نهال هلو: Peach-tree


گیاهی است از خانواده گل سرخ و زیرخانواده پرونوییده و جنس پرونوس. هلو در دوران پیش از تاریخ در كشور چین كاشته می شد و از طریق جاده ابریشم به ایران آورده شد.
 

553

 
برخلاف آنچه كه از نام علمی هلو استنباط می شود منشا آن ایران نیست. اما از آنجایی كه اروپاییان نخستین بار این گیاه را در ایران مشاهده كردند آن را پرونوس پرسیكا نامیدند. یونانیان و عمدتاً رومیان هلو را از ایران به سرتاسر اروپا و انگلستان گسترش دادند. هلو تقریباً ۴۰۰-۳۰۰ سال پیش از میلاد مسیح، روانه اروپا شد. سیاحان قرون شانزده و هفده میلادی نخستین كسانی بودند كه هلو را با خود به قاره آمریكا بردند. سیاحان پرتغالی هلو را به آمریكای جنوبی و همتایان اسپانیا یی شان آن را به آمریكای شمالی بردند. به تدریج هلو توسط بومیان آمریكایی و مهاجران اروپایی از آمریكای شمالی به جنوب كانادا راه یافت و ثر ایالتهای های آمریكا كاشته می شود امروزه.
 

553

 
از چین به ژاپن راه یافت و در آنجا آن را «تو» به معنی هلو نامیدند. این نامگذاری احتمالاً از نام چینی هلو یعنی «tao» نشات گرفته است. هلو در فلسفه تائو، آیین فلسفی كه در چین باستان پا گرفت، مظهر طول عمر انسان است. در اسطوره شناسی چین «هسی وانگ مو» مادر باغ هلو، هر سه هزار سال یك بار در هنگام رسیدن میوه های هلو ظاهر می شود تا از آن اكسیر جاودانگی خدا تهیه شود. در اسطوره شناسی روم، هلو میوه الهه ونوس است و ماگنوس آن را ماده محرك جنسی می داند. در برخی از یادداشت های به جا مانده از دوران باستان هلو، مظهر جاودانگی، صداقت و حقیقت است. میوه هلو با برگی كه به آن متصل است نشانه یكپارچگی قلب و زبان است. مصریان باستان هلو را به عنوان پیشكش تقدیم بارگاه خدایان می كردند. لشكركشی های اسكندر كبیر باعث شد كه نئوفراسطوس در سال ۳۹۲ پیش از میلاد از هلو به عنوان میوه ایران یاد كند. كنفسیوس نیز از هلو در كتاب خود نامی به میان می آورد.
 

553 


  توصیف گیاه شناسی
هلو گیاهی است درختی و كوچك با تاج پوشش گسترده به طول ۵/۳-۲ متر. درخت هلو معمولاً عمر كوتاهی دارد و تنها ۲۰-۱۵ سال دوام می آورد. طول عمر درختان هلویی كه در باغ های پرورشی كاشته می شوند بسیار كمتر از این رقم است و معمولاً این درختان چیزی در حدود هشت سال عمر می كنند. برگ ها باریك و دارای راس نوك تیز هستند. برگ ها از نمای نیمرخ داسی شكل به نظر می رسند. گل ها از صورتی كم رنگ تا قرمز جگری و ارغوانی متغیرند و قطری معادل ۵/۲ سانتی متر دارند. گل ها معمولاً به طور منفرد بر روی ساقه گل پدیدار می شوند. گلبرگ ها می توانند بزرگ و پرزرق و برق یا كوچك و كم جلوه باشند. گل از جوانه جانبی مستقر بر روی ساقه های یك ساله به وجود می آید.
در هلوهای زینتی گل دارای گلبرگ های بسیار و ظاهر میخك مانند است و رنگ آن از صورتی تیره تا سفید متغیر است. گیاه هلو خود بارور است و معمولاً نیازی به گرده افشانی ندارد. میوه آن جزو میوه های هسته دار است و مزوكارپ یا میان بر همان گوشت میوه است. در بیشتر ارقام هلو، میوه ۵-۳ ماه پس از شكوفه دادن می رسد. البته در شمار اندكی از واریته ها نیز طول دوره رسیدن میوه ممكن است شش ماه به طول بینجامد.

وضعیت تولید در جهان
سالانه ۱۱۳۲۲ هزار تن هلو در سرتا سر جهان تولید می شود كه كشور چین با تولید ۳ میلیون تن در سال بزرگترین تولید كننده این محصول در جهان است و پس از آن به ترتیب ایتالیا با تولید ۴/۱ میلیون تن، آمریكا با ۳/۱ میلیون تن، اسپانیا با ۹ هزار تن، یونان با ۶۰۰ هزار تن، فرانسه با ۴۶۰ هزار تن، تركیه با ۴۰۰ هزار تن، شیلی با ۲۷۵ هزار تن، ایران با ۲۶۷ هزار تن و بالاخره آرژانتین با ۲۵۴ هزار تن، مقام های دوم تا دهم را به خود اختصاص می دهند. میزان تولید سالانه هلو در كشور چین از ۱۹۸۰ به بعد به پنج برابر مقدار قبلی افزایش یافت به طوریكه امروزه میزان تولید آن با سایر كشورهای تولید كننده قابل مقایسه نیست. در ایالات متحده نیز كالیفرنیا كه بزرگترین تولید كننده این محصول در آن كشور به شمار می آید، ۷۵-۷۰ درصد كل هلوی ایالات متحده را تامین می كند.


انواع هلویی كه در آنجا تولید می شوند عبارتند از: هلوی كلینگ، هلوی بدون هسته هلوی انجیری و هلوی آلبرتا و هلوی زعفرانی و انواع شلیل ها. ایالت های كارولینای جنوبی و جورجیا نیز به ترتیب دومین و سومین تولیدكننده های بزرگ هلو در آمریكا هستند.

پایه های مناسب جهت پیوند هلو

۱– پایه آلو وگوجه سبز (برای خاکهای رسی ومرطوب)
۲– پایه های هلوی نرک (برای افزایش باردهی )
۳– پایه گیلاس چینی (برای تولید هلوی پاکوتاه )
۴– پایه بادام (برای زمینهای آهکی وسنگلاخی )
۵– پایه G677(دورگ بادام وهلو، تکثیرآن باقلمه خشبی ونیمه خشبی )

آفات و بیماری ها ی هلو و کنترل آنها :

پوسیدگی قهوه ای : سمپاشی مس تثبیت شده و یا بردو در طی زمستان در کنترل این بیماری موثر است .
پوسیدگی طوقه : از این بیماری با دور نگه داشتن طوقه درخت از خیس شدن توسط آب ابیاری می توان جلوگیری نمود.
پیچیدگی برگ هلو: در زمان خواب درختان از ترکیبات مسی برای کنترل این بیماری استفاده می شود.
 

553

  هلو آلبرتا

رنگ میان: زرد و درشت
عمر اقتصادی: 15 سال
پایه: شفتالو بذری
منشا: چین
زمان رسیدن میوه: پیش رس و دیر رس

تحمل سرمای زمستانی: -25c

  شماره تماس 09126947735 لشگری
 

553

هلو زعفرانی زودرس

نام: هلو زعفرانی زود رس
منشا: چین
زمان رسیدن میوه: اواخر تیرماه
رنگ میان: زرد و هسته جدا
عمر اقتصادی: 10 سال
پایه: شفتالو بذری
تحمل سرمای زمستانی: -25c الی -30c

  شماره تماس 09126947735 لشگری


    553

هلو انجیری خونی و عسلی


نام: هلو انجیری خونی و عسلی
منشا: چین
زمان رسیدن میوه: اواخر تیرماه
رنگ میان: سفید و خونی
عمر اقتصادی: 10 سال
پایه: شفتالو بذری
تحمل سرمای زمستانی: -25c الی -30c

  شماره تماس 09126947735 لشگری


    553

هلو جوادی


نام: هلو جوادی
خصوصیات میوه:قدرت رشدبالا ، دیررس
زمان رسیدن میوه: اواخر اواسط تابستان
میوه: گرد و پوست زرد، هسته جدا
پایه: شفتالو بذری
تکتیر:پیوند

شماره تماس 09126947735 لشگری

 

احداث باغ هلو

چون عمرهلو یا شلیل نهایتآ 10سال می باشد پس بنابراین نیاز به یک نوع درخت پایه مثل گلابی یا سیب داریم که من به شخصه گلابی را به سیب ترجیح می دهم چون قیمت گلابی همیشه بالاتراز سیب بوده وباروری بیشتری نیزدارد.
برای احداث ابتدا باید زمین مورد نظر را تسطیح کرده وبه عمق 60سانتیمترشخم  میزنیم پس ازشخم اقدام به زدن جوی های کوچک(جوی خربزه)با فاصله ی 4.5تا5مترازیکدیگرمیکنیم (4.5برای باغ های کوچک/5برای باغ های بزرگ) پس از زدن جوی ازیک سابسویلر(زیرشکن)یک تیغه به ارتفاع 1.20تا1.5متری برای شکافتن داخل جوی ها استفاده می کنیم با این کار دیگراحتیاج به کندن گودال بزرگ نداریم برای کاشت برداشتن 2بیل خاک کافی است سپس به فاصله 1.5مترازیکدیگراقدام به کاشت میکنیم هرسه درخت باید2درخت اول هلو یا شلیل و1درخت گلابی یا سیب باشد.
دراین روش کاشت هم هزینه کندن گودال تقریبآبه 0میرسدهم درزمان صرفه جویی میشودوهم رشددرخت فوق العاده میشودبا این روش درخت هلویاشلیل میتواند دریکسالگی به بارنوبربنشیند.
اگرباروش قرق آبی آبیاری میکنید درسال اول دراین باغ میتوانیدهرنوع محصول صیفی که دلخواه تان است بکاریدکه این کاربرای تقویت درخت نیزخیلی مفیداست اما درسال دوم فقط میتوانید اقدام به کاشت هندوانه کنیدچون درسال دوم بخاطرشاخ وبرگ زیاد درخت بر زمین سایه می اندازد.
اگر قصددارید این باغ یا هرباغ دیگررا به صورت قطره ای آبیاری کنیدبرای اینکه ازشرغلفهای هرز درامان باشیددرپایین تنه هردرخت یک بطری نوشابه 1.5لیتری را به صورت در باز وبرعکس درعمق 20تا30سانتیمتری قراردهید سپس ته بطری را بازکرده  وقطره چکان لوله آبیاری رادرون آن قرار دهیدبا این کارچون آب به درون بطری ودرعمق 20تا30سانتیمتری ریخته می شودبنابراین رشدعلفهای هرز به حداقل خودمی رسد.

 

شماره تماس:09126947735 لشگری

صحرایی: 09355161163
مالمیر    :09384398752 
 
فاتح     :09122275234

پایه بادام

برروی گیلاس چینی

پایه های هلوی نرک

پیوند هلو برروی پایه آلو وگوجه سبز

تعداد بازديد : 5642
نظرات كاربران :
 
 
سازمان بسیج مهندسی
دانشگاه تهران
شهرداری
ایران خودرو
اداره کل منابع طبیعی
شرکت ملی نفت ایران