درخت بلوط همیشه سبز:Quercus ilex

553



این درخت  از خانواده راشیان است که دارای تنه ای بزرگ با برگ های فراوان و درخشان با لبه کنگره دار است با میوه ای که در یک محفظه فنجان مانند قرار دارد وبومی سواحل مدیترانهٔ شرقی میباشد.و Quercus virgiana  رقم دیگری از بلوط همیشه سبز است که بومی جنوب آمریکا بوده که بنام بلوط زنده نیز نامیده می شود و سمبل کشور گرجستان است.در ایران بلوط همیشه سبز بیشتر در در دامنــه‌ی رشته کوه زاگــرس می‌رويـد.استـــان‌های فــارس ، لرستــان ، کهگیـــلــویــه و بویراحمد ، چهار محال و بختیاری و ایلام دارای جنگل‌هایی از بلوط هستند ، که در نوع خود از بی‌نظیرترین جنگل‌های جهان به حساب می‌آيند.دشت برم ، بزرگترین دشت بلوط ایران ، در کازرون و در غرب استان فارس قرار گرفته است. 

553

چوب این درخت از مرغوب‌ترین چوب‌هاست و زغال آن نیز مرغوب است. این موضوع یکی از دلایل بریدن بی رویهٔ این درختان می‌باشد که این جنگل‌ها را تهدید می‌کند.این درخت در قدیم سِندیان، درخت هندیان، بُلاخ، و بَلْخ نیز نامیده می‌شد.بیشتر زیبایی این درخت مربوط به حالت رشد آن است و می‌توان رابه عنوان سایبان، تک درخت، سطح چمن و جهت کنترل فرسایش خاک درفضای سبزکاشت نمود. بلوط، درختی بزرگ و گسترده است و بهتر است در مناطق وسیع کاشته شود.این گیاه در تمام طول سال برگهای خود را حفظ می کند.


گلدهی در ماههای اردیبهشت و خرداد وبذرها بین ماه شهریور تا مهر رسیده میشوندگلها یک پایه میباشند یعنی یا نر هستند یا ماده و گرده افشانی بوسیله باد صورت می گیرد. این گیاه عمری طولانی تا ۱۰۰۰ سال دارد.سنجاب‌ها و نوعی زاغ نیز تکثیرکننده طبیعی این درخت هستند.خاک لومی، ماسه ای ، گچی، مرطوب و خوب زهکشی شده. این گیاه به آبیاری زیادی نیاز ندارد و در مقابل خشکسالی مقاوم است. این گیاه رطوبت دوست بوده و به طور کلی در جای مرطوب رشد بهتری خواهد داشت. بهتر است در محل نیمسایه و یا آفتابی قرار گیرد.
 
 

کاربرد درخت بلوط همیشه  سبز:

کاربرد بلوط سبز سایبان و تک درخت زینتی در سطح چمن و جلوگیری از فرسایش خاک می باشد و چوب درخت بلوط فشره و محکم بوده و نماد قدرت و استقامت می‌باشد و از گذشته‌ی‌ خیلی دور یکی از مهمترین مصالح ساختمانی در اروپای شرقی بوده است.در گذشته علاوه بر مصرف انبوه الوار بلوط در ساختمان‌سازی , از چوب آن برای ساختن کشتی‌های بازرگانی و جنگی نيز استفاده گسترده می‌شده است, همچنين روزگاری از تمام قسمت‌های درخت بلوط , استفاده‌های پزشکی به عمل می‌آمده است.خاصیت قابض‌کنندگی پوست بلوط , عامل قطعی درمان اسهال‌های شدید می‌باشد و خاصیت گندزدایی و ضد میکروبی آن برای مداوای عفونت‌های گلو تجویز می‌شود.چای پوست درخت بلوط یک تقویت‌کننده است و مخلوط پوست و میوه‌ی درخت بلوط یک پادزهر را به وجود می‌آورد.میوه‌ درخت بلوط معمولا برشته و آسیاب شده و از آن قهوه تهیه می‌كنند.میوه بلوط دارای نشاسته , پروتئین , قندهای مختلف و ماده روغنی میباشد و مانند برگ و پوست این درخت دارای خاصیت درمانی میباشد.
 

هرس درخت بلوط همیشه سبز:

برای هرس درخت بلوط همیشه سبز بهترین زمان فروردین ماه است ولی هرزمان از سال برای هرس شاخه های خشکیده و شکسته می توان اقدام کرد و برای انواع بلوط های خزان کننده اواخر پاییز زمان ممناسب هرس درخت می باشد.
 

آفات و بیماری های درخت بلوط همیشه سبز:

 

درخت تنومند همیشه سبز بلوط معمولا دچار آفت و بیماری خاصی نمی شود ولی اگر در نواحی خیلی مرطوب کاشت شود ویا آبیاری بیش از حد انجام شود دچار پوسیدگی ریشه شده که سبب زردی برگ ها و خشکیده شدن شاخه ها می شود ونیز این درخت میتواند مستعد بیماری گال نیز باشد.


تکثیر درخت بلوط  همیشه سبز:

درخت همیشه سبز بلوط سبز با بذر، و پیوند قابل تکثیر است ولی به روش خوابانیدن شاخه نمیتوان آن را تکثیر کرد.

بذر بلوط سبز یا  بدون دوره‌ی استراحت بوده و یا دوره‌ی استراحت کوتاهی دارند در موقع کاشت , ابتدا بذرها را درون ظرف آب فرو می‌برند و آنهایی را که شناور می‌مانند , دور می‌اندازند , چون غیر قابل کاشت هستند.جهت جلوگیری از رشد طولی ریشه , بهتر است در زیر محل بذرکاری از صفحات سیمی مشبک مسی استفاده نمود نوک ریشه اصلی به این صفحه برخورد کرده و از رشد باز می‌ماند.روش‌های مختلف پیوند با موفقیت بر روی بلوطها انجام می‌پذیرد ولی تکثیر بلوط از راه قلمه زدن یا خوابانیدن معمولا با عدم موفقیت همراه بوده است.

 

برای تهیه بهترین و سالمترین نهال ،درختچه ،انواع گل،مشاوره برای احداث باغ ،هرس نهال  و مشاوره برای مبارزه بیولوژیک با آفات و بیماری ها لطفا با نهالستان نهال کرج با شمار ه های زیر تماس بگیرید.

 

شماره تماس:09126947735 لشگری
لشگری  : 09304266103
فاتح     :   09122275234

درخت همیشه سبز بلوط سبز با بذر، و پیوند قابل تکثیر است ولی به روش خوابانیدن شاخه نمیتوان آن را تکثیر کرد.

برای هرس درخت بلوط همیشه سبز بهترین زمان فروردین ماه است ولی هرزمان از سال برای هرس شاخه های خشکیده و شکسته می توان اقدام کرد و برای انواع بلوط های خزان کننده اواخر پاییز زمان ممناسب هرس درخت می باشد.

چوب این درخت از مرغوب‌ترین چوب‌هاست و زغال آن نیز مرغوب است. این موضوع یکی از دلایل بریدن بی رویهٔ این درختان می‌باشد که این جنگل‌ها را تهدید می‌کند.

این درخت  از خانواده راشیان است که دارای تنه ای بزرگ با برگ های فراوان و درخشان با لبه کنگره دار است با میوه ای که در یک محفظه فنجان مانند قرار دارد

تعداد بازديد : 5520
نظرات كاربران :
 
 
سازمان بسیج مهندسی
دانشگاه تهران
شهرداری
ایران خودرو
اداره کل منابع طبیعی
شرکت ملی نفت ایران