه خیس و غرقابی )نگهداشته شود بنابراین در تابستان هفته ای 3-2 بار و در زمستان هفته ای یک بار گلدان شفلرا را آب دهید. در صورت کمبود آب و تشنگی شدید گیاه برگهای آن حالتی آویخته به خود می گیرد که در چنین شرایطی بهتر است گیاه را به مدت 15 دقیقه در تشت پر از آب قرار دهید . همچنین در صورت آبیاری بیش از اندازه گیاه، برگهای آن زرد می شوند می ریزند. بنابراین بهتر است تا بین هر دو آبیاری سطح خاک تا حدودی خشک شود و سپس به گیاه آب داد. همچنین بخصوص در فصول گرم سال، برای عملکرد بهتر گیاه هفته ای یک مرتبه گیاه را غبارپاشی کنید.
بهترین خاک برای این گیاه خاک با بافتی متوسط به همراه پیت موس است. مثلا میتوان از خاک معمولی + خاک برگ+ پیت موس برای این گیاه استفاده کرد. گلدان گیاهان جوان که سریعتر رشد می کنند را سالی دو بار عوض کنید و هنگامی که به دلیل بزرگ شدن گیاه تعوض خاک گلدان امکان پذیر نیست می توانید خاک سطح رویین گیاه را با خاک و کمپوست تازه عوض کنید. در صورت کمبود مواد غذایی برگها زرد و رنگ پریده می شوند که برای جلوگیری از این مسئله می توان از کودهای محلول مخصوص گیاهان زینتی استفاه کرد البته بهتر است که نصف میزان توصیه شده کورد را بکار برد.
شفلرا در روزهای تابستان دمای 27 درجه سانتیگراد را تحمل می کند و با افزایش دما بهتر است گلدان در مکانی قرار گیرد که هوا تا حدودی جریان داشته باشد. در مکانهای گرم ساقه ها بیش از اندازه بلند و در نهایت کج می شوند. چنین گیاهی را باید به مکانی سردتر منتقل کرد. در زمستان نیز بهتر است دمای محیط نگهداری گلدان به زیر 18 درجه سانتیگراد نزول نکند.
شفلرا به نور غیر مستقیم نیاز دارد و درجات متفاوتی از نور را تحمل می کند و به سایه نسبتا مقاوم است. در نمونه هایی از این گیاه که برگها ابلق هستند، در صورت کمبود نور برگها رنگ خود را از دست می دهند که در چنین شرایطی می بایست گیاه را به مکانهای پر نورتر منتقل نمود. همچنین نور کم موجب زرد شدن برگها بخصوص برگهای موجود در قسمت پایین گیاه می شود.
کوددهی
این گیاه نیازمند کوددهی در نسبت های 2-1-3 و 6-3-9 یا 12-6-18 ( به ترتیب از سمت چپ به راست کود نیتروژن ، فسفر ، خواهد بود و پتاسیم ) . البته به این نکته توجه کنید که عناصر غذایی میکرو نیز باید به صورت سالیانه به گیاه داده شود که باید از کود های به خصوص که تامین کننده این عناصر هستند استفاده کنید. به یاد داشته باشید که کوددهی در کیفیت بالا ودر میزان مناسب همراه با تامین میزان نور کافی و مناسب می تواند باعث ایجاد حداکثر عملکرد گیاه شما بشود.
استفاده از هر دو نوع کود ( مایع و تدریجی ) نتایج موفقیت آمیزی را به دنبال داشته اند .که کوددهی با کیفیت و مناسب ( 8 گرم از کود 12-6-19) برای هر 10 سانتی متر گلدان میتوانید درصد زیادی احتمال ابتلا گیاه به آلترناریا ، زانتومناس ، سدوموناس و لکه های برگی را کاهش خواهد داد و گیاه شما از کیفیت مناسبی برخوردار خواهد شد .
گونه های گیاه شفلرا:
Schefflera actinophylla:
این گونه از شفلرا که به شکل درخت تنومندی است مناسب باغهای بزرگ می باشد که هوای ملایم رو به گرما را ترجیح می دهد و در تابستان و اایل پاییز گل های قرمز رنگ خوشه ای می دهد و از طریق بذر و فلمه قابل تکثیر است.
Schefflera arboricola:
این گونه که با نام درخت چتری و یا شفلرای پاکوتاه شناخته می شودگونه ای همیشه سبز بصورت درختچه و یا درخت کوچک است که در مناطق گرم و مرطوب با دمای 10 -25 درجه سانتی گراد است بومی تایوان بوده و بصورت وحشی در طبیعت بعضی مواقع بصورت اپی فیت یعنی روی درختان دیگر زندگی می کند نمونه های کوچکتر آن به عنوان گیاهان آپارتمانی نگهداری می شود.
Schefflera Amate:
این گونه از گیاه شفلرا از انواع گونه های آپارتمانی محبوب می باشد .برگ های درخشان و براق همیشه سبزش با رشد سریع و نگهداری اسان این گونه دلیل محبوبیت آن است. این گونه حجیم است پس از فضای کافی در خانه برای نگهداری آن مطمین شوید .
آفات وبیماری های گل شفلرا:
اگر شفلرا را بعنوان گیاه آپارتمانی نگه داری می کنید با کنترل محیط میتوانید این گیاه را از درگیری با بیماری ها و آفات نجات دهید با کنترل آبیاری و نیز خشک نگه داشتن سطح برگ ها راه خوبی برای مبارزه با آفات است .کنه قرمز، آفت عمده ی شفلرا است که درقسمت زیرین برگها وجود تار عنکبوت دلیل آلودگی به این آفت است با کنه کش یا اسپری با آب و چند قطره مایع ظرفشویی آن یا را از بین ببرید. لکههای قهوهای روی ساقهها، دمبرگ ها و سطح زیرین برگها، برگها بد شکل و چسبناک و حشرات سبز رنگی روی آنها همه از علائم آفات روی گیاه است که باید با سم مناسب مثل دیازینون سمپاشی و آفت مورد نظر را از بین برد ونیز حشرات سپر دار، تریپس و شپشک های آرد آلود جز آفات شفلرا محسوب میشوند کاربرد گیاه شفلرا در مخیط های مناسب مناطق استوایی که لعنوان درخت یا درخنچه کاربرد دارد ول در مناطق درگر با محیط های کنترل شده یا خانگی زینتی بخش سالن های پذیرایی و پشت پنجره های جنوبی با برگ های زیبای پنجه ای شکلش میتواند کاربرد داشته باشد همچنین جالب است بدانید که شفلرا قابلیت تربیت به صورت مییاتوری یا همان بونسای را دارد همانطور که ذکر شد شفلرا بصورت تک شاخه ا رشد می کند و برای تربیت به صورت بونسای لازم است که جوانه های کناری آن حذف شود.
کاربرد گیاه شفلرا:
کاربرد گیاه شفلرا در محیط های مناسب مناطق استوایی که لعنوان درخت یا درخنچه کاربرد دارد ول در مناطق درگر با محیط های کنترل شده یا خانگی زینتی بخش سالن های پذیرایی و پشت پنجره های جنوبی با برگ های زیبای پنجه ای شکلش میتواند کاربرد داشته باشد همچنین جالب است بدانید که شفلرا قابلیت تربیت به صورت مییاتوری یا همان بونسای را دارد همانطور که ذکر شد شفلرا بصورت تک شاخه ا رشد می کند و برای تربیت به صورت بونسای لازم است که جوانه های کناری آن حذف شود.
هرس گیاه شفلرا
برای کنترل ارتفاع گیاه شفلرا و مرتب کردن ظاهر آن میتوان عملیات هرس را انجام داد. اگر میخواهید گیاهی با یک تنه اصلی داشته باشید ابتدا از ساقه اصلی گیاه شروع کنید و تمامی ساقههایی کوچکی که از آن بیرون آمدهاند را تا قبل از اینکه طول آنان بیش از ۵ سانتیمتر شود، از ساقه اصلی جدا کنید و این کار را با دست خود انجام دهید و نیاز به استفاده از چاقو نیست.البته به یاد داشته باشید که ساقههای ضخیم تر باید با کمک چاقو و یا قیچیهای تیز باغبانی از گیاه جدا شوند. حال تاج گیاه را بررسی باید کرد و ارتفاع ساقههایی که به شکل افقی رشد میکنند را در نظر بگیرید تا همگی تقریبا مانند یکدیگر باشند.اگر ساقهای بیش از اندازه رشد کرده است میتوان آن را تا اندازهای که مناسب است قطع کرد تا کل تاج گیاه به شکل کروی یا بیضوی باشد. عمل قطع را نیز از قسمت بالای محل اتصال ساقه فرعی به ساقه اصلی انجام دهید.
اگر میخواهید گیاهی با چند ساقه داشته باشید زمانی که گیاه جوان است ساقه گیاه را از ارتفاع ۱۵ سانتیمتری سطح خاک قطع کنید تا رشد جوانههای جانبی تحریک شود. در طی عمل هرس کردن شفلرا شاخههای آسیب دیده را نیز حذف کنید.در مورد زمان هرس شفلرا باید گفت که اگر گیاه در محیط داخل خانه نگهداری می شود در هر زمانی میتوان آن را هرس کرد اما هرس گیاه شفلرا در فصل پاییز و البته قبل از آمدن فصل سرما به آن اجازه میدهد که ریشههای جدید و در نتیجه رشدی جدید بعد از هرس داشته باشد.
تکثیر گیاه شفلرا:
شفلرا از طرق زیادی مانند بذر،قلمه،خوابانیدن ساقه و ریشه هوایی قابل تکثیر است.
تکثیر گیاه شفلرا از طریق بذر:
اگر شما بخواهید این گیاه را به واسطه بذر تکثیر کنید باید به گیاه خود تیمار گرمایی بدید . منظور از تیمار گرمایی این است که شما دانه را برای مدت زمانی در دمای بالاتر از دمای اتاق قرار بدهید . دانه این گیاه برای جوانه زنی نیازمند 3 هفته تیمار گرمایی است که در هفته اول باید در دمای 18 درجه سانتی گراد قرار بگیرد ، در هفته دوم در دمای 23 درجه سانتی گراد و در هفته سوم در درمای 29 درجه سانتی گراد . برخی از واریته های شفلرا را نمی توان به واسطه قلمه تکثیر کرد و تنها راه تکثیر آنها بذر است . به صورت کلی بر اساس گزارشات صورت گرفته 67 درصد از بذرهای کاشته شده حتی بدون تیمار جوانه خواهند زد .
تکثیر گیاه شفلرا از طریق خوابانیدن ساقه:
دراین روش معمولا ساقه ای را که به گیاه مادری متصل است درون خاک زراعی یا پیت قرار می دهیم تا ریشه دار شود .
در این روش کلیه و آب و مواد غذایی مورد نیاز برای تولید ریشه توسط گیاه مادر به شاخه خوابیده شده می رسد تا شاخه مورد نظرریشه دار شود و بعد از ریشه دار شدن آن را از گیاه مادر جدا کرده و در گلدان جداگانه ای کشت می کنیم.
تکثیر گیاه شفلرا از طریق ریشه هوایی:
در این روش یک ساقه بلند از گیاه شفلرا را انتخاب میکنیم، در صورت داشتن برگ در نزدیکی محل برش ساقه، برگ را حذف کنید تا فضا برای کار کردن فراهم باشد. به وسیله کاتر یا چاقو مناسب که تیز، تمیز و استریل باشد، پوست ساقه گیاه را جدا کنید.مراقب باشید تا به آوندهای آبکش و آوندهای چوبی گیاه آسیبی وارد نشود. سپس قسمتی از ساقه که خراشیده شده را به وسیله خزه اسفاگنوم بپوشانید، نکته مهم اینکه خزه اسفاگنوم را از قبل درون ظرف آب گذاشته تا خوب مرطوب شده باشد و قبل از گذاشتن روی ساقه گیاه کمی خزه اسفاگنوم را فشار داده تا آب اضافی تجمع شده در خزه خارج شود.خزه را به دور ساقه گیاه گذاشته و روی آن را به وسیله کیسه پلاستیک محکم بپیچید، به گونهای که هوا داخل کیسه نباشد و جوری با چسب بالا و پایین کیسه را محکم ببندید که تبادل هوایی صورت نگیرد. بعد از گذشت زمان حدود ۲۰ الی ۳۰ روز محل خراشیده شده روی ساقه گیاه ریشه خواهد داد.بعد از گذشت مدت زمانی که ریشه قشنگ شکل گرفت، کمی پایینتر از محل ریشه داده شده را به وسیله قیچی جدا کرده و با انتخاب خاک خوب و مرغوب، گلدان مناسب، گیاه را به گلدان جدید منتقل نمائید.
شماره تماس:
09126947735: لشگری
لشگری : 09304266103
فاتح :09122275234
شفلرا از طرق زیادی مانند بذر،قلمه،خوابانیدن ساقه و ریشه هوایی قابل تکثیر است.
این گیاه نیازمند کوددهی در نسبت های 2-1-3 و 6-3-9 یا 12-6-18 ( به ترتیب از سمت چپ به راست کود نیتروژن ، فسفر ، خواهد بود و پتاسیم ) . و نیز عناصر غذایی میکرو به صورت سالیانه به گیاه داده شود که باید از کود های به خصوص که تامین کننده این عناصر هستند استفاده کنید.
اگر گیاه در محیط داخل خانه نگهداری می شود در هر زمانی میتوان آن را هرس کرد اما هرس گیاه شفلرا در فصل پاییز و البته قبل از آمدن فصل سرما به آن اجازه میدهد که ریشههای جدید و در نتیجه رشدی جدید بعد از هرس داشته باشد.