درختچه سه رنگ Photinia 

 



سه رنگ درختچه ای زیبا از خانواده گلسرخیانRosaceae بومی مناطق گرم آسیا و چین با نام گیاه شناسی برگرفته از photeinos (کلمه یونانی) به معنای براق و اشاره به برگ اغلب براق گیاه دارد. گونه هایی از آن همیشه سبز هستند، اما گونه های خزان کننده نیز وجود دارند. محدوده طبیعی از این گونه  مناطق گرم معتدل آسیا، از هیمالیا شرق به ژاپن و جنوب به هند و تایلند است. با این حال، به طور گسترده ای در سراسر جهان به عنوان گیاهی زینتی کاشته می شوند.خوشه های فراوان گلهای زرد و سفید ظریف،در بهار پدیدار می شوند،آنگاه نمایش دانه های ریز و سرخ انگور مانند آغاز می شود.برگهای این درختچه در بهار و تابستان و پاییز دارای ۳ رنگ مختلف است برای همین به سه رنگ معروف می باشد.گلهای بسیار کوچک سفید فوتینیا به صورت خوشه هایی در می آیند که در بهار بر بوته پدیدار می شوند.ولی نسبت به گونه زمان گلدهی کمی متفاوت است .




ارتفاع بوته های هرس نشده،بسته به گونه ی آنها،به ۴ تا ۵ متر می رسد.فوتینیا گیاهی پر عمر است که پس از ۱۰ سال به بلوغ می رسد،اگرچه از ابتدای زندگی گل می دهند.آفتاب کامل را ترجیح می دهد.سایه ی بخشی از روز را نیز تحمل می کند،ولی البته خیلی متراکم نخواهد شد و شاخ و برگ تازه ی درخشانی تولید نخواهد کرد.خاک با زهکشی خوب می طلبد.به خاکهای سنگین و خیس تحمل نشان نمی دهد در طول ماههای گرم سال به آبیاری عمیق و منظم نیاز دارد.در اواخر زمستان یا اوایل بهار غذای کامل گیاهی بدهید.
 

 برخی از گونه های درخت سه رنگ:

    1-P.glabra

از کوچکترین گونه های سه رنگ است که دارای رشد متوسط تا سریع است.

 2-P.serratifolia
3-P.x fraseri

آفات و بیماری های درختچه سه رنگ:

                                                                                      

از بیماری های درختچه سه رنگ میتوان به پوسیدگی ریشه که  به دلیل آبیاری زیاد اتفاق خواهد افتاد اشاره کرد زمانی که بدلیل آبیاری زیاد و زهکشی کم  خاک آب داشته باشد که به ریشه اکسیژن نرسد و به مرگ ریشه بیانجامد که باید  از خاک مرطوب اجتناب کنید.از علایم آن می توان به پژمردگی و زردی برگ ها و نرم شدن ریشه ها اشاره کرد.بیماری دیگرلکه برگ است که  توسط قارچ ایجاد می شود و می تواند باعث پارگی برگ و در نهایت نابودی آن شود. برای مبارزه برگ های آسیب دیده آن ها حذف و از باغ خارج کنید. در صورت نیاز از محلول مس و   chlorothalonil(کلروتالونیل)  استفاده کنید. نکته دیگر اینکه آبدهی را از بالا انجام ندهید که این کار قارچ را افزایش می دهد.

از آفات درختچه سه رنگ میتوان شته ها،حشرات سپردار،سوسک چوب را نام برد که شته ها به رنگ های سبز، قرمز، صورتی، زرد، قهوه ای و سیاه وجود دارد که در نوک و زیر برگ های سه رنگ تجمع کرده و با مکیدن شیره ی آن رشدش را متوقف می کند. در نتیجه، برگ های گیاه کمرنگ شده و به تدریج جمع شده و می میرند.برای مبارزه با شته ها کافی است روی آن ها آب سرد اسپری کنید. اگر با تهاجم  زیادی از شته روبه رو شدید می توانید به راحتی آنها را با آرد غبار پاشی کنید.همچنین می توانید با محلولی از آب و چند قطره مواد شوینده مثل مایع ظرفشویی، برگ گیاه را از شته ها پاک کنید. یا می توانید یه لیتر آب را با یک قاشق چایی خوری مایع ظرف شویی و کمی فلفل قرمز را قاطی کنید و به روی برگ اسپری کنید. سوسگ چوب آفت دیگر است که بدلیلآفتاب فراوان و شدید باعث تبخیر سطحی بسیار زیاد دشده و نهایتاً به علت فقدان آب کافی تغییراتی در کمیت و کیفیت شیره گیاه به وجود می آید و سوسک چوب به گیاه جذب می شود.  سایر عوامل از قبیل ضعف زمین و گرمای هوا این اثر را تشدید می کنند.سوسک چوب را می توان با تعدادی از حشره کش های تجاری در دسترس درمان کرد.

هرس درختچه سه رنگ:

هرس درختچه سه رنگ باید در اواخر زمستان انجام شود ولی معمولا پرورش دهندگان دائما سرشاخه ها را هرس می کنند تا هم تعداد سرشاخه ها افزایش یابد و هم چون برگ های رنگی معمولا در سرشاخه ها تولید می شوند ، به زیبایی آن بیفزایند.

کاربرد درختچه سه رنگ:


 تک درخت زینتی در پارک ها،فضای سبز، باغ ها پرچین،ایجاد حریم .

تکثیردرختچه سه رنگ:

                                                                 

 از طریق کاشت بذر در بهار و در شاسی سرد و قلمه گیری میتوان این درختچه را تکثیر کرد ولی رایج ترین روش تکثیر درختچه سه رنگ از طریق قلمه است که بستگی به انواع همیشه سبز یا خزان پذیر زمان قلمه گیری  ونوع آن متفاوت است. برای قلمه گیری ساقه اصلی سالم، بدون آفت و بدون گل را از گیاه اصلی جدا کنید. برای جلوگیری از خشک شدن آن را درون کیسه ای که حاوی آب است قرار دهید.ساقه هایی به اندازه ۵ تا ۱۰ سانتی متر جدا کنید. به جز دو برگِ راس، بقیه را بچینید. دو برگ راس نقش تغذیه قلمه را خواهند داشت.گلدانی با خاک زه کشی شده و غنی آماده کنید. سطح خاک را صاف کنید. قلمه ها را در جداره کناری یک طرف گلدان قرار دهید. آنها را در منطقه ای آفتابگیر قرار دهید و سپس  آبیاری کنید و به هیچ وجه نگذارید خاکشان خشک شود.وقتی که قلمه ها را به قصد در آوردند کشیدید ولی کمی گیر کرد، این زمانی است که قلمه ریشه زده است. هر کدام از قامه ها را برداشته و در گلدان های خود بکارید. بعد از مدتی که ریشه دواندند و قد آنها به ۱۶ سانتی متر رسید برگ های راس را بچینید تا گیاه نونهال خودش برگ های تازه ایجاد کند.رطوبت، تهویه هوا، نور شدید و روزهای بلند، دما ۲۵ درجه سانتی گراد از شرایطی است که باید برای قلمه فراهم کنید.قلمه اگر از گیاه جوان و نزدیک ریشه گیاه گرفته شود ریشه زایی بهتری خواهد داشت.

دو نوع قلمه گیری برای تکثیر سه رنگ استفاده میشود :

1-قلمه نیمه خشبی در گونه های همیشه سبز

در هر موقع از سال می توان این نوع قلمه را گرفت ولی اکثرا در اواخر بهار که شرایط برای ریشه دار کردن قلمه ها مساعد است. ولی مهم است که هنگام گلدهی از سه رنگ قلمه نگیرید.

2- قلمه خشبی گونه خزان پذیر

این قلمه ها باید بعد از برگ ریزان و قبل از وسط زمستان از شاخه های فصل جاری گرفته می شود. قلمه های خشبی به طول ۵۰ سانتیمتر گرفته می شوند و پس از ضدعفونی با قارچ کشها در کیسه های نایلونی نسبتا ضخیم با چند سوراخ در زیر ماسه شسته نگه داری می شوند.بذر دربهار درشاسی سرد،قلمه نیمه خشبی در گونه های همیشه سبز در اوایل تابستان، قلمه خشبی در پاییز در گونه های خزان پذیر

درختچه سه رنگ هرس شده از تولیدات 
نهالستان نهال کرج

شماره تماس:09126947735 لشگری

  لشگری  : 09304266103

فاتح     :09122275234

             

از طریق کاشت بذر در بهار و در شاسی سرد و قلمه گیری میتوان این درختچه را تکثیر کرد ولی رایج ترین روش تکثیر درختچه سه رنگ از طریق قلمه است که بستگی به انواع همیشه سبز یا خزان پذیر زمان قلمه گیری  ونوع آن متفاوت است.

تک درخت زینتی در پارک ها،فضای سبز، باغ ها پرچین،ایجاد حریم .

هرس درختچه سه رنگ باید در اواخر زمستان انجام شود ولی معمولا پرورش دهندگان دائما سرشاخه ها را هرس می کنند تا هم تعداد سرشاخه ها افزایش یابد و هم چون برگ های رنگی معمولا در سرشاخه ها تولید می شوند ، به زیبایی آن بیفزایند.

تعداد بازديد : 2461
نظرات كاربران :
 
 
سازمان بسیج مهندسی
دانشگاه تهران
شهرداری
ایران خودرو
اداره کل منابع طبیعی
شرکت ملی نفت ایران