گل داوودی:Chrysanthemum



 

گل داوودی مهمترین گل بریدنی دنیا از خانوادهAsteraceae و چند ساله که بومی چین و ژاپن  و بطورکلی  بومی آسیا و شمال‌شرقی اروپا هستند ولی منشأ بیشتر گونه‌ها شرق آسیا است و مرکز تنوع آن کشور چین است.انواع و ارقام بی‌شماری دارد که حدود ۴۲ گونهٔ آن تأیید شده‌اند. گل داوودی یکی از گیاهان تزیینی بسیار محبوبی است که تقریباً در سراسر دنیا و در رنگ‌های مختلف یافت می‌شود. این گیاه که دارای ۱۰۰ تا ۲۰۰ گونهٔ مختلف است.

 گل داوودی از لحاظ شکل ظاهری دو فرم اصلی دارد یکی استاندارد که تک گل و گلدرشت بوده وبعنوان شاخه بریده کاربرد دارد.



و دیگری خوشه ای که بوته ای و گلریز است.که در فضای سبز،پارک ها و بولوارها کاربرد دارد و جزو گل های روز کوتاه بوده که در گلخانه قابل کنترل بوده و در تمام طو ل سال توانایی به گل رفتن را دارد.



دو نوع اصلی برگ داوودی وجود دارد برگ های کوچک و برگ های پهن. هر دو نوع برگ دارای رنگ سبز هستند. برگ های ظریف و باریک با لبه های دندانه ای شکل و با طعمی شبیه خردل.

 

گل داوودی در شکل های مختلف وجود دارد از جمله قاشقی شکل، تیغی شکل، نخی شکل و عنکبوتی شکل. بر روی ساقه نیز یک گل یا چند شکوفه وجود دارد. رنگ گل شامل صورتی، زرد، سفید، قرمز و نارنجی است.اشکال متنوعی در گشت به دست آورده اند که اغلب دارای دو نوع گلچه هستند و گلچه زبانه ای طویل و به اشکال متفاوت و گلهای فوق العاده متنوع سفید، قرمز، ارغوانی، زرد و صورتی است. امروزه گلهای داودی ((گل لوله ای)) یا گلچه های زبانه ای لوله ای شکل و داودی ((خمیده)) با گلچه های زبانه ای خمیده به طرف داخل که مجموعا" گل آذین نیم کروی یا تقریبا" کروی را می دهد به بازار آمده استزمان گلدهی آن از اواخر تابستان و اوایل پاییز است.این گیاه ازنظر فتوپریودیسم ، ازگیاهان روز کوتاه محسوب میشود. با استفاده از این موضوع می توان دقیقا گیاه را در زمان دلخواه به گل برد. مثلا برای گل دادن، گلدان را علاوه برشب، مدتی از روز هم در تاریکی نگه می دارند و یا برای عقب بردن زمان گلدهی، مدتی درشب گیاه را در محل نورانی می گذارند گل داودي نياز به كود كامل ( ازت + فسفر + پتاس ) دارد ولي توصيه مي شود كه از ميان آنها كود ازت دار ( اوره ) بيشتر مصرف شود.چون مقدار كود لازم بازهم با ارقام گل داودي ارتباط مستقيم داشته و بعضي از آنها نسبت به كم يا زياد شدن كود حساسيت نشان ميدهند بهتر است باغبانها با متخصصين مربوطه در اين مورد مشاوره نمايند.

 

آشنایی با چند گونه متفاوت :
 

 chrysanthemum carinatum tricolor:

گونه ای از گل  داوودی تابستانه گیاه یکساله به نام c. carinatum می باشد که ارتفاع آن تا 50 سانتیمتر میرسد که برگ های این گونه سبز روشن و بریده بریده بوده و گلهای آن از تعداد گلبرگ که دور یک کلاپرک را احاطه کرده تشکیل می شود گلبرگ ها به رنگ سفید مایل به صورتی و وسط آن دور کلاپرک حلقه قهوه ای رنگی دارد. از این واریته گونه های  متعددی با گل سفید یا قهوه ای، زرد و قرمز مایل به بنفش به دست آمده و از همه جالبتر گونه ای است که در انگلستان به دست آورده اند به نام داودی سه رنگ بریج c. tricolor  burridge که گلهای آن سفید با کناره ارغوانی و زرد و دایره و بلوطی رنگ می باشدبسیار منشعب بوده و گسترش زیادی دارد. و شاخه های آن ترد و شکننده است. 

ch. coronarium:Crown daisy: ch. indicum,  ch.sinenes

 

گونه دیگری است که بومی جنوب اروپا  و نواحی مدیترانه است ارتفاع آن تا 100 سانتیمتر می رسد. کلاپرک آن کوچک ساده یا مضاعف و در حدود 4 سانتیمتر پهنا دارد. نژادها و کولیتوارها و دو رگهای چند ساله که بسیار زیبا و مورد توجه می باشند. وهر ساله نیز بر تعداد آنها افزوده می شود و قسمت اعظم آنها از دو گونه ایست که منشاء آنها چین و ژاپن است و به نام ch. indicum,  ch.sinenes نامیده می شوند. بوته هایی با انشعابات جانبی زیاد کرکدار که ارتفاع آنها بیش از یک متراست. برگها اغلب بیضی با پهنک کاملا" بریده بریده و گلچه ها در روی کلاپرک انتهائی و یا محوری قرار دارند گلچهء مرکز زرد و گلچه های زبانه ای چند رنگ است. 


CHRYSANTHEMUM x morifolium:Blizzard: 

 این گونه بزرگترین گل را در بین انواع داوودی دارند  ۴-۵ سانتی متر با گل های سفید که  با برگ و شاخه هایی به رنگ سبز تیره جذابیت بیشتری پیدا کرده.

CHRYSANTHEMUM x morifolium 'Yocarrie'(CARRIE) : 

این گونه دارای گلی دو رنگی با گلبرگ های بزرگ به رنگ قرمز و برنزی در اطراف و گلبرگ های کوچک زرد رنگ در وسط می باشد که از جمله زیبا ترین انواع داوودی است.

 

 

Vicki :CHRYSANTHEMUM x morifolium 'Yovicki:Garden Mum, Korean Mum, Dendranthemum

 

این گونه از گل داوودی  دارای گلبرگ های نارنجی با یک مرکز نارنجی تیره تر و گسترش زیاد در محیط که دارای جلوه و  زیبایی خاصی است.


 هرس گل داوودی:
 

هرس گل داوودی به منظور تربیت آن برای گل دهی بیشتر می باشد که به دو روش سرزنی و جوانه گیری می باشد :
 

سرزنی گل داوودی pinching یا pincement:


سرزنی گل داوودی که برای کاهش ارتفاع گیاه بوسیله چیدن  جوانه انتهای ساقه می باشد گیاه را چند شاخه کرده و باعث افزایش ساقه های گل دهنده می شود  که بسته به هدف از کاهش ارتفاع ممکن است طول چیدن ساقه بلند تر یا کوتاه تر باشد.
 

جوانه گیری گل داوودی  disbudding:

این عمل نوعی هرس است که برای ایجاد گل شاخه بریده تمامی جوانه های جانبی چیده شده تا گیاه دارای ساقه ای ضخیم و مستقیم داشته باشد و مناسب کاربری آن به عنوان گل بریده باشد



کاربرد گل داوودی:

                                                                                        

همانطور که می دانید گل دلوودی از محبوبترین گل های زینتی می باشد که کاربرد آن هم در فضای سبز ، پارک ها و بولوارها و هم بعنوان گل شاخه بریده و نیز گلدانی کاربرد داردو معمولا این گل های شاخه بریده را در صورت مراقبت میتوان تا ۳ هفته نگهداری کرد ، برای این کار باید آب ظرف را به صورت مداوم تعویض کرده و همچنین کمی از ساقه کوتاه کنید تا عمر گلدانی آن را افزایش دهید  علاوه براین کاربرد ها از برگ داوودی بعنوان سبزی در سالاد استفاده میشود. همچنین از این برگ چای نیز درست میشود که خواص بسیاری هم دارد. برگ این گیاه سرشار از ویتامین است و چای این گیاه مانند قهوه دارای کافئین طبیعی است.این گیاه به عنوان یکی از حشره کش های مهم مورد استفاده قرار می گیرد و در مزارع سبزیجات بعنوان حشره کش ارگانیک مورد استفاده قرار می گیرد وهمچنین باغبان‌های مجرب از گل آن برای فراری دادن خرگوش‌ها استفاده می‌کنند، برای انسان نیز خطراتی دارد. لمس کردن قسمت‌های بالایی این گیاه سمی باعث خارش و التهاب موضعی می‌شود که خوشبختانه با داروهای ضدالتهاب و ضد حساسیت به‌راحتی قابل‌درمان است. 

خواص و چای گل داوودی:


                                                                                                                                                                                

 

از دیگر کاربرد گل داوودی دمنوش چای گل داوودی بخصوص رقم های morifoliumو   indicum می باشد که چایی بدون کافئین بوده دمنوش گل های خشک شده ی داوودی طلایی رنگ است و طعمی همچون بابونه دارد. می توانید آن را با کمی عسل میل کنید.گل ها و برگ های این گیاه بیشترین خواص دارویی را دارند و سرشار از آنتی اکسیدان هایی هستند که برای درمان برخی از بیماری ها و اختلالات مفید هستند.گل ها و برگ های این گیاه حاوی مواد مهمی همچون کلروژنیک اسید، فلاونوئیدها و کاروتن، منبع خوبی از ویتامین های A، B6، C، K، ریبوفلاوین و تیامین و مواد معدنی (کلسیم، منیزیم، آهن، سدیم، فولات، پتاسیم، روی، مس، منگنز و فسفر) هستنددم کرده ی آن به رفع خستگی چشم، تاری دید و خشکی چشم کمک می کند. از آن برای جلوگیری از آب مروارید نیز استفاده می شود.ضماد گرم آن برای رفع خستگی و تسکین درد چشم مفید است. می توانید گل های داوودی را در آب داغ خیس کنید و با استفاده از گاز پانسمان یک ضماد درست کنید. ضماد را روی پلک ها بگذارید و اجازه دهید ۱۰ دقیقه روی آن بماند.در طب سنتی چینی، از دمنوش گل داوودی برای سم زدایی و تصفیه ی خون استفاده می شود. بنا به طب سنتی چینی، این دمنوش هم برای روح و هم برای جسم مفید است.می توان از گل داوودی همراه با گیاهان دیگر همچون دارچین، جنسینگ و شیرین بیان استفاده کرد. دمنوشی با این ترکیب، تقویت کننده ی بدن است. از این دمنوش برای درمان تب و سردردهای خفیف نیز استفاده می شود.گل داوودی خواص ضدعفونی کنندگی دارد و می تواند به درمان آکنه و جوش کمک کند. ضماد گیاهی گل داوودی درمان مؤثری برای جوش ها، التهاب پوست و واکنش های حساسیتی پوست است.گل داوودی منبع خوبی از ویتامین C است و به همین دلیل، برای درمان عفونت های باکتریایی و ویروسی از آن استفاده می شود. دمنوش این گیاه می تواند به کاهش علائم سینوزیت کمک کند.

عوارض جانبی  گل داوودی:

این گیاه فواید بسیاری دارد اما همچون همه ی گیاهان دیگر، می تواند عوارضی هم داشته باشد. معمول ترین عوارض جانبی گل داوودی عبارت اند از:

اگر به هر یک از گیاهان خانواده ی کاسنیان (بومادران، کاسنی، گندواش، درمنه ها، انجبار، بابونه ی رومی) حساسیّت داشته باشید، احتمالاً به گل داوودی هم حساس خواهید بود. این گیاه می توان باعث قرمز شدن و خارش برخی از قسمت های پوست شود که به آن درماتیت تماسی نیز گفته می شود. در صورتی که فرد به این گیاه حساسیت داشته باشد، این اتفاق می افتد.کسی که پوستش نسبت به گل داوودی حساسیت داشته باشد، ‌پس از تماس با نور فرابنفش، دچار حساسیت به  نور می شود.در مورد استفاده از گل داوودی در دوران بارداری و شیردهی، اطلاعات کافی در دسترس نیست. بنابراین، توصیه می شود زنان باردار و شیرده از مصرف آن خودداری کنند.مصرف گل داوودی می تواند با داروهای تجویزی برای سرطان، HIV/AIDS و دیگر داروهای ضدالتهاب تداخل ایجاد کند و تأثیر آن دارو را خنثی و یا تشدید کند و علائم شدیدی را به دنبال داشته باشد.گل داوودی حاوی مواد شیمیایی به نام پیرِترین است که در تولید حشره کش ها و آفت کش ها از آن استفاده می شود.تماس بیش از اندازه با این مواد شیمیایی می تواند باعث مسمومیت، آسیب به چشم و حتی التهاب دستگاه عصبی مرکزی شود.بنابراین گل داوودی گیاه دارویی فوق العاده ای است که می توان به رفع بسیاری از مشکلات شما کمک کند. از نوشیدن دمنوش گل داوودی لذت ببرید. تنها کافی است قبل از مصرف آن، با یک پزشک مشورت کنید تا مطمئن شوید به آن حساسیت ندارید.

آفات و بیماری های گل داوودی:

                                                                 

 

 قارچ ها عامل بسیاری از مشکلات گل داوودی هستند. قارچ ها باعث ایجاد لکه هایی لزج بر روی گیاه هستند همچنین باعث پوسیده شدن بافت ها می شوند. زردی برگ ها و رشد کم گیاه هم بدلیل حمله قارچ ها است ؛ برای مبارزه با قارچ ها باید برگ های زرد و پوسیده را از گیاه جدا کرده و از قارچ کش مناسب استفاده کنیم و نیز باید فضای مناسب را در بین شاخه و برگ داوودی بوجود آوریم تا هوا در جریان باشد. جریان هوا باعث میشود تا رطوبت باقی مانده در بین شاخ و برگ خشک شده. باقی ماندن رطوبت در مدت زمان زیاد باعث رشد بیماری های قارچی میشود. از دیگر آفات میتوان به شته ها و برگ خواران و گوشخیزک اشاره کرد.سطح زیرین، برگها داوودی مملو از تارعنکبوت باشد، باید با پارچه تمیزی که مرطوب است آن پاک کنید و یا هر دو هفته یکبار با سم کنه کش گیاه را سمپاشی کنید. تامین رطوبت در کاهش آفت موثر است. عامل این عارضه کنه ریز قرمز استهوای خیلی مرطوب، برگهای این گیاه را زرد می کند. غبار پاشی را متوقف کنید و گلدان را به محل خشک تری ببریددرصورتی که مشاهده کردید اگر غنچه های داوودی باز نشده و بعضی از آنها خشک می شوند، بدانید گیاه خیلی تشنه است نور کم محیط و یا نگهداشتن تعداد زیادی غنچه روی هرساقه، باعث بازنشدن غنچه ها می شودبرگهای پایینی گیاه دراثر قارچ بوتری تیس که خود ناشی از هوای سرد و مرطوب است سیاه می شوند. برای از بین بردن علایم، گلدان را محل گرمتری منتقل کرده و غبار پاشی را کاهش دهید در صورتی که هنگام غبار پاشی گلها را هم خیس کنید، گلها می پوسند و نیز هوای خیلی گرم نیز برگها و ساقه ها را چروکیده می کند

تکثیر گل داوودی: 

 

                                                                           

                                                                                  

  جدای از طریق های قابل تکثیر گل داوودی  این گل به دو طريق هم  در هواي آزاد و  هم در گلخانه كشت مي شود كه هركدام از آنها را بصورت گلداني و با هواي آزاد مي توان پرورش داد که اگر بخواهيم از گل داودي در پائيز استفاده كنيم ، احتياج به گلخانه ندارد و كاشت و برداشت آن در زمين و هواي آزاد امكان پذير بوده و عمليات ازدياد هم در هواي آزاد صورت مي گيرد و اگر بخواهيم در زمستان استفاده كنيم ، كاشت و داشت آن احتياج به گلخانه دارد.

ولی بطورکلی گل داوودی از سه طریق کاشت بذر،تقسیم بوته از پاجوش های تولید شده کنار گیاه مادری و تهیه قلمه قابل افزایش است برای تکثیر از طریق قلمه پس از قطع ساقه هاي چيده شدة گل آنچه كه در خزانه ها يا گلدانها از بوته گل داودي باقي مي ماند،براي استفاده قلمه مناسب است و قلمه ها را بايد بالاتر از زمين و بطول بيست سانتيمتر قطع نموده مطابق معمول قلمه طوري سر و ته آنرا آماده نمود كه مقطع آن زير جوانه واقع شده و طولش در حدود 10 سانتيمتر و برگها نه قطع و نه كوتاه گردد و كاملا سالم و شفاف باشد.قلمه هاي بدست آمده را مي توان در داخل خاك گلدان و يا خزانه ها در هواي آزاد كاشت پس از تقريبأ سه چهار هفته قلمه ها ريشه دار مي شوند و در اين موقع هريك از آنها را بايد در گلدان جداگانه و يا باغچه هاي آماده شده براي پرورش گل نشاء كرد برای تهیه قلمه فاصلة زماني از اواسط بهمن ماه تا اوايل ارديبهشت انجام داد اين موضوع به موقعيت اقليمي و شرايط آب و هوايي مكان ارتباط دارد. ولي بهترين تاريخ عمل قلمه زني از اواسط اسفندماه تا اواسط فروردين ماه است اگر عمل قلمه كاري اگر زودتر انجام گيرد ، ريشه و ساقه ها سطحی  رشد كرده و گل پرورش يافته درشت مي شود و با العكس اگر عمليات كشت قلمه ديرتر صورت گيرد ، رشد و نمو گياهي سريع و بوته ها ضعيف تر و گلها كوچكتر خواهد شدو براي سرعت دادن به رشد و نمو ريشه و ساقه قلمه ها درجه حرارتي در حدود 15 تا 18 درجه سانتيگراد ضرورت دارد.براي كاشت در بهمن ماه حرارت مصنوعي اجتناب ناپذير است ولي در اواخر اسفند تا فروردين نيازي به گرماي گلخانه اي ندارد .قلمه هاي كاشته شده نسبت به تابش آفتاب حساسيت ندارند و اگر چنانچه باغباني بخواهد با حصير مانعي براي نور آفتاب تند ايجاد نمايد ، اين نكته را بايد توجه نمايد كه برگهاي قلمه به هيچ وجه پژمرده نشوند.توصيه مي شود كه عمل آبياري از روي خاك انجام گيرد.در غير اينصورت با آبياري طريقة آب پاشي گنديدگي برگها يا بيماريهاي ناخواسته را موجب خواهد شد.در خزانه انتظار چه در هواي آزاد وچه در گلخانه سرد قلمه هاي كاشته شده را مي توان به وسيله پوشش نايلوني بخوبي تا ريشه كردن گياه حفظ كرد.با اين عمل مقدار زيادي در كارهاي معمولي مربوط به عمليات باغباني را مي توان صرفه جويي نمود و عمل پوشش نايلون به ارتفاع نيم متري از سطح خاك با گذاشتن ميله هاي سيمي براحتي امكان پذير خواهد بود.از اوايل تا اواسط تابستان به سبب توسعه ريشه ها ، بايستي گلدانها و يا مكان قلمه ها در خزانه را تعويض نمود.جابجايي قلمه ها گاهي اوقات چهار يا پنج بار بايد صورت گيرد و هر بار فواصل رديف و بوته ها را بايد مطابق بزرگي گياه در نظر گرفت.

شماره تماس:09126947735 لشگری
لشگری  : 09304266103
فاتح     :09122275234

این عمل نوعی هرس است که برای ایجاد گل شاخه بریده تمامی جوانه های جانبی چیده شده تا گیاه دارای ساقه ای ضخیم و مستقیم داشته باشد و مناسب کاربری آن به عنوان گل بریده باشد.

سرزنی گل داوودی که برای کاهش ارتفاع گیاه بوسیله چیدن  جوانه انتهای ساقه می باشد گیاه را چند شاخه کرده و باعث افزایش ساقه های گل دهنده می شود .

هرس گل داوودی به منظور تربیت آن برای گل دهی بیشتر می باشد که به دو روش سرزنی و جوانه گیری می باشد .

تعداد بازديد : 2009
نظرات كاربران :
 
 
سازمان بسیج مهندسی
دانشگاه تهران
شهرداری
ایران خودرو
اداره کل منابع طبیعی
شرکت ملی نفت ایران