- صفحه اصلی
- خدمات و محصولات
- آفات و بیماری ها
آفات و بیماری های گیاهان:
سمپاشی درختان در نهالستان نهال کرج
شماره تماس:
09126947735 لشگری
لشگری : 09304266103
فاتح :09122275234
رابطه بین تغذیه و کوددهی در مبارزه با آفات و بیماری ها:
در رابطه با مبارزه با آفات و بیماریها، ایده آل این است که در مرحله اول مقاومت گیاهان را با تامین نیاز غذایی در حد بهینه، افزایش داد.
مقاومت گیاهان در برابر باکتریها، قارچها و غیره میتواند:
۱- در صورتی که مواد غذایی به میزان کم یا اضافی به آنها داده شود کاهش یابد. کمبود نهان و یا آشکار مواد غذایی با کمبود عناصر اتفاق افتاده و مکانیسم حفاظت و نیروی ایمنی گیاه ضعیف میشود. به عبارتی متابولیسم ابتلا به امراض را تشدید میکند.
۲- بصورت طبیعی باشد، یعنی تامین مواد غذایی در حد مطلوب انجام گیرد.
۳- توسط عملیات کوددهی مستقیم یا غیر مستقیم افزایش یابد.
در این مورد مثال هایی به شرح زیر ارائه میشود.
- کمبود ازت، غالباً ابتلا به پارازیتهای ضعیف را افزایش میدهد.
- ازت اضافی باعث نرم و اسفنجی شدن بافتها گردیده و ابتلا به ویروسها، قارچها و باکتری ها را در ارتباط با شرایط نامناسب بیوشیمیایی اتفاق می افتد.
- کمبود فسفر ، ابتلا به بیماری های قارچی را افزایش میدهد. به نظر میرسد که نسبت نامناسب سدیم به فسفر عامل اصلی است.
- کمبود پتاسیم ، به معنی کاهش کربوهیدراتها و نازک و ضعیف شدن و سختی کم دیواره های سلولی میباشد که نفوذ پارازیتها را موجب شده و در ادامه در متابولیسم گیاه اختلالاتی بوجود می آورد. ازدیاد قند به جای نشاسته که این مسئله حمله شته ها ( آلودگی ویروسی) را افزایش میدهد.
- کمبود کلسیم، ضعف اندامها را در پی دارد و نفوذ هیفهای قارچ را در آنها آسانتر مینماید.
سفیدك سطحی سیب و گلابی: Powdery Mildew
سفیدك سطحی سیب به قسمتهای مختلف درخت مانند سرشاخه ها ، برگها ، شكوفه ها و میوه ها حمله می كند.
![](/Uploads/Public/services/IPM/58e3eeb039ec42c5acf87b51f1bfa053.jpg)
![](/Uploads/Public/services/IPM/d06c73fb24a14b6db7f87b5348bc50bf.jpg)
![](/Uploads/Public/services/IPM/ddfaa5e1206a4637a1fc1a012e58842b.jpg)
علائم روی برگها :
بصورت لكه های خاكستری تا سفید كثیف ظاهر می شوند و اگر برگهای جوان آلوده شوند دچار پیچ خوردگی و بد شكلی شده و نهایتاً خشك می شوند. شكوفه های درخت بر اثر زمستانگذارانی قارچ در جوانه های زایشی زودتر از بقیه قسمتها آلوده می شوند. در اثر آلودگی شكوفه ها ،گلبرگها چروكیده و كاسبرگها گوشتی و كلفت می شوند و توانایی تشكیل میوه را از دست می دهند. كاسبرگها خیلی حساس هستند.میسلیومها كنیدیوفورها و كنیدیهای قارچ روی سرشاخه ها منظره سفید رنگی را ایجاد می كنند رشد این شاخه ها متوقف شده و فواصل میانگره ها كوتاه می ماند و نهایتاً سرشاخه ها خشك می شوند معمولاً روی سرشاخه ها فرم جنسی قارچ (كلیستوتسیوم) تشكیل می شود . میوه ها نیز آلوده شده و حالت شبكه چوب پنبه ای در سطح میوه ها (زنگار میوه) بوجود می آید. در مورد گلابی هم پوشش سفید میوه تا اواسط تابستان روی میوه باقی می ماند و بعد این پوشش محو می شود و اثر آن بصورت لكه زنگاری(Russet) باقی می ماند در خزانه ها قارچ به همه برگهای در حال رشد حمله كرده و موجب كندی رشد قسمت های انتهایی شاخه ها می شود .
کنترل و مبارزه با سفیدک سطحی سیب:
1- هرس شاخه ها و سرشاخه های آلوده:
می تواند موجب كاهش مایه تلقیح اولیه گردد. كاهش مایه تلقیح اولیه و حفاظت برگ، میوه و جوانه از عفونت ثانویه در مبارزه با این بیماری مهم است.
2-ارقام مقاوم:
ارقام سیب با حساسیت كمتر عبارتند از : سیب زرد لبنانی ، دلیشز،گلدن دلیشز، واین ساپ ، یورك ایمپریال ، نیتانی، لورد لمبورن.
ارقام گلابی مقاوم به سفیدكهای سطحی عبارتند از :دوآنژو،لوئیزبون Louise Bonne
3-مبارزه شیمیایی:
قارچكشهای علیه سفیدكهای حقیقی عبارتند از :
گوگرد ، بنزیمدازول ها، ضد بیوسنتز ارگوسترول
(Ergosterol Biosynthesis Inhibitores :EBI)، بوپریمات ، پیرازوفوس،تری آدیمفون، دینوكاپ (كاراتان).
قبل از پیدایش گلها ، مصرف سفیدك كشهای بسیار مؤثر مثل تری آدیمفون كه به شدت از تولید كنیدی جلوگیری می كنند ضرورت ندارد. در اروپای غربی به علت وجود هوای ملایم در زمستان و شرایط مناسب بیماری در بهار ، درختان باغ را 15 بار با قارچكش ها سمپاشی می كنند.
زمان سمپاشی:
الف)نوبت اول :
هنگام تورم جوانه ها كه ترجیحاً از سموم سیستمیك استفاده می شود . چون خنكی هوا مانع تسعید گوگرد است و از طرفی دیگر سموم سیستمیك روی آلودگی درون جوانه ها مؤثرند.
ب)نوبت دوم :
بعد از ریزش گلبرگها كه می توان از گوگرد و تابل استفاده نمود همچنین كاراتان و سایر سموم سیستمیك نیز قابل استفاده اند(بعضی ارقام سیب و گلابی به گوگرد حساسند و موجب گیاهسوزی آنها می شود كه بایستی دقت نمود).
ج) نوبت سوم :
بستگی به شرایط جوی و میزان پیشرفت بیماری دارد بیش از 3 نوبت هم ممكنست لازم به سمپاشی باشد. قارچ كشهای باز دارنده بیوسنتز ارگوسترول زمانیكه بیماری هنوز شدت پیدا نكرده است بسیار موثرند.
شماره تماس:09126947735 لشگری
لشگری : 09304266103
فاتح :09122275234
آتشک سیب و گلابی:
![](/Uploads/Public/services/IPM/395f2c0d18204df0b00e27aa1d597c23.jpg)
آتشک از قديمی ترين بيماری های باکتريائی است که عامل آن باکتری Erwinia Amylovora می باشد و ميتواند بيش از 75 نوع درخت و بوته از خانواده Rosacea را مورد حمله قرار دهد .باکتری عامل بيماری در شانکر های نسبتاً فرو رفته زمستان گذرانی کرده و در بهار، زمانی که دمای محيط مساعد باشد و باران های مکرری روی دهد باکتری شروع به فعاليت کرده و به سرعت زياد شده و با کمک حشرات ، باران و باد پراکنده می شود .
![](/Uploads/Public/services/IPM/3d0215ab5d53446d85580568ec4c0c46.jpg)
شرایط شیوع بیماری آتشک:
نظر به اينکه بيماری آتشک در درختانی که رشد زياد دارند شديدتر است لذا بايد در کود دهی (مخصوصاً کودهای ازوته ) توجه بيشتری مبذول گردد . کوددهی نبايد تابع برنامه ساليانه باشد بلکه بايد ديد درخت کی و چه مقدار کود احتياج دارد . درختان سيب نبايد بيش از 25 تا 30 سانتيمتر و درختان گلابی بيش از 15 تا 20سانتيمتر رشد سر شاخه داشته باشند .تجربه نشان داده است که در خاک های سنگين و کمتر آبکش ، درختان حساسيت بيشتری برای بيماری دارند و دليل اين امر ميزان زياد ازت و همچنين آب ذخيره شده در خاک می باشد که موجب رشد زياد درخت ميگردد . ميزان ازت در برگ های درختان سيب و گلابی حداکثر 2 تا 2.4 درصد توصيه شده است .
حساسيت به بيماری آتشک در خاک های اسيدی که قاعدتاً کلسيم و منيزيوم کمتری دارند بيشتر است . نگهداری سطح زيرين خاک با پ هاش حدود 6 و سطح فوقانی خاک با پ هاش 6.5 تا 7 توصيه شده است . نقصان پتاسيم خاک هم موجب حساسيت است و ميزان آن 1.35 تا 1.80 درصد توصيه می شود .
شرايط ديگر شيوع بيماری داشتن رطوبت نسبتاً زياد و باران های مکرر ، دمای 21 تا 27 درجه سانتيگراد ، طولانی بودن دوره گل در شرايط سرد و رطوبی فصل بهار ونيز حضور باکتری در شانکر ها می باشد .
علایم بیماری آتشک:
در اوايل بهار ، حدود دو هفته قبل از باز شدن گل ها ، گلبرگ ها آب سوخته ، قهوه ای رنگ و سپس سياه می شوند و روی درخت باقی می مانند . شاخه های کوچک پژمرده و سياه رنگ شده و بعضاً با 180 درجه خميدگی عصائی شکل می شوند . روی بعضی از شاخه های قديمی که از طريق گل ها و شاخه های کوچک آلوده می شوند شانکر های چروکيده و بعضاً فرو رفته تشکيل می شود که ممکن است شکاف برداشته و چوب زيرين نمايان گردد . مايع کرم رنگی که حامل ميليون ها باکتری می باشد از شانکرها خارج می شود و در شرايط رطوبی بطرف پائين روی تنه و شاخه ها سرازير می شود . حشرات با اين ترشحات آلوده شده و هر کدام با بيش از يکصد هزار باکتری موجب آلودگی گل ها می شود .علائم بيماری روی ميوه بستگی به زمان آلودگی دارد. اگر آلودگی زودتر اتفاق بيافتد ، ميوه کوچک مانده و تغيير رنگ ميدهد و به حالت چروکيده روی درخت باقی می ماند .در صورتيکه ديرتر آلوده شود به اندازه ميوه نارس چروکيده نشده و تغيير رنگ نمی دهد .ميوه های آلوده که با تگرگ يا حشرات آسيب ديده اند به رنگ های قرمز ، قهوه ای يا سياه در می آيند . از ميوه های آلوده ممکن است قطرات مايع زرد رنگ باکتری خارج شود .
کنترل بیماری آتشک:
هرس:
نظر به اينکه باکتری در شانکر ها زمستان گذرانی می کند لذا حذف آنها از شدت بيماری در سال بعد جلوگيری می کند . بهتر است هرس در زمستان انجام شود چون زمانيکه برگ ها روی درخت باشند بعضی از شانکر ها قابل رويت نخواهند بود . در بهار يا اوايل تابستان هرس نبايد انجام شود زيرا ممکن است موجب سرايت بيماری به قسمت های سالم درخت گردد . شاخه های آلوده 15 سانتيمتر پائين تر از ناحيه سياه شده حذف شود . هرس شاخه های کوچک ممکن است اواخر تابستان انجام شود ولی حذف شاخه های قطور بايد در اواخر زمستان انجام شود زيرا حذف آنها در آن زمان ممکن است موجب رويش جديد باشد .
مبارزه شیمیایی:
سمپاشی با ترکيب بوردو ( 100ــ 0.75 ــ 0.25 ) شامل 1% روغن قبل از باز شدن شکوفه ها توصيه می شود .
شماره تماس:09126947735 لشگری
لشگری : 09304266103
فاتح :09122275234
سرخرطومی سیب و گلابی:
![](/Uploads/Public/services/IPM/a66368e46ece4b1ab15dbe13f72dbae8.jpg)
سرخرطومی سیب که در اصطلاح انگلیسی Apple blossom weevil گفته میشود از آفات مهم درختان میوه دانه دار که میزبان اصلی سیب ولی روی گلابی هم دیده شده است.لارو با تغذیه از محتویات داخل گل آن را خالی کرده و در ناحیه تخمدان مستقر می شود این حشره قبل از تخمگذاری تا حدودی نیز از جوانه،برگ و گلهای کاملا بسته و حتی شاخه های بسیار کوچک حامل جوانه های گل و برگ تغذیه می کند.در نواحی کوهستانی و سردسیر می باشد . وجود آن از کشورهای اروپایی ، شمال آفریقا – روسیه – افغانستان و ترکیه گزارش شده است . در ایران این آفت از دماوند – طالقان و شمشک جمع آوری شده است . در دره رودخانه هراز در منطقه لاریجان ، گاهی درختان سیب و گلابی به این آفت آلودگی شدید نشان می دهند.سرخرطومی سیب در نواحی آذربایجان و بعضی از مناطق کوهپایه میوهخیز کشور انتشار دارد.درختان مورد حمله این حشره در ایران عبارتند از: سیب، گلابی، زالزالک و سایر درختان میوه دانهدار وحشی و اهلی. طرز خسارت این آفت بدین نحو است که حشرات کامل از غنچهها و برگهای جوان تغذیه نموده و لارو نیز، پرچمها، تخمدانهای گل و میوههای جوان را مورد حمله قرار میدهد. غنچههای مرد حمله باز نشده، گلبرگها خشک، غنچهها قهوهای و بسته باقی میماند و سوراخی در آن به وجود میآید. در داخل غنچه آلوده، تخم، لارو و یا شفیره آفت ملاحظه میگردد.
![](/Uploads/Public/services/IPM/012d0e03314e495f88f35ac6c2cdc0b9.jpg)
مبارزهعلیه سرخرطومی سیب:
در مورد مبارزه شیمیایی علیه سرخرطومی سیب باید توجه داشت که سمپاشی باید در اوایل بهار هنگام برگ کردن درختان و قبل از ظهور شکوفهها انجام گیرد و در صورت تأخیر شکوفههای آسیب دیده را نمیتوان از حمله این آفت نجات داد. معمولاً سمپاشی علیه این آفت در ایران ضرورت پیدا نمیکند ولی در صورت لزوم بایستی از تیودان 35% به نسبت 5/1 در هزار استفاده شود.
شماره تماس:09126947735 لشگری
لشگری : 09304266103
فاتح :09122275234
شته سبز سیب :Green apple aphid
![](/Uploads/Public/services/IPM/53f3c1f8c41c4a32adcd0714eec237a7.gif)
این شته در سراسر کشور هر جا که سیب کشت شود وجود دارد. این آفت به برگ و نوک شاخههای نورس، جوانهها حتی گلها نیز خسارت میزند و باعث کم شدن محصول میگردد. گیاهان میزبان آن شامل سیب، گلابی، به، زالزالک و ازگیل میباشد. در نهالستانها و روی درختان جوان خسارتش بسیار شدید است. حمله شدید آن در باغهای بارده نیز به فراوانی دیده میشود. در درختان چه پیر و چه جوان پاجوشها بیشتر در معرض حمله این شته قرار دارند. بر اثر تغذیه این حشره برگهای جوان تغییر شکل میدهند. در این گونه پیچش برگها غالباً عرضی است. به عبارتی کلیتر برگهای جوان انتهایی بیشتر از همه در معرضحمله قرار دارند و بیشترین خسارت را میبینند.
کنترل شیمیایی شته سبز سیب:
اگر شتهها موجب پیچیدگی برگ شوند یا تولید گال نمایند از سموم سیستمیک مانند اکسی دی متون متیل (متاسیستوکس) و تیومتون (اکاتین) استفاده میشود ولی اگر موجب پیچیدگی نشوند از پریمیکارب (پریمور) که یک شته کش اختصاصی است، استفاد میشود. برای مبارزه با شتههای سبزی و جالیزی از هپتنوفوس (هوستاکوئیک) استفاده میشود چون اثر سریع داشته ولی کم دوام است.همچنین سموم پر دوام در اوایل فصل مصرف شود.
1. تیومتون(اکاتین) EC 60 % یک در هزار
2. اکسی دیمتون متیل EC25% یک درهزار
3. مالاتیون EC25% دو درهزار
4. پیریمیکارب(پریمور) Df50% نیم درهزار
5. پیریمیکارب WP50% نیم درهزار
6. هپتنفوس EC50% یک در هزار
7. دیازینون EC60% یک در هزار
شماره تماس:09126947735 لشگری
لشگری : 09304266103
فاتح :09122275234
پسیل گلابی:
![](/Uploads/Public/services/IPM/fb04464022654aa488b9e2bd7f815317.jpg)
یا شیره یا عسلک گلابی یا آفت روغن چراغی یکی از آفات مهم درختان گلابی حشره ای به نام پسیل گلابی است، که محلی ها به آن شته می گویند، این حشرات ریز در مراحل جوانی با ترشح عسلک خود را پوشانده و از خود محافظت می کنند. تخمهای این حشره به رنگ زرد مایل به نارنجی، کشیده و نوک دار است. این شکل از تخم موجب چسبیدن تخم ها در بافت ها از ناحیه نوک دار می گردد.
![](/Uploads/Public/services/IPM/4bf4f17213de4f91abcec1b5f4159f48.jpg)
پسیل گلابی با نام علمی psylla pyricola در نواحی گرم وخشک ایران بیشتر از نواحی سردسیر دیده شده است؛.مادهای چسبناک که از بدن حشره ترشح میشود و سبب توقف تنفس در برگ شده ودر نتیجه مانع رشد جوانه و برگ میشود؛ این آفت، باعث ریز و بدفرم شدن میوههای درخت و علاوه بر آن، موجب خشک شدن سریع درخت گلابی میشود.
![](/Uploads/Public/services/IPM/3e5b0ce265354e6bbfacd66a16bbf0a2.jpg)
پسیل گلابی چگونه زندگی میکند؟
این آفت زمستان را به صورت حشره كامل در زير برگهاي ريخته شده اطراف تنه درخت، زير پوستهاي تنه و بيشتر در سطح زيرين سرشاخهها ميگذراند. اولين تخمريزي در اوايل اسفندماه و معمولاً در نزديكي جوانهها صورت ميگيرد. در اين موقع جوانههاي درختان تازه شروع به رشد ميكنند. حشرات ماده، تخمهاي خود را به طور رديفي و اغلب به صورت رشتهاي قرار ميدهند. تخمريزي زمستانه تا پايان ريزش گلبرگها ادامه دارد. در بهار و تابستان، بيشتر تخمها بر روي برگها به حالت مجتمع در نزديكي رگبرگهاي اصلي گذاشته ميشوند. پورهها پس از خروج از تخم متوجه سرشاخهها ميشوند و در روي جوانههاي برگ متمركز ميگردند. در اثر تراكم پورهها روي برگهاي جوان، برگها كوچك ميمانند و پيچيده ميشوند. ترشح عسلك در نسل اول كم است ولي در نسلهاي بعدي، به خصوص در ماههاي گرم، ترشح عسلك شديدتر ميشود. دوران پورگي بسته به شرايط آب و هوايي از 30 تا 37 روز متغیر است و با اینکه معمولاً 4 تا 6 نسل دارد ولی در اكثر نقاط كشور 5 نسل دارد.پسیل گلابی یکی از آفات درجه اول درختان گلابی در ایران است.محل تغذیه و خسارت در درجه اول برگها می باشند ولی آفت می تواند از میوه ف دمبرگ و حتی پوست شاخه و تنه نیز تغذیه کند .
خسارت آفت به درختان گلابی به صورت های زیر انجام می گیرد .
1 . مکیدن شیره گیاهی و ضعیف شدن درختان .
2 . ترشح شیره بر سطح برگها و میوه ها اختلال در تنفس و فتوسنتز گیاه و تمرکز اشعه خورشید درمحل شیره که حالت ذره بینی دارد و موجب سوختگی برگها و ریزش آنها می شود .
3 . بدشکلی ، کوچک شدن و بد طعم شدن میوه ها .
4 . پسیل گلابی انتقال دهنده بیماری فتوپلاسمایی بوده که زوال و مرگ تدریجی درختان گلابی را موجب می گردد .
لازم به ذکر است که خسارت این آفت در مناطق گرم و خشک به مراتب بیشتر از نواحی سرد و مرطوب می باشد . پسیل گلابی زمستان را بطورت حشره کامل در زیر برگها ی ریخته شده ، اطراف طوقه درخت ، و در زیر پوستکهای تنه می گذرانند . طبق بررسی های بعمل آمده حشرات زمستان گذران همزمان با شروع رشد جوانهای درخت فعال و تخمریزی آنها آغاز می گردد . اولین تخمریزی معمولا در روی سرشاخه ها و در نزدیکی جوانه ها و بطور دسته جمعی و اغلب بصورت رشته ای انجام می گیرد . حشرات ماده زمستان گذران حدود 200 تا 400 عدد تخم می گذارند که اکثر تخم ها تا قبل از ریختن گلبرگها گذاشته می شوند .
نسلهای بهاره و تابستان گذران عمدتا تخم ها را بر روی برگها و بحالت مجتمع و در نزدیکی رگبرگهای اصلی می گذارند و هر حشره ماده در این فصل قادر است 500 تا 700 عدد تخم بگذارد .
راههای مقابله با آفت پسیل گلابی:
کشاورزان برای مبارزه با این آفت، باید همزمان با تورم جوانه ها وبلافاصله پس از ریختن گلبرگها با توجه به تراکم آفت، به اقدامات ذیل مبادرت ورزند؛
ـ نصب تله های زرد رنگ قبل از تورم جوانه های گل برای نظارت بر فعالیت آفت سمپاشی بهاره با استفاده از دیازینون ورئغن امولسیون شونده (اگر ترشحات، قبل سمپاشی زیاد باشد ابتدا باید درخت با آب شستشو و سپس سمپاشی شود)
سموم مصرفی برای پسیل گلابی:
فوزالن به میزان 1.5 در هزار
دیازینون 1 درهزار
روغن امولیسون شده 1.5 در صد
شماره تماس: 09126947735 لشگری
لشگری : 09304266103
فاتح :09122275234
مبارزه زراعی برای پسیل گلابی:
رعایت فاصلههای مناسب برای درختان وهرس به موقع درختان، میتواند تا حدود زیادی، جمعیت این آفت را کنترل کند
رعایت بهداشت باغ:
در مورد گیاهان هم، همانند کنترل بیماری در انسان ها پیشگری بهتر از درمان هست در این حالت نیاز به استفاده از سموم نیست و محصول تولید شده، عاری از سم است و برای سلامتی ضرری ندارد. بنابراین تمیز نگداشتن باغ و سوزاندن شاخه های آلوده و دفن برگ ها در پاییز از جمله اقداماتی است که باعث کاهش خسارت آفات و بیماری های گیاهی در فصل زراعی بعد شده و باغداران باید به آن توجه داشته باشند.
تأثیر کشت یونجه در کاهش آفت پسیل گلابی:
گفتنی است در یک اقدام جالب، کشاورزان استان آذربایجان، در جهت کاهش این آفت، زیر نظر جهاد کشاورزی به کشت یونجه یا پوشش سبز در زیر این درختان پرداختند زیرا یونجه، رطوبت محیط را بالا برده و تا حد زیادی باعث کم شدن جمعیت این آفت میشود.
زمان مناسب برای مبارزه با آفت پسیل گلابی:
بهترين زمان برای مبارزه با آفت پسیل گلابی، آخر زمستان و مصادف با موقع تخمريزی حشرات کامل است. مبارزات شيميایی زمستانه، که عليه شته ها و شپشک های نباتی صورت می گيرد به خوبی روی اين آفت هم موثر واقع می شود. به تجربه ثابت شده است که به کاربردن امولسيون های روغنی بدون سم، آن طور که بايد، روی اين آفت موثر نيست ، زيرا حشرات کامل از نقاط ديگر بر روی درختان روغن پاشيده شده، پرواز می کنند و آلودگی دوباره ايجاد می شود. مبارزه تابستانه با يکی از سموم فسفره نفوذی مانند اکامت به نسبت يک در هزار ، يا زولن به نسبت دو در هزار همراه با مويان، روی اين آفت به خوبی اثر می کند . در نهایت، در کنار تمامی این راهکارها اگر درخت ضعیف باشد آفات و بیماری ها در حداقل جمعیت هم خسارت زا خواهند بود. بنابراین باید تغذیه و آبیاری درختان به موقع و به اندازه باشد تا سیستم خود گیاه نیز در برابر مهاجمان مقاومت خوبی داشته باشد.
استفاده نکردن به موقع از حشره کشها:
با توجه به جمعیت بالای این حشره، اگر سمپاشی به موقع نباشد ، حتی باعث طغیان آفت می شود چراکه حشرات مفیدی که به صورت طبیعی این حشره را کنترل می کنند از بین می روند.
تغذیه متعادل گیاهی :
کمبود و زیاد بودن عناصر غذایی پرمصرف ( ازت ، فسفر و پتاس) و کم مصرف (روی ، بر ، آهن ، منگنز و منیزیوم ) علاوه بر بروز بیماریهای فیزیولوژیک زمینه گسترش آفاتی چون پسیل را فراهم می آورد .
مصرف بیش از حد ازت موجب رشد برگی گیاه و حمله و تغذیه آفات مکنده ای چون پسیل را فراهم می کند . در مورد پسیل باید از مصرف بیش از حد کودهای ازته خودداری و نقش حساس پتاسیم را در ایجاد مقاومت در نظر داشت .
آبیاری :
پسیل گلابی حشره ای خشکی دوست وده و خسارت آن درباغ های کم آب بیشتر است . پس حتی المقدور با توجه به شرایط خشکسالی چنانچه باغدار بتواند آبیاری کافی و منظمی را انجام دهد شرایط برای طغیان پسیل فراهم نمی شود .
بیماری لکه سیه سیب: Applescab
این بیماری در آمریکای شمالی ، اروپا ، استرالیا، آفریقای جنوبی شیوع دارد و فقط در نواحی گرم و خشک لکه سیاه بروز نمیکند. در مناطقی که هوا مرطوب و سرد میباشد خسارت بیماری شدید است و برعکس در جاهایی که تابستان خشک داشته این بیماری شیوع ندارد و یا خسارت آن کم است. در ایران این بیماری در اکثر نقاط مخصوصا در حواشی دریای مازندران ، آذربایجان شرقی و غربی ، فارس ، خراسان ، بروجرد ، همدان ، قزوین ، خوزستان و اطراف تهران شایع میباشد.
علائم بیماری لکه سیاه سیب:
![](/Uploads/Public/services/IPM/e1f4e438cc3748238264a8b7390f2827.jpg)
![](/Uploads/Public/services/IPM/630cabf187664828884f01b2ecb9a0d8.jpg)
این بیماری علائمی روی برگ و دمبرگ ، گلبرگ ، کاسبرگ ، تخمدان ، دمگل ، شاخههای جوان به شرح زیر ایجاد مینمایند.
علائم بیماری لکه سیاه سیب روی برگ و دمبرگ:
برگهای جوان و شاداب حساسیت بیشتری نسبت به این بیماری از خود نشان میدهند. آلودگی در برگ ابتدا به صورت لکههای سبز زیتونی ظاهر میگردد و این لکهها حاشیه نامنظم داشته و بتدریج گسترش مییابد. لکهها ابتدا شفاف و متعاقبا منظره مخملی به خود میگیرند و با گذشت زمان به رنگ قهوهای روشن تا قهوهای تند درمیآیند.
لکهها روی سطح فوقانی برگ واضحتر بوده و روی برگهای جوان ابتدا براق و حاشیه آنها پر مانند میباشد در حالی که روی برگهای مسن حاشیه لکهها مشخصتر میباشد. با مسن شدن برگ بافتهای مجاور لکه ، ضخامت بیشتری پیدا میکند. وجود تعداد زیادی لکه باعث ریزش نابهنگام برگ میشود. دمبرگها نیز مبتلا شده و روی آنها لکههای کشیده تشکیل میشود.
![](/Uploads/Public/services/IPM/1b09666ca34c41fbb8a8ac9bd92343c5.jpg)
علائم بیماری لکه سیاه سیب روی گلبرگها ، کاسبرگها ، تخمدان ، دمگل:
![](/Uploads/Public/services/IPM/51a95e31f1704007a99699cdb3636764.jpg)
کاسبرگها و تخمدان و دمگل معمولا آلودگی نشان میدهند. گاهی وقوع یک لکه روی دمگل باعث خشکیدگی آن و در نتیجه ریزش میوه میشود. در کاسبرگها اولین علائم را به صورت لکههای سیاه رنگ ظاهر میشود. میوهها نیز اگر در مراحل اول رشد باشند فوقالعاده حساس میباشند و معمولا اولین آلودگیهای آن بزرگترین لکههای بیماری را تشکیل میدهد.
در زیر محل استقرار قارچ در ناحیه لکهها لایهای بسیار نازک از چوب پنبه تشکیل میشود و بعضی مواقع ترکهایی در منطقه چوب پنبهای شده به چشم میخورد که عوامل ساپروفیت از این برگها وارد میوه میگردند. اگر حمله به میوه در مراحلی که میوه بزرگ است انجام گیرد لکه سطحی بوده و مشهود نمیباشد ولی به هنگام نگاهداری در انبار بزرگ شده و به صورت لکههای سیاه رنگ درمیآیند.
علائم بیماری لکه سیاه سیب روی شاخههای جوان:
این علائم در درختان سیب کمتر ولی در مورد گلابی بطور واضح به چشم میخورد. ابتلا و فساد شاخههای جوان تقریبا مشابه برگها میباشد و روی شاخههای جوان پوستولهایی تشکیل میگردد که مخرب و گرد و یا بیضی شکل میباشند. اگر فصل پاییز ملایم و مرطوب باشد پوستولها باز میشوند و در شانکرهای کوچکی ایجاد میگردد. البته مشاهده شدن این حالت بستگی به واریتهها و سایر شرایط مانند شرایط اقلیمی و آب و هوایی و غیره دارد.
مبارزه با بیماری لکه سیاه سیب:
مبارزه در مورد این بیماری طرق گوناگون دارد که میتوان با بکار بستن چند مورد تواما به موفقیت در کنترل این بیماری نائل آمد این روشها عبارتند از:
1:انتخاب واریته مقاوم
واریته بلدوبوسکاپ (Belledeboskoop) دارای کلونهای مقاوم میباشد و از بین سیبهای ایرانی واریته میخوش اردبیل که درختی پر شاخ و برگ و دارای میوههای متوسط و کوچک است از خود مقاومت نشان میدهد و سیبهای شمیرانی حساسیت کمتری به بیماری دارند. از بین سیبهای آذربایجان آق پاییزی و دریانی آلما مقاومت دارند ولی نوع قره یا زباخ حساس است. از این واریتههای خارجی گلدونورد حساسیت بیشتری به بیماری دارند.
2:از بین بردن اشکال زمستان گذرانی
انهدام برگهای آلوده و جمعآوری و سوزاندن آنها از تشکیل پسودوتیوم و در نتیجه آلودگی اول فصل ممانعت به عمل میآورد و نیز سمپاشی درختان در پاییز از تشکیل آنها جلوگیری مینماید. ضمنا شاخههای مریض را باید قطع نموده و آنها را سوزانید.
3:مبارزه شیمیایی با بیماری لکه سیاه سیب:
در بهار موقعی باید اقدام به سمپاشی نمود که دوره خیس بودن و بارندگی با توجه به حرارت به قدر کافی برای شروع آلودگی بطول انجامد و هر 7-5 روز یک بار یا بر حسب میزان بارندگی تا ریزش گلبرگ باید سمپاشی ادامه یابد و همیشه باید اطمینان داشت که پوششی از سم روی بافتهای جوان و حساس فراگرفته باشد. سمپاشی اول را میتوان هنگام تورم جوانهها که سبز هستند و دوم را قبل از باز شدن گلها و سوم بعد از ریزش گلبرگ و چهارم را 15 روز بعد ، انجام داد.
برای مبارزه با لکههای سیاه سیب سابق بر این از گوگرد و یا ترکیب بود و استفاده میشده است و اخیرا از قارچکشهای آلی و یا قارچکشهای سیستمیکی که تاثیر چشمگیر و خاصیت درمانی نیز دارند، استفاده میشود. بعضی از قارچکشهایی که معمولا علیه این بیماری بکار میرود عبارتند از: کاپتان ، دودین ، ارتوساید و یا قارچکش جزبی بنومیل و در اروپا.
شماره تماس:09126947735 لشگری
لشگری : 09304266103
فاتح :09122275234
لکه سیاه گلابی: Pearscab
![](/Uploads/Public/services/IPM/81f0bbc84ea4472095bc9672e1e870c2.jpg)
اسم علمی عامل بیماری Venturia pirina Adena ، اسم انگلیسی pearscab میباشد. این قارچ برای اولین بار توسط مادام لابیرت در بلغارستان ( 1832) مشاهده شده است همچنین در سال 1840 از فرانسه نیز گزارش شد. لکه سیاه گلابی خیلی شبیهلکه سیاه سیب است اما عینا همان قارچ نیست و هر کدام از این دو گونه قارچ محدود به میزبان خود میباشند و میزبان خاص خود را دارند. هر دو گونه آسکوسپورهای دو سلولی دارند که یک سلول بزرگتر از دیگر است. در لکه سیاره گلابی سلول بزرگتر در بالا قرار میگیرد ولی در لکه سیاه سیب سلول پایینتر ، بزرگتر است.
علائم بیماری لکه سیاه گلابی:
لکه سیاه گلابی در روی گلها معمولا محدود به حدود خاصی است. به عنوان مثال در لکه سیاه سیب روی شکوفهها ، دمگل و نهنج حمله میکند اما در لکه سیاه گلابی علائم روی گلبرگ نیز دیده شده است. لکه سیاه گلابی روی برگ تشکیل لکههای مخملی به رنگ تیره را میدهد و تعداد لکههای سیاه سیب ، بیشتر از لکه سیاه گلابی میباشد. علت این امر احتمالا براق بودن سطح پایین برگ سیب و زرد و خشک شدن برگها میباشد. لکه سیاه گلابی روی میوه اغلب یک بیماری جدی است و منجر به دفورمه شدن و ترک خوردن میوهها میشود.
ظاهرا علایم بیماری روی نهالها برای مدت چند سال فعال باقی میماند و زمانی که شاخهها 2 تا 3 ساله شد شکافهای طولی و متقاطع در پوست درخت ظاهر میشود بطوری که شاخه ظاهرا حالت ورقهورقه به خود میگیرد و اغلب تولید کنیدی کاهش مییابد و میسلیومها حالت فشرده به خود میگیرند تحت شرایط مطلوب ممکن است پسودوتسیوم در آنها تولید شوند. لکههای بیماری روی فلسهای جوانه نیز مشاهده شده است. قارچ عامل بیماری نه تنها روی شاخه و برگ ، بلکه روی دانههای گرده و شکوفهها نیز ظاهر میشوند.
![](/Uploads/Public/services/IPM/5d9ffe4f4ce34c87b3af0dc27ec7aef4.jpg)
انتشار بیماری لکه سیاه گلابی:
پسودوتسیوم در روی برگهای آلوده خزان کرده در طول زمستان تکامل مییابد. اما این شاید حالتی از زمستانگذرانی باشد که اهمیت کمتری نسبت به لکه سیاه سیب دارد. آسکوسپورها در زیر فلسهای جوانهها در بهار تشکیل میشوند. کنیدیها در لکه سیاه گلابی خیلی نسبت به سرما مقاومت دارند و مقاومت آنها از کنیدی های لکه سیاه سیب خیلی بیشتر است. بنابراین آلودگی اولیه ممکن است از کنیدیهای زمستان گذرانی کرده در روی میوهها صورت گیرد.
![](/Uploads/Public/services/IPM/b66ae87b36564c3c9ec21276a5a8a516.jpg)
اهمیت بیماری لکه سیاه گلابی:
لکه سیاه گلابی مهمترین بیماری قارچی گلابی است اما ضرر و زیان اقتصادی آن مشخصا با توجه به موقعیتهای آب و هوایی و اقلیمی سال به سال تغییر میکند. تفکیک کاملا روشنی از نظر آسیب رسانی بین لکه سیاه سیب و لکه سیاه گلابی وجود دارد بطوری که لکه سیاه گلابی برخلاف لکه سیاه سیب بیشتر روی نهالها صدمه میزند و روی برگها آثار کمتری دارد.
حساسیت واریتهها نسبت به بیماری لکه سیاه گلابی:
واریتههای گلابی از نظر حساسیت به لکه سیاه گلابی بسیار متنوع هستند و هیچکدام بطور کامل مصونیت ندارند. درجه مقاومت ممکن است توسط فاکتور آب و هوایی تغییر نماید. ضمنا چند نژاد فیزیولوژیک از لکه سیاه گلابی وجود دارد که از نظر نوع میزبان و رشد در محیطهای کشت مصنوعی باهم اختلاف دارند. در آزمایشات تلقیح قارچ عامل بیماری توسط نژادهای مختلف درصد آلودگی در حدود 26.5 - 0.5 متغیر بوده است. بنابراین احتمال آلودگی واریته مقاوم گلابی به هنگام کاشت آنها در نزدیک واریتههای حساس به بیماری توسط همان قارچ بیشتر میگردد.
کنترل بیماری لکه سیاه گلابی:
اصول کنترل لکه سیاه گلابی شبیه لکه سیاه سیب میباشد، به این ترتیب که انهدام برگهای آلوده و جمعآوری و سوزاندن آنها از تشکیل پسودوتیوم و در نتیجه آلودگی اول فصل ممانعت بعمل میآورد و نیز سمپاشی درختان در پاییز از تشکیل آنها جلوگیری مینماید. ضمنا شاخههای مریض را باید قطع نموده و آنها را سوزانید.
از آنجایی که پسودوتیوم ممکن است روی برگهای خزان کرده زمستانگذرانی نموده و سیکل بیماری را تکمیل کنند، بنابراین باید این گونه برگها جمع آوری شده و نابود و سوزانده شوند و باید کاملا از جمع آوری و معدوم نمودن این گونه برگها که در پاییز قبل خزان نمودهاند اطمینان کافی حاصل نمود. جوانهها و شاخههای بیماری باید بریده شده و نابود شوند.
مبارزه شیمیایی:
پاشیدن سموم مسی روی شاخهها ممکن است از اسپورزایی ، روی پوستولهای باقی مانده جلوگیری نماید.
شماره تماس:09126947735 لشگری
لشگری : 09304266103
فاتح :09122275234
کرم سفید ریشه: Polyphylla ollivieri
این حشره در اکثر مناطق ایران وجود دارد و از ریشه گیاهان مختلفی تغذیه مینماید. از این جهت میتوان به گیلاس، گلابی، سیب، به، هلو، گوجه، آلو، زردآلو، آلبالو، انار، مو، تاج خروس وحشی، گونههای Chenopodium، خیار، بادمجان، لوبیاسبز، کدو، سیبزمینی، یاس بنفش، برگ بو، برگ نو، گلایول، چمن، تبریزی، بید و نارون اشاره نمود.
زیستشناسی کرم سفید ریشه:
![](/Uploads/Public/services/IPM/77863dd2bf1f4f0a8af0852b4077a5b1.jpg)
این حشره طول یک نسل را در 3 سال طی میکند. در شریط مساعد تغذیهای و خاک میتواند یک نسل را در طی دو سال بگذراند. زمستان را به صورت لارو به سر میبرد و در بهار سال سوم قبل از آنکه وارد مرحله شفیرگی شود یک محفظه گلی برای خود درست میکند و در آنجا تبدیل به شفیره میشود (در برخی موارد خانه شفیرگی ساخته نمیشود). دوره شفیرگی 17 تا 24 روز میباشد.حشرات کامل از دهه سوم خردادماه تا دهه سوم مردادماه بسته به شرایط محیطی منطقه ظاهر میگردند. اوج خروج معمولاً در تیرماه است. حشرات کامل برای خروج در خاک سوراخهایی ایجاد و خارج میشوند. سپس از برگ درختان مثمر و غیرمثمر تغذیه مینمایند. تمام فعالیتهای حیاتی، تغذیه، جفتگیری و تخمریزی در غروب و اوایل شب انجام میگیرد.
در روز حشرات کامل بدون هیچ فعالیتی در لابهلای شاخ و برگ درختان و جاهای امن به سر میبرند. جفتیری در اوایل شب و اغلب در روی شاخهها انجام میشود. تخمریزی معمولاً چند روز (معمولاً 4 روز) بعد از جفتگیری انجام میشود. حشره کامل مادهبا پاهای جلویی خود زیر خاک رفته و در منطقهای مناسب که غذای کافی برای لاروسن اول وجود دارد تخمریزی میکند. تخمها به صورت انفرادی یا دستههای تا شش عددی در عمق صفر تا 12 سانتیمتری خاک گذاشته میشود. دوره جنینی یا Incobation period در منطقه کرج و شهریار 30 تا 35 روز است. حشره دارای 3 سن لاروی است. لارو سن اول از مواد هوموسی یا ریشه علفهای هرز و سنین دو و سه لاروی از ریشه درختان تغذیه میکنند. لارو در خاکهای مرطوب فعالیت بیشتری دارد. فعالیت این حشره در سطح باغ لکهای است.
مبارزه با کرم سفید ریشه:
1ـ جمعآوری حشرات کامل از اواخر بهار به بعد
الفـ جمعآوری حشرات در صبح زود بوسیله تکاندن درختان
بـ جمعآوری حشرات کامل با کمک نور چراغ
2ـ از بین بردن علفهای هرز سطح باغ از علفهای هرز یکساله و چند ساله چون منبع غذایی خوبی برای لاروهای سن اول است.
3ـ شخم زمستان و جمعآوری لاروها در اسفندماه
4ـ مبارزه شیمیایی :
با استفاده از دیازینون (3 تا 3.5 لیتر) و پودر وتابل لیندین 10 کیلو در هکتار به طریق محلول پاشی پای درخت در اوایل بهار و اوایل تابستان. بهتر است بعد از ریختن محلول پای درخت آبیاری سبکی نیز انجام شود.
امروزه از باکتری Bacillus popilliae بر علیه این آفت استفاده میکنند که باعث بوجود آمدن بیماری شیری (Milky disease) در لاروها میشود و قارچ Metarrhizium anisopliae نیز روی لاروها تأثیر دارد.
مبارزه بیولووژیکی :
منظور از مبارزات بیولوژیکی استفاده از حشرات و گیاهان در مبارزه با آفات و بیماری ها بجای استفاده از سموم و آفت کش های شیمیایی می باشد
این حشرات درمراحل رشدی خود، لارو وحشره کامل ، شکارچی بوده وبا اشتهای فراوان ازآفات مخصوصا ،شته ها وشپشکهای نباتی تغذیه میکنند.
1- کفشدوزک ها : (Lady beetles)حشرات فوق دراکثر مواقع ، بروی گیاهان مختلف در طبیعت ومزارع وباغات که مورد هجوم آفات مکنده قرارگرفته اند،به چشم میخورند.نکته مهم دراین ارتباط اینست که چنانچه مقدار غذای کافی از میزبانان متفاوت درمحل زندگی این حشرات مفید موجود نباشد، جهت بقاء نسل وبطور طبیعی به سایرمناطق مهاجرت مینماید.درحال حاضر درقسمتهای شمالی کشور ازکفشدوزک ها جهت مبارزه باآفاتی چون: شپشکهای استرالیائی و آردآلود بر روی چای ومرکبات ،بطور استفاده مینمایند.
2-شیخک ها : (Praying mantids)
حشرات فوق درمراحل پورگی وحشره کامل ، بطورمداوم سایرحشرات راشکاروازآنها تغذیه مینماید. شیخک ها بطور دسته جمعی ،تخمهای خود رادرکیسه های مخصوص وروی شاخه ها گیاهان مختلف قرارداده ،که دراکثرباغات ودرختان به چشم میخورد.نکته مهم درارتباط با این حشره اینست که گاهی درصورت عدم دسترسی به غذا ، اقدام به همنوع خوراکی نموده یا (Cannibalism)وهمچنین نکته منفی این حشرات نیزاینست که شیخک ها خود بدنبال طعمه نرفته ومنتظر طعمه می مانند.میزبان های این شکارگر شامل: ملخ ها، سیرسیرک ها، زنبور ها ، پروانه ها ، مگس ها و….
3-آسیابک ها : (Drag flies )
حشرات فوق نیزجزء حشرات مفید بوده وشبیه به سنجاقک ها میباشند، با این تفاوت که معمولا جثه آنها بزگتر ودارای دوجفت بال میباشند،حال آنکه سنجاقک ها ،کوچک و یک جفت بال دارند. این حشرات نیز شکارچی بوده ومعمولا درنزدیکی و روی آب استخرها ،جویبارها ،با پروازهای بلند وسریع خود قابل تشخیص هستند. درطبیعت به رنگهای متنوعی دیده میشوند. شکارچی فوق ،طعمه خود را درحال پرواز شکارنموده وغذای اصلی آن شامل پشه ها ومگس ها میباشد.
4-بالتوری سبز : (Green lacewings)
لارو های بالتوری بعنوان شکارچی محسوب شده وبا تغذیه از آفاتی چون : شته ،شپشک های نباتی و سایرحشرات مکنده وتخم شب پره ها ، باعث کاهش جمعیت آفات میشوند. تخم با لتوری ها ،دارای ساقه ابریشمی نسبتا بلندی است که بوسیله آن روی برگ وساقه ویا شاخه درختان چسبانده
میشود،که بوفور در طبیعت میتوان یافت. حشرات کامل بالتوری ، از دانه های گرده ،شهد های نباتی و عسلک دفعی توسط شته ها ،تغذیه مینماید .
5-زنبوران شکارچی و انگل (Common wasps)
زنبورتریکوگراما ،ازکوچکترین زنبورهای پارازیت بوده که با قراردادن تخم خود در داخل بدن میزبان یا تخم آفت ، درطول مراحل تکاملی زندگی خود ،با استفاده ازمحتویات بدن میزبان ،سبب مرگ آن میشوند. درگروه دوم نیز،با شکار طعمه خود بطور مستقیم از آن تغذیه میکنند.
6-سن های شکارگر : True bugs
این حشرات با فعالیت حشره خواری خود،بصورت شکارچی بروی تعداد کثیری از آفات نباتی دیده میشود،مخصوصا:شته،شپشک های نباتی وبال ریشکداران ،سخت بالپوشان،پروانه ها، کنه ها و…این حشره مفید در مبارزات بیولوژیکی از اهمیت زیادی برخور دار است،به مراحل مختلف رشدی آفت صدمه زده وبا تزریق آنزیمهایی محتویات بدن میزبان را ابتدا تخریب وسپس سونداژ میکند.ارزش این حشرات مفیددرتقلیل جمعیت آفات نباتی بعلت تغذیه توام پوره و حشره کامل از یک میزبان ،غالبا زیاد و درمقایسه با سایر حشرات بیولوژیک قابل توجه میباشد.
7- شیر مورچه : (Antlions)
درواقع جزء بالتوری های خانواده Myrmeleonidae بوده وبعنوان شکارچی مخوف خاکهای نرم رودخانه ومزارع وجاده های خاکی مشهور است . این حشرات مفید تخمهای خود رادرخاکهای نرم قرار داده ولارو آن درته این گودال تعبیه شده و قیف مانند کمین نموده ومنتظر طعمه خود میماند. شیر مورچه بیشتر درنواحی جنوب وجنوب غربی آمریکا یافت شده واز حشراتی چون : مورچه ، سوسک ها وسایر حشرات رونده تغذیه مینماید .
8- مگس های شکارچی : (Flies predators)
در راسته دو بالان فعالیت حشره خواری ،غالبا منحصر به یکی از مراحل رشدی (لارو یا حشره کامل) میباشد.دراین حشرات تعداد گونه های شکارچی بیشتر از گونه های انگلی میباشد .حشرات کامل معمولا از شیره گیاهان وعسلک دفعی حشرات مکنده تغذیه نموده ولارو ها شکارچی محسوب میشوند ،مانند لاروهای مگس سیرفید(خانواده Syrphidae) . میزبانهای این لاروهای شکارچی شامل : انواعی از شته، موریانه ،زنبورها و…. درخانواده مگسهای تاکینیده (خانواده Tachinidae ) درمرحله لارو،بصورت انگل داخلی آفات عمل مینماید. مگسهای مزبور گاهی نیزبصورت شکارچی فعالیت میکنند
شماره تماس:09126947735 لشگری
لشگری : 09304266103
فاتح :09122275234