گل حنا:Impatiens walleriana:Touch me not

گل حنا با نام علمی impatiens ویا touch not me از خانواده Balsaminaceae، گیاهی یکساله و چندساله با گونه های فراوان که بومی مناطق گرمسیر است.گل حنا گیاه بومی مناطق مدیترانه ای شرقی است، در اروپای جنوبی به عنوان گیاه زینتی و گاهی نیز در مناطق سنگی پراکنده است. معمولا در جنوب انگلستان دیده می شود و در برخی محل ها پرورش داده می شود. کشت آن به وسیله دانه که به آهستگی رشد می کند و یا با تقسیم گیاه در خاک خوبی که زیاد خشک نباشد انجام می گیرد.از گیاهان محبوب برای باغ‌های سایه‌دار و آپارتمانی نیز می تواند باشد بومیآسیا، شمال آمریکا و آفریقای جنوبی بوده طیف گسترده و متنوعی از این گیاه وجود دارد. این گیاه جذاب با ساقه ضخیم و برگ‌های سبز روشن، فضای داخل خانه را نیز بسیار زیبا می‌کند.  گلهای حنا به صورت فنجانی یا بشقابی و در نوع کم پر و پر پر وجود دارند و رنگ‌های زیادی دارد؛ از جمله سفید، صورتی، قرمز، بنفش یاسی، و رنگ گلبهی
 

                                                                                                                                                           


و همچنین این گل دارای دو نوع پا کوتاه (20 تا 30 سانتیمتر) و پا بلند (بالغ بر 90 سانتیمتر) است. نمونه های پا بلند آن برای کشت در هوای آزاد و نمونههای پاکوتاه برای پرورش در گلدان مناسبتر است. Impatiens که نام جنس گل حنا می باشد  به زبان فرانسوی به معنی بی حوصله است و  به این دلیل این نام را به آن داده اند که در اثر لمس کردن کپسول میوه یک باره باز شده و بذرها پراکنده می شوند و نام Touch me notنیز به همین دلیل است و دارای گونه های یک ساله حساس یا نیمه مقاوم، مقاوم و حتی درختچه های همیشه سبز است. بوته این گل، علفی و ساقه های آن گوشتی، آبدار، شفاف و منشعب است. گل ها اغلب در محور برگ های بالایی ظاهر می شود. گل ها نامتقارن و مهمیزدار، گاهی کلاه خودی، بشقابی یا فنجانی و ۵ گلبرگی بوده به صورت منفرد یا خوشه ای به صورت کم پر یا پر پر در رنگ های سفید، قرمز، صورتی و ارغوانی دیده می شوند به سرما حساس و باید قبل از شروع سرما و یخبندان این گیاه را از خارج به داخل خانه منتقل کرد.بین دو آبیاری باید خاک آن کاملا خشک شود و نباید محیط یا هوای محل نگهدرای بسته بماند باید دائما تهویه صورت بگیرد و هوا اصطلاحا تکان بخورد. در صورت عدم تهویه ساقه ها سیاه می شود. دو هفته یکبار باید با کودهای سه بیست تغذیه شود و حتما در منزل در کنار پنجره ی باز شمالی نگهداری شود. اشعه مستقیم آفتاب گیاه را اذیت کرده و برگها را خشک میکند.
 

ارقام گل حنا:

از ارقام گل حنا میتوان به دو  رقم زیر اشاره کرد :

 

گل حنا گینه ای:Impatiens hawkeri

گل حنا گینه ای گونه ای است که اصلاح گران با ترکیب گل های حنا آن را معرفی کرده اند که گلی است با چند رنگ که  مانند سایر  گل حنا سایه دوست از رایج ترین گیاهان کاشت باغچه ای در آمریکا و دیگر نقاط می باشد. با این حال تا سال ۱۹۷۰ به آمریکا معرفی نشده بود. از علل محبوبیت آن می توان به رشد آسان و گلدهی بی وقفه در مکان های نیمسایه اشاره کرد که در این زمینه همتایی ندارد.زادگاه این گیاه علفی چند ساله، گینه نو (جزایر پاپوا) بوده و به سرما حساس است و در مناطق سرد یا به عنوان گیاه یکساله کاشت می شود و یا در فصل سرما با توجه به سایه دوست بودن آن به آپارتمان انتقال داده می شود. همچنین گیاه زیبایی برای درست کردن سبد آویز گل است.ساقه های گیاه ایستاده و ضخیم؛ ولی نرم است و ارتفاع آن به ۷۰ سانتیمتر هم می رسد ولی معمولا کوتاه تر است. معمولا ساقه اصلی منشعب می شود و گیاه گستردگی بین ۶۰-۴۵ سانتیمتر را اشغال می کند.برگ ها بدور ساقه می رویند و برگچه ها ۷-۳ عدد است. برگ ها بیضی تا تخم مرغی شکل و نوک تیز هستند و به طول ۱۲سانتیمتر می رسند. رنگ برگ ها سبز تیره است ولی ارقام مختلفی از آن هم هست که رنگ برگ ها برنز یا چند رنگ است.گل ها دارای ۵ گلبرگ هست و شکل گل تخت می باشد و رنگ آن ها طیف  متنوع از سفید، صورتی، نارنجی، قرمز، بنفش و ارغوانی است. قطر گل ها ۵ سانتیمتر است.گلدهی آن می تواند از اواسط بهار شروع شود و تا شروع سرما ادامه داشته باشد.

گل حنا والریانا:Impatiens walleriana

                                                  

این گونه که به نام busy Lizzie نیز شناخته می شود بومی شرق آفریقا از کنیا تا موزامبیک است و در ر طول فصول بهار و تابستان و پاییز گل می‌د‌هد‌.بعضی از آنان دارای 5 عدد گلبرگ است  و برخی دیگر گلبرگهای زیادی دارند شبیه گل رز مینیاتوری و رنگ گلها نیز متنوع تر از گونه حنا گینه ای است و به رنگهای سفید، سوسنی، ارعوانی، صورتی ، قرمز و نارنجی. وجود دارد. سایه بیشتری نسبت به آ ن گونه نیاز دارد و به همین دلیل گاهی با نام  Shade impatiens  نیز خوانده می شود و بصورت کاشت بذر تکثیر می شود.

 

کاربرد گل حنا:
                                      



هرس گل حنا:

برای هرس گل حنا بهتر است که  ساقه های  بسیار بلند را از  نیمه از طول ساقه  کوتاه کرد تا علاوه بر تحریک رشد. ساقه‌های جانبی گیاه به تولید گل بیشتر تحریک شود البته  ساقه‌ها نباید به کمتر از ۱۰-۱۵ سانت کوتاه شوند.درضمن با کوتاه کردن ساقه های بلند بدون گل ،ساقه های گلده بیشتر گل می دهند .

آفات و بیماری های گل حنا:

                               
                                            

کنه‌ ی قرمز عنکبوتی آفت اصلی گل حنا است که  بیشتر د‌ر هوای گرم و خشک به گیاه حمله می‌کند‌ د‌ر این حالت سطح برگ برنزه شد‌ه، خال‌های قهوه‌ای رنگی روی آن ظاهرمی‌شود‌و همچنین پشه سفید‌ و شته به سطح زیرین برگ حمله می‌کنند‌ و گیاه را ضعیف و برگ‌ها را پژمرد‌ه می‌کنند. این گیاه به بیماریسفیدک پودری  مستعد است که نشانه آن پوشش سفید رنگی در پشت برگ ها می باشد. گیاه آلوده را از دیگر گیاهان جدا کرده و از بین می برند و از آن خاک برای کشت دوباره گل حنا استفاده نمی کنند.
از عوارض گل حنا افتاد‌ن برگ‌هاست که علت آن نگهد‌اری گلد‌ان د‌ر محیط سرد‌، برای مد‌ت طولانی است.ویا آبیاری نامرتب و یا حمله کنه قرمز یا شته از علل د‌یگر آن است مشکل دیگر گل حنا پژمرد‌ه شد‌ن برگ‌هاست که بعد‌ از یک خشکی طولانی خاک گلد‌ان، چنانچه گلد‌ان را پر از آب کنید‌، به طوری که د‌ر زیر گلد‌انی آب جمع شود‌، روز بعد‌، برگ‌ها د‌چار پژمرد‌گی می‌شوند‌، د‌ر هر صورت آبیاری بیش از حد‌، موجب پژمرد‌گی برگ‌ها می‌شود‌ اگرکمبود‌ گلدارید علت آن نور کم، تغذیه کم، تغذیه بیش از اند‌ازه، سرمای محیط و بالاخره تعویض گلد‌ان زود‌تر از موقع است دیگر مشکل این گیاه زنگ‌زد‌گی ساقه است که علت آن آبیاری بیش از اند‌ازه، به خصوص د‌ر زمستان و یا د‌ر نور کم است اگر گل ها میریزد  علت آن نور کم، هوای خشک، خشک شد‌ن خاک گلد‌ان و حمله کنه قرمز است و د‌وکی شد‌ن ساقه‌های گل حنا که د‌ر این حالت شاخه‌ها نازک شد‌ه و فاصله برگ‌ها از هم زیاد‌ می‌شود‌ علت آن نور کم همراه با گرمای زیاد‌ است. همچنین د‌ر بعضی از انواع پس از آنکه سن گیاه به چند‌ سال رسید‌، به این حالت د‌رمی‌آیند‌ که د‌ر این صـورت چاره‌ای برای آن نیست و باید‌ از گلد‌ان صرف نظر کرد‌ اگر بوته شما  به گل نمی‌نشیند‌ علت آن تعویض گلد‌ان زود‌تر از موقع است، زیرا تا موقعی که تمام حجم گلد‌ان از ریشه پر نشود‌، گیاه به گل نمی‌نشیند‌.

تکثیر گل حنا:

                                                     
            

 گل حنا از طریق  قلمه و بذر  افزایش می یابد.

برای تکثیر از طریق بذرباید بدانید که بدر های گل حنا برای جوانه زنی به نور نیاز دارد و باید بصورت سطحی کاشته شود برای کاشت  باید بذر را در اسفند ماه در جعبه کاشت یا گلدان های انفرادی کاشته و در دمای ۱۶ –۱۸ درجه سانتی گراد نگهداری کرده و پس از مقاوم سازی گیاهان حاصل، در اردیبهشت به زمین اصلی منتقل می کنند. 

انواع چند ساله گل حنا  را می توان با قلمه افزایش داد که قلمه آن در مدت کوتاهی در آب و یا پیت مرطوب ریشه دار کنید و سپس به گلدان مناسب انتقال دهید.


شماره تماس:
09126947735 لشگری

  لشگری  : 09304266103
فاتح     :09122275234


 

گل حنا از طریق  قلمه و بذر  افزایش می یابد.

ساقه های  بسیار بلند را از  نیمه از طول ساقه  کوتاه کنید تا علاوه بر تحریک رشد، ساقه‌های جانبی گیاه به تولید گل بیشتر تحریک شود البته  ساقه‌ها نباید به کمتر از ۱۰-۱۵ سانت کوتاه شوند.

تعداد بازديد : 1078
نظرات كاربران :
 
 
سازمان بسیج مهندسی
دانشگاه تهران
شهرداری
ایران خودرو
اداره کل منابع طبیعی
شرکت ملی نفت ایران