اقاقیا:Robinia


       درخت اقاقیا درختى است با گل‌هاى زیبا از خانواده Fabaceae   که برگ‌هاى آن در بهار بسیار زیبا به رنگ ‌سبز جالبى بیرون مى‌آیدبومى امریکاى شمالى است ولى در تمام نواحى اروپا و آسیا انتشاردارد در ایران نیز عملا در تمام مناطق ایران مى‌رویداصولا لغت اقاقیا که ظاهرا از Acacia فرانسوى گرفته شده در فارسى مورد استعمال متفاوتى با عربى و با لاتین آن دارد. از نظر علمى اصولا آکاسیا به گونه‌هاى‌ مختلف درخت یا درختچه‌هایى گفته مى‌شود که در سنگال و صحراى عربى و مناطق‌ استوایى افریقا و همچنین در جنوب ایران مى‌روید و به فارسى به آن‌ها اکاسیاى عربى ‌مى‌گویند و از آن ها صمغ عربى گرفته مى‌شود. در کتب طب سنتى‌ لغت اقاقیا براى عصاره‌ی غلاف سبز دانه‌هاى اکاسیاى عربى به کار برده مى‌شود؛ اما در فارسى‌ اقاقیا به درختى گفته مى‌شود که در اغلب مناطق انتشار دارد و در حقیقت آکاسیاى ‌کاذب مى‌باشد که شرح آن در این مطلب آمده است. 

بلندى آن 27 - 10 متر است، خاردار مى‌باشد. برگ‌ها متناوب ‌و دیر خزان متشکل از برگچه‌هاى کوچک متقابل شانه‌اى فرد، بیضى شکل که سطح ‌زیر آن سبز خاکسترى و روى آن سبز تیره است. شاخه‌هاى جوان آن شکننده، گلهاى‌ آن ‌که از 6 - 4 سالگى شروع و ظاهر مى‌شود معمولا هر ساله در اواخر اردیبهشت‌ماه‌ (در مناطق معتدل) بیرون مى‌آید. رنگ آن ها سفید خوشه‌اى است و این گل ها بسیارمعطّر مى‌باشد. میوهء آن غلافى به رنگ قهوه‌اى است به طول حدود 8 سانتیمتر وعرض یک سانتیمتر که در آن 12 - 15 دانه گرد پهن نازک قرار دارد و معمولا در آبان‌ماه مى‌رسد. گل اقاقیا به سبب نوش فراوانى که دارد جاذب زنبور عسل است
.

اقاقیا داراى ریشه‌هاى عمیق پراکنده و از درختان بسیار مقاوم به خشکى است. بدیهى است در مناطق با آب و هواى خشک رشد آن بطئى خواهد بود.

کاربرد درخت اقاقیا:

درخت اقاقیا از جمله درختان مقاومی است که به منظور زیبا سازی فضای سبز و کنترل فرسایش خاک و احیای اراضی کشت می شود و می تواند مشکل کمبود نیتروژن خاک را نیز مرتفع نماید .

 

    اقاقیای معمولی:Robinia pseudoacacia

553

   R.pseudoacacia  یا اقاقیای معمولی یا اقاقیا سفید یک درخت بزرک با رشد عمودی است که به ارتفاع 18 متر و بیشتر نیز می رسد . برگ های دراز آن از تعداد زیادی برگچه های کوچک ساخته شده که سایه زیادی ایجاد نمی کنند ساقه دارای شیار های عمیق است. ریشه ها عمیق و قوی بوده چوبش زرد و موج دار است و برای استفاده از گل و چوب کاشته می شود.

یکی از بهترین درختان برگ رنگی واریته Frisia است به ارتفاع تا 7 متر که دارای برگ های خوابیده گسترده به رنگ زرد طلایی در تمام طول فصل است.

 

  اقاقیای سرخ R.hispida = R.rosea :

553

 


  بومی آمریکای شمالی بوده، برگ های درشت و لطیف آن در اوایل بهار و گلهای سرخ رنگ آن در اردیبهشت ظاهر می شوند و دارای عطر ملایم و مطبوعی است. این اقاقیا را معمولا روی اقاقیای معمولی پیوند می زنند.

   اقاقیای چسبناک: R.viscosa 

  با گلهای صورتی شکری و پرزهایی برروی گل های غده ای مانند برروی شاخه های کوچک که جاذب حشرات و پرندگان است.ساقه آن بی خار است.
 

553

    اقاقیا چتری: (Rubinia Umbraculifera)

 

553

 


     در بزرگ راهها و پارک ها می کارند و از گل کمتری برخوردار است و نیز بر روی اقاقیای معمولی پیوند زده می شود.

 

    اقاقیا نیومکزیکو :Robinia neomexicoura

553

 
درختی است کوچک (درختچه )که تاارتفاع ۷٫۵متر رشد می نماید گل های آبی،صورتی یا بنفش فام آن از اردیبهشت تا تیر شکوفا می شوند.

 

اقاقیا پیوندی:

 

4

                                                                                          اقاقیا پیوندی تولید نهالستان نهال کرج

روش کاشت درخت اقاقیا:

   بذر درخت اقاقیا را می توان بصورت مستقیم در زمین کاشت. بذر آن را که 53000 در هر کیلو است می توان در پاییز ازروی درخت جمع آوری کرد. قبل از کاشت بهتر است بذر را در آب خیس نمایید. گاهی هم آن را در آب نیمه جوش برای مدت نیم تا یک ساعت خیس می کنند.بذر را در عمق 1 تا 1.5 سانیمتر در خاک معمولی در فروردین یا اردیبهشت می توان کاشت.از آنجا که اقاقیا دارای سرعت رشد بالایی است به سرعت در همان سال اول می تواند تا ارتفاع 60 سانتیمتر رشد کرده و تبدیل به نهالی قوی شده و در خاک مستحکم شود.درخت اقاقیا در زیر نور آفتاب بهتر رشد می کند و نور آفتاب را می پسندد، هرچند که در مکانی سایه دار نیز می تواند رشد کند.

 

  پیوند زدن :

گونه های زینتی را بیشتر به وسیله پیوند زدن از اردیبهشت تا شهریور ماه می توان تکثیر نمود. معمولا پایه R.pseudoacacia است.

به وسیله پا جوش و ریشه جوش نیز تکثیر می شود.

همچنین اقاقیا را در هر نوع خاکی می توان پرورش داد. البته همانطور که می دانید این درخت نیز همانند بسیاری از درختان دیگر خاک با زهکشی مناسب و غنی را ترجیح می دهد.

 

   چرا درخت اقاقیا خشک می شود:

   یکی از مهم ترین عوامل را وجود قارچ فوزاریوم بیان کرده اند. این قارچ به راحتی از بین نمی رود و لذا برای پیشگیری از وجود آن بر روی درخت توصیه می شود که به درختان از نظر آبیاری و تغذیه بسیار رسیدگی شود، از ضعف عمومی درخت جلوگیری کرده و بهداشت لوازم باغبانی در نهالستان مدیریت شود.
 

شماره تماس:09126947735 لشگری

  لشگری  : 09304266103

فاتح     :09122275234

             

اقاقیا معمولی یا سفید، اقاقیا سرخ، اقاقیا چتری

درخت اقاقیا از جمله درختان مقاومی است که به منظور زیبا سازی فضای سبز و کنترل فرسایش خاک و احیای اراضی کشت می شود و می تواند مشکل کمبود نیتروژن خاک را نیز مرتفع نماید .

بومى امریکاى شمالى است ولى در تمام نواحى اروپا و آسیا انتشاردارد در ایران نیز عملا در تمام مناطق ایران مى‌روید

تعداد بازديد : 5152
نظرات كاربران :
 
 
سازمان بسیج مهندسی
دانشگاه تهران
شهرداری
ایران خودرو
اداره کل منابع طبیعی
شرکت ملی نفت ایران