زرشک زینتی: Berbrries Thunberjii

553

زرشک زینتی تولید نهالستان نهال کرج
 

   553553

زرشک زینتی :

 درختچه ای با شاخ و برگ متراکم و گرد و خزان کننده  به ارتفاع ۱ متر با پهنای زیاد و با خارهای تیز بر ساقه است.بومی ژاپن و نقاط معتدل نیمکره شمالی می باشد ودر ایران در مناطقی مانند خراسان ، اطراف تهران  ، قسمتهایی از آذربایجان ، اصفهان ، کرمان و همچنین کرج و چالوس می روید .

این گیاه به دو نوع دانه دار و بی دانه تقسیم می شود: زرشک دانه دار بیشتر به صورت زینتی کشت می شود ولی نوع بی دانه آن از نظر تجارتی دارای اهمیت می باشد که در مصارف آشپزی کاربرد دارد.

 

                                                   553              553                                                                                     

                                                                             زرشک در فصل بهار                                                     


زرشک گیاهی پر دوام است.و حدودا پس از ۵ سال بالغ می شود،ولی از اوایل عمر گل میدهد.این گیاه دارای گلهای زرد رنگ کوچک درخشان است.رنگ برگهای در پاییز در نواحی خنک جالب است.نوعی زرشک معروف به زرشک ارغوانی تیره به خاطر تفاوت نمایان سرشاخه هایش به مقدار زیاد کاشته می شود. زرشک در کاشت به صورت مخلوط با سایر گیاهان بسیار زیبا است.طبیعت سنبله هایش آن را به عنوان پرچین کوتاه مفید می سازد.حبه های قرمز درخشان آن در طول زمستان بر بوته باقی می مانند.این گیاه  در هر فصلی از سال زیبایی خاصی به باغ می بخشد.نسبت به یخبندان بسیار مقاوم است و در کم آبی طاقت زیاد دارد برای گلدهی به آفتاب کامل نیاز دارددر بسیاری از خاکها به خوبی می روید ولی بهترین رشد را در خاک تقویت شده با مواد آلی دارد. با این که همه ی زرشکها در برابر خشکی تحمل نشان می دهند،آبیاری منظم تابستانه آنها را پر جاذبه می دهند غذای کامل گیاهی را اوایل  بهار به کار بریدو برای انگیختن رشد بیشتر آن غذا را در اواسط تابستان تجدید کنید.گلهای زرد درخشان در طول ماههای بهار شکوفا می شوند.
 

553553

درختچه ایست تیغدار به طول ۱ تا ۵ متر. چوب آن به رنگ قرمز، قهوه‌ای یا زرد است. اين گياه نهاندانــه دولپه أي میباشد و گلبرگ ها جدا میباشند و برگ زرشک تخم مرغی شکل و سر نیزه مانند و مزه آن ترش است که در برخی درختان صاف و در برخی دیگر دندانه دار است برگ ها در سطح رویی بدون روزنه می باشند گل زرشک به صورت خوشه ای و هر گل دارای شش کاسبرگ ،شش گلبرگ ،شش پرچم و تخمدان و برچه است و رنگ این گلها نیز زرد رنگ است میوه زرشک به صورت نا شکوفا و خوشه ای می باشد که بسیار زیبا از شاخه آویزان می شود که نخست سبز و کم کم زرد و هنگامی که کاملا رسید سرخ و بسیار خوشرنگ می شود . انتهای بهار و ابتدای تابستان فصل شکوفه دادن بوته زرشک است، غنچه‌های زرد رنگ زرشک در فصل پاییز رنگ قرمز گیلاسی به خود می‌گیرند  

دمای هوا را تا 15- درجه تحمل میکند. خاک مناسب برای این گیاه خاک آهکی سبک ویا لومی می باشد. دوره آبياري زرشك به طور معمول 12-10 روز است و اين زمان بسته به نوع خاك و شرايط آب و هوايي تغيير مي يابد 

شماره تماس: 09126947735 لشگری

هرس زرشک زینتی:

هرس کردن این گیاه معمولاً در ماههاي آبان تا بهمن انجام مي شود و بيشتر شامل پيراستن شاخه هاي خشك گياه مي باشد.بطورکلی برخی از پرورش دهندگان،آنرا با قیچی سرزنی به شکل گرد آرایش میکنند،ولی زرشکها اصولا به هیچ نوع هرسی نیاز ندارند.بهترین وقت قیچی زدن شاخه ها اواخر زمستان است،اما مرتب کردن در هر موقعی از سال مجاز است.

کاربرد زرشک زینتی:

زرشک  هم خواص دارویی دارد و هم دارای کاربرد های گوناگون در فضای سبز، بدلیل دارا بودن  الکالوییدی بنام بربرین است که خواص آنتی بیوتیکی و ضد سرطانی و پایین آورنده قند و کلسترول خون را دارد. و در فضای سبز بدیل رنگ برگ ها و گل های زردش در بهار و میوه های قرمز رنگش در پاییز زیبایی ساز پارک ها ، بولوار ها،میادین می باشد و همچنین بدلیل هرس پذیری خوب بعنوان پرچین نیز کاربرد دارد و در ترکیب با درختچه های دیگر فضای سبز رنگارنگی را به ما می دهد.
 

 

آفات و بیماری های زرشک زینتی:

 

 اگر گیاه خوب تغذیه شود مسلم است که کمتر درگیر مشکلات آفات و بیماری ها می شود ولی در غیراینصورت    ممکن است حشرات سپردار به بوته ها حمله کنند.این حشرات با سمپاشی یا پاشیدن روغن زمستانه به خوبی مهار می شوند ویا دچار بیماری هایی در اثر کمبود مواد تغذیعه ای شود .
 

تکثیر زرشک زینتی:

تکثیر زرشک به صورت قلمه زدن صورت مي گيردو نیز  پاجوشهاي يك تا سه ساله را از گياه مادر جدا كرده و مي كارند. هر چه پاجوشها جوانتر باشند امكان رشد آنها به صورت گياه مستقل بيشتر است .جدا نمودن پاجوشها از گياه مادر، از ماه بهمن تا فروردين صورت مي گيرد. پاجوشهاي جدا شده بايد سريعاً در خاك مرطوب كشت شوند وبا روش کشت بذر هم تکثیر می شود .

 

برای تهیه بهترین و سالمترین نهال و بوته های انواع ارقام نهال درختان مثمر و غیر مثمر گل و گیاهان زینتی،مشاوره برای احداث باغ  ، هرس نهال  و مشاوره برای مبارزه بیولوژیک با آفات و بیماری ها لطفا با نهالستان نهال کرج با شمار ه های زیر تماس بگیرید.

 

لشگری : 09126947735 

  لشگری  : 09304266103

فاتح     :09122275234

تکثیر زرشک به صورت قلمه زدن صورت مي گيردو نیز  پاجوشهاي يك تا سه ساله را از گياه مادر جدا كرده و مي كارند. هر چه پاجوشها جوانتر باشند امكان رشد آنها به صورت گياه مستقل بيشتر است .جدا نمودن پاجوشها از گياه مادر، از ماه بهمن تا فروردين صورت مي گيرد. پاجوشهاي جدا شده بايد سريعاً در خاك مرطوب كشت شوند وبا روش کشت بذر هم تکثیر می شود .

در فضای سبز بدیل رنگ برگ ها و گل های زردش در بهار و میوه های قرمز رنگش در پاییز زیبایی ساز پارک ها ، بولوار ها،میادین می باشد و همچنین بدلیل هرس پذیری خوب بعنوان پرچین نیز کاربرد دارد و در ترکیب با درختچه های دیگر فضای سبز رنگارنگی را به ما می دهد.

هرس کردن این گیاه معمولاً در ماههاي آبان تا بهمن انجام مي شود و بيشتر شامل پيراستن شاخه هاي خشك گياه مي باشد.بطورکلی برخی از پرورش دهندگان،آنرا با قیچی سرزنی به شکل گرد آرایش میکنند،ولی زرشکها اصولا به هیچ نوع هرسی نیاز ندارند.بهترین وقت قیچی زدن شاخه ها اواخر زمستان است،اما مرتب کردن در هر موقعی از سال مجاز است.

زرشک دانه دار و بیدانه که نوع دانه دار آن بیشتر به صورت زینتی کشت می شود ولی نوع بی دانه آن از نظر تجارتی دارای اهمیت می باشد که در مصارف آشپزی کاربرد دارد.

تعداد بازديد : 2456
نظرات كاربران :
 
 
سازمان بسیج مهندسی
دانشگاه تهران
شهرداری
ایران خودرو
اداره کل منابع طبیعی
شرکت ملی نفت ایران