کروتون:Codiaeum variegatum:croton

کروتون یا کرچک هندی  از خانواده Ephourbiaceae که بومی مناطق گرم ومرطوب مالزی می باشد یک گیاه آپارتمانی ست  که در پاسیو سایه  دار نیز میتواند نگه داری شود این جنس دارای 15 گونه مختلف از نوع درختچه های همیشه سبز است در گلدان ارتفاعآن به 60 سانتی متر و گسترش آن به 30 تا 40 سانتیمتر می رسند. در خارج از گلدان ارتفاع این گیاه از 3 متر تجاوز می كند. برگهای كروتون معمولا مخلوطی ازسبز، سفید ، زرد، قرمز، صورتی، سیاه و نارنجی می باشد. شكل برگها متنوع از خطی تا تخم مرغی است. کرچک هندی یا كروتون به رطوبت زیاد اتمسفر احتیاج دارد و اگر در منازل ، در نواحی خشك، رطوبت به اندازه كافی وجود نداشته باشد. برگها شروع به ریزش نموده و به مرور باعث از بین رفتن گیاه می شود. اسپری آب روی برگها مشكل را كاملا بر طرف نمی كند ولی تا اندازه ای در نگهداری آن موثر است. درجه حرارت مناسب كروتون در زمستان 16 درجه سانتی گراد می باشد ، این گیاه به نور معمولی ، گرمای زیاد، خاك همیشه خیس، رطوبت هوای 70 تا 90 درصد و خاك قلیایی احتیاج دارد.می توان به میزان 3 گرم در لیتر، هر دو هفته یك بار از فروردین تا شهریور ماه به كروتون، كود داد خاك جنگلی خاك مطلوب برای این گیاه می باشداجازه ندهید سطح گلدان شما خشک شود ۳-۲ بار در هفته در تابستان ور هر ۴ روز یکبار در مزستان کافی است، در زمستان آبیاری با آب ولرم توصیه می‌گردد، جهت تامین رطوبت بهتر گلدان را درون گلدان بزرگتری قرار دهید و حدا فاصل بین دو گلدان با خزه ‌مرطوب پر کنید، قرار دادن تعددی قلوه سنگ بین گلدان و زیر گلدانی در جلوگیری از باتلاقی شدن خاک موثر است. محیط ساکت و بدون جریان هوا و گرم و یکنواخت بودن درجه حرارت از احتیاجات دیگر این گیاه زیباست. اگر چه نیاز شدیدی به آب دارد ولی باید مواظب بود سوراخ ته گلدان همیشه باز باشد تا خاک گلدان باتلاقی نگردد . گیاه کروتون جابجایی را اصلا دوست ندارد و در صورت جابجایی مداوم ممکن است گیاه شوکه شود و برگ‌های گیاه شروع به ریزش کند و از بین برود، پس این نکته خیلی مهم است که جای گیاه همیشه ثابت باشد و تا زمانی که مجبور نیستید از جابجایی آن خودداری کنید.



 

                                                                              

رنگ و شکل برگ با توجه به واریته‌ها فرقهای اساسی دارد، لکه‌های تیره صورتی، نارنجی، قهوه‌ای و ارغوانی در برگهایی با زمینه سبز تیره منظره بسیار جالبی به برگها می‌بخشد، برگهای جدید و جوان با رنگ سبز ظاهر و به مرور لکه‌های رنگی در آنها بوجود می‌آیند.

کروتون معمولی، کروتون گورخری، رشته‌ای و پنجه مرغی از گونه‌های این گیاه برای نگهداری در منزل هستند که البته در ایران به این نام ها نامیده می شوند. اکثر گونه‌های این گیاه، در گلدان تا ارتفاع 60 سانتی‌متر و گسترش آنها به 30 تا 40 سانتیمتر میرسد. جالب است بدانید، در خارج از گلدان و در طبیعت، ارتفاع این گیاه از 3 متر نیز تجاوز می‌کند. برگهای كروتون معمولاً  مخلوطی از سبز، سفید ، زرد، قرمز، صورتی، سیاه و نارنجی و شكل برگ‌ها متنوع از خطی تا تخم‌مرغی است.

گونه های گیاه کروتون:

 

Petra crotons:کروتون گورخری


که این واریته بنام گیاه پاییزی هم بخاطر رنگ آمیزی برگ هایش شهرت دارد از محبوب ترین گونه های کروتون است که دارای برگ های چرمی براق با رنگ های رنگین کمانی است .این نوع کروتون ها دارای رشد مستقیم هستند مانند اکثر کروتون ها .این گونه را نباید با آب سرد آبیاری کرد چون ممکن است باعث ریزش برگ های پایینی شود و نیز عنکبوت و شته از مهمترین افات این گونه است.


 

                                                                                                      
 


 

 Banana Croton:کروتون موزی

کروتون موزی از کولتیوارهای انبوه با برگ های بلندو بزرگ با رگه های زرد رنگ است که اگر در جایی که نور کافی نباشد نگه داری شود برگ ها به رنگ سبز در می آید و با فراهم نمودن نور خوب دوباره شاهد ایجاد رگه های زرد رنگ برروی برگ ها خواهیم بود.



 

 

 

mammy croton:کروتون پنجه مرغی

این واریته از این گیاه دارای برش هایی عمیق  روی برگ می باشد که  رنگارنگ هستند و نیز دارای رشد کندی است و مانند دیگر گونه های این گیاه مکان روشن را ترجیح میدهد وگرنه رنگ برگ ها به سبزی می گراید.
 
 


 

Gold Dust Croton:

این واریته از کروتون که به لکه یا گرد طلایی نام گذاری شده است بدلیل وجود برگ هایی به رنگ سبز تیره با لکه هایی طلایی رنگ بروی آن که فاقد گل است با رشد مستقیم دارد که جزو گیاهان محبوب آپارتمانی مخسوب می شود  و نیز هر دو ماه یک بار به کود کامل نیاز دارد.


 

البته گیاه کروتون دارای واریته های زیادی است.







                                                                                                                                                                                                         


آفات و بیماری های گیاه کروتن:
 


                                                                                                                                                                       

از آفات مهم گیاه کروتون  می‌توان به کنه تار عنکبوتی، شپشکهای گیاهی و شپشک آرد آلو و لارو حشرات مختلف را نام بردوجود  کنه تار عنکوتی موجب زرد و لکه‌دار شدن برگها می‌شود . برگها می‌ریزند و تحت شرایطی که آلودگی شدید است حتی گیاه از بین می‌رود. شپشکها موجب ضعیف و زرد شدن گیاه می شود همچنین عسلک تولید می‌کند که موجب چسبناک شدن برگها می‌شوند . برای آفات اگر تعداد انها کم است می‌توانبا کمک تکه پارچه ای مرطوب آنان را از سطح گیاه حذف کرد در غیر اینصورت از سموم سیستماتیک باید استفاده کرد. از عوامل بیماریزا نیز می‌توان به گال ساقه و پوسیدگی ریشه اشاره کرد. این بیماریها زمانی که رطوبت محیط گلدان بالا است و یا بر اثر زهکش بد خاک و آبیاری بیش از اندازه، بستر گیاه خیس و غرقاب باقی می‌ماند بیشتر ظهور می‌کنند. 

از مواد براق کننده برگ گیاهان برای کروتون استفاده نکنید. بهتر است هفته‌ای یک مرتبه با پارچه‌ و یا اسفنج برگها را تمیز کنید. اگر بر روی برگها لکه‌های قهوه‌ای رنگی ظاهر شوند و برگها بریزند این مسئله نشانه هوای آلوده است. شیره این گیاه سمی است و می‌تواند موجب بروز اگزما و یا دیگر حساسیتهای پوستی در برخی افراد شود


اگر برگهای این گیاه كمرنگ باشد به معنای این است كه محیط تاریك آشپزخانه و بوی غذا و سرخ کردنی ها می تواند لكه‌ای قهوه ای روی برگها ایجاد كرده و باعث ریزش آنها شود. آبیاری بیش از حد نیز باعث پوسیدگی ساقه و ریزش برگها می گردد. اگر دیدید برگها درتمام اندام گیاه می ریزند، تغییرات شدید درجه حرارت در محیط داشته اید. سعی كنید درجه حرارت را ثابت كنید ریزش برگهای پایین بوته به دلیل هوای سرد و خشك است. تغذیه مصنوعی گیاه از به وجود آمدن برگهای جوان ریز و كم رشد جلوگیری می كند. دقت داشته باشید در آفتاب مستقیم، غبار پاشی انجام ندهید زیرا لكه های قهوه ای و سوخته روی برگ ایجاد می كند. برگهای منقبض شده كروتون نشانگر تشنگی و گرمای هوا می باشد. باید گلدان را به محل خنك تری ببرید و فورا آبیاری و غبار پاشی كنید زخمهای پنبه ای شكل در قاعده و سطح برگها را میتوان با سمپاشی توسط سموم حشره كش ، هر 14 روز یكبار ، از بین می رود.


تکثیر گیاه کروتن:


کروتون از دو طریق قلمه زدن و خوابانیدن هوایی قابل تکثیر است.

 گیاه كروتون اغلب به‌صورت تك ساقه‌ای رشد می‌کند، بنابراین برای قلمه گرفتن از گیاه، باید اجازه دهید تا گیاه به‌اندازه كافی بزرگ شود و جوانه‌های فرعی تولید كند. برای تهیه قلمه می‌توان از شاخه‌های سبز (قلمه نرم) یا شاخه‌های چوبی (قلمه خشبی) استفاده کرد. یکی از شاخه‌های قوی و سالم گیاه را انتخاب و به طول 8 تا 15 سانتیمتر به‌صورت اریب و به‌وسیله یک چاقو یا قیچی باغبانی تیز جدا کنید برای ریشه‌زایی سریع‌تر و بهتر گیاه، انتهای قلمه ها را در پودر هورمون ریشه‌زایی فروکنید گلدان کوچکی با دهانه 9 تا 11 سانتیمتر را انتخاب و داخل آن را با خاک قلمه یا کمپوست گلدانی و ماسه پرکنید برگهای پایینی موجود بر روی قلمه را جدا کنید و تنها 2 تا 3 برگ بالایی را باقی بگذارید قلمه‌های برگ‌دار را به‌طور مورب در بستر کاشت بکارید. توجه داشته باشید، آن را طوری در خاک بگذارید که‌برگ‌ها از خاک دور باشند بهتر است، روی قلمه‌ها را با كیسه پلاستیكی شفاف بپوشانید تا شرایط گلخانه‌ای برای رشد گیاه فراهم شود. بر روی پلاستیک را چند سوراخ ایجاد کنید تا تهویه هوا بهتر صورت گیرد گلدان را به دمای 24 درجه سانتی‌گراد و نور مناسب انتقال دهید توجه داشته باشید، در طول این مدت بستر کاشت همواره مرطوب نگه‌داشته شود بعد از گذشت 2 تا 3 ماه قلمه‌ها ریشه‌دار می‌شوند. برای تشخیص اینکه آیا گیاه ریشه داده است یا خیر، سه هفته بعد از کاشت قلمه، ساقه آن را گرفته و به‌آرامی بکشید. اگر ساقه کمی گیر کند نشان می‌دهد که ریشه داده است از این زمان می‌توانید گیاه را به گلدان اصلی انتقال دهید. هر ساقه را در گلدان مجزایی بکارید و چند هفته دیگر صبر کنید تا ریشه‌های جدید و قوی بدهد. بهترین زمان قلمه زدن کروتون اواخر بهار تا اوایل تابستان است.

تکثیر از طریق خوابانیدن هوایی:
برای تکثیر از طریق خوابانیدن هوایی بهتر است شاخه منشعبی که رشد کاملی کرده است را انتخاب نموده و قسمتی از آن که دارای جوانه باشد را کمی زخم زده و یپی روی آن را با خزه بپوشانید و روی آن را با پلاستیک پوشانده و ببندید و چند سوراخ ریز را روی پلاستیک ایجاد کرده تا از پوسیدگی جلوگیری شود و همیشه مرطوب نگه دارید تا ریشه دهد سپس ساقه را جدا کرده و در گلدان دیگری بکارید.
 

شماره تماس:
09126947735: لشگری

 لشگری  : 09304266103
فاتح     :09122275234

کروتون از دو طریق قلمه زدن و خوابانیدن هوایی قابل تکثیر است.

این واریته بنام گیاه پاییزی هم بخاطر رنگ آمیزی برگ هایش شهرت دارد مانند اکثر کروتون ها این گونه را نباید با آب سرد آبیاری کرد چون ممکن است باعث ریزش برگ های پایینی شود .

این گیاه به نور معمولی ، گرمای زیاد، خاك همیشه خیس، رطوبت هوای 70 تا 90 درصد و خاك قلیایی احتیاج دارد.

تعداد بازديد : 904
نظرات كاربران :
 
 
سازمان بسیج مهندسی
دانشگاه تهران
شهرداری
ایران خودرو
اداره کل منابع طبیعی
شرکت ملی نفت ایران