گل آزالیا: :Azalea

                                                              

گل آزالیا با نام علمی “Rhododendron simsii”  از جنس Rhododendron و از خانواده (fundagiller Ericaceae) است گیاهی زینتی بومی آسیا،اروپا و شمال آمریکاست به صورت درختچه یا درخت های نسبتاً کوچک برگ ریز و یا همیشه سبز  است که هم برای تزئین باغ و هم گلخانه به کار می رود که  گل های درشت و پرپر آن دارای رنگ های مختلف قرمز، بنفش، سفید و زرد است. گل ها منفرد  و یا اغلب به صورت گروهی قرار دارند و  گیاهان این خانواده معمولا در زمستان گل‌های خود را نمی‌ریزند. اکثر این گیاهان در مناطق تپه‌ای آسیا و آمریکای شمالی هستند. زندگی در محیط جنگل، سواحل رودخانه‌های سنگی، باتلاق و سایه را دوست دارند. در فصل بهار یا تابستان، گل‌های صورتی، شکوفه‌های زرد طلایی و قرمز باز می‌کنند.
 


                                                                                                                                                                                                           




این گیاه نیاز به دمای ۱۰ تا ۱۲ درجۀ سانتی‌گراد و نور و روشنایی فراوان دارد. باید در طول دورۀ استراحت، دما حداقل پنج درجۀ سانتی‌گراد نگهداری شود. خاک همیشه باید مرطوب باشد. آزالیاها مانند گل‌های جنگلی، زندگی درون گیاهان پوسیده و غنی از هوموس را دوست دارد. ژاپنی‌ها در حدود ۱۰۰۰ سال در حال پرورش گیاه آزالیا هستند و روش‌های پرورش آن را مخفی نگه داشته‌اند. جالب است بدانید یکی از انواع گل آزالیا به‌عنوان گل ملی بلژیک انتخاب شده است گل آزالیا در اصل گیاه خانگی نیست. گل باغچه و بالکن و فضای باز است. برای نگه داشتن درون منزل نیاز به یک نسیم دایمی  میباشد حتی در طول شب هم شما باید پنجره را باز نگه دارید. این برای خانه‌های قدیمی که پنجره و حیاط دارند ممکن و مناسب است. ولی تامین این شرایط در آپارتمان‌ها کار ساده‌ای نیست.لازم است برای ظهور غنچه‌ها، محیط کمی سرد باشد. این گیاه در ماه‌های پاییز و زمستان شکوفه می‌دهد. این گیاهان محیط گرم را دوست ندارند. چون باعث خشک شدن خاک و از بین رفتن ریشه گیاه می‌شود.تمام آزالیاها نسبت به سرمای زمستان مقاوم هستند.حتماً از گلدان‌های سفالی استفاده کنید تا ریشه‌ها را از سرما محافظت کنند.باد ملایم و هوای مرطوب را دوست دارند. حتماً در معرض وزش نسیم یا باد ملایم باشند.به‌هیچ‌وجه در جاهای گرم و خشک نگهداری نشود. از نور خورشید در ماه‌های مهر و اسفند محافظت شود.این گیاه به خاک‌های اسیدی با PH=4.5-6.0  احتیاج دارد. از کودهای طبیعی استفاده نکنید چون میزان اسید خاک را کاهش می‌دهند. به جای آن از هوموس و ترکیب موادی اسیدی استفاده کنید. 

 

                                                                                        

در ماه اسفند تا اوایل اردیبهشت زمان مناسب برای تعویض گلدان است ریشه‌های آزالیا به سمت اطراف رشد می‌کنند  بنابراین از یک گلدان پهن سفالی استفاده کنید  چون مانع از  انتقال گرمای زیاد در فصل بهار و گرم‌شدن ریشه‌ها شده و ریشه ها ازبین نمی روند و جالب اینکه در سرمای  10-درجه نیز گلدان سفالی از ریشه‌ها در برابر سرما مواظبت می‌کند.اگر توانستید آب با PH=7  پیدا کنید، بهتر است با این آب آبیاری شود. در‌غیر‌این‌صورت آب شیر را در یک ظرف بریزید. اجازه دهید سه روز بماند. بعد از این سه روز که مواد و املاح آب ته‌نشین شد، با دقت آب سطح را برداشته و از آن برای آبیاری آزالیاهای خود استفاده کنید.هنگامی که می‌خواهید آزالیای داخل گلدان را به باغچه و بیرون انتقال دهید، بوته را به طور دقیق تا‌‌ همان سطحی که قبل از آن در خاک بوده است، داخل خاک قرار دهید. بوته‌های کوچک‌تر را بهتر می‌توان به بیرون منتقل کرد.

آبیاری گل آزالیا:

آبیاری آزالیا روش خاص خود را دارد،به تشت و یا سطل آب ولرم و بدون املاح اضافه نمایید و گلدان ها را به مدت ۱۵ دقیقه درون آن قرار دهید.به طوری که آب تا لبه گلدان ها هم سطح باشد،علامت سیر آب شدن گیاه توقف در خروج حباب هوا از سطح آب است،گلدان ها را از آب خارج نموده تا آب اضافی از زهکش خارج گردد.اگر خاک سطح گل زود خشک می‌شود، در‌حالی‌که خاک داخل گلدان خیس و مرطوب است، این نشانۀ خوبی نیست. نباید خاک سطحی خیلی خشک شود. چون ما سطح را خشک می‌بینیم، زود به زود آبیاری می‌کنیم و خاک داخل که مرطوب است را مرطوب‌تر می‌کنیم. این باعث بیماری در ریشه‌ها و از‌بین‌رفتن آن‌ها می‌شود. برای حل این مشکل حتماً به خاک خود شن و ماسه اضافه کنید. مواظب ریشه‌هایی که در سطح خاک هستند باشید. با آب‌دادن زیاد مشکل حل نمی‌شود. بلکه بهتر است به بلندی 2-1 سانتیمتر برگ خشک و یا تفاله چای بریزید. با این روش آب توسط تفاله‌ها جذب و سطح خاک را خیس نگه می‌دارد، در‌حالی‌که آب اضافه از گلدان خارج می‌شود. مواظب باشید که در زیر گلدانی آب جمع نشود.

آزالیا دارای گونه های بسیاری است ولی دو نوع آزالیا در بازار بیشتر موجود هستند نوع هندی و نوع ژاپنی. نوع هندی نسبت به نوع ژاپنی پرطرفدارتر است.

خرزهره هندی:Azalea indica


از گونه های مهم آزالیامی باشد که در ایران محبوببیت دارد گیاهی گلدار از خانواده Ericaceae و بومی هندوستان گلبرگهای آن ساده و پرپر در رنگ های متنوع گلبرگهای آن ساده و پرپر در رنگ های متنوع در جه حرارت پائین(حدود ۱۵ درجه) در زمان غنچه دادن برای آن حیاتی است و سرمادهی پائیزه گیاه را زودرس می نماید،گیاه را در تابستان خارج از اتاق و در سایه نگهداری کنید.بین دو آبیاری باید خاک آن خشک شود.در تمام سال به غبار پاشی روزانه نیاز داردبا ظهور غنچه ها در پائیز تغذیه روزانه  را شروع  کنید و بتدریج کاهش داده و در تابستان متوقف کنید.


ریزش برگ در گیاه آزالیا:

در فصل پاییز از هر سه برگ، یکی از آن‌ها می‌ریزد. این طبیعی است. برگ‌های باز‌شده در فصل بهار، در پاییز پیر شده و جای خود را به برگ‌های تازه می‌دهند. اما اگر برگ‌های جوان شروع به ریزش کردن به دلایل زیر می‌تواند باشد:کمبود آهن،PH بالا،خاک نامناسب،آبیاری با آب آهکدار،حشرات گیاه‌خوار،آبیاری بیش‌از‌حد چناچه گهگاه گلدان آزالیا را از انتها برای مدت چند دقیقه درون سطل محتوی آب قرار دهیم به سلامتی گیاه کمک زیادی کرده ایم. در بهار اگر گلدان گیاهتان  را در زیر باران ملایم قرار دهیم تا از آب باران که فاقد مواد آهکی است استفاده کند مفید خواهد بود. باید بدانیم که هر قدر محل نگهداری گلدان گیاه آزالیا خنک تر باشد گلهای آزالیا پردوام تر خواهد بود. پس از اینکه گل دادن آزالیا تمام شد گلهای خشک شده را جدا کرده و گلدان رادر محلی که نور کافی به آن برسد د رحرارت ۶ تا ۸ درجه سانتیگراد قرار داده و از میزان آب دهی باید کاست. جوانه های جدید را نیز از شاخه ها باید جدا کرد.

هرس گیاه آزالیا:

 فصل بهار بهترین زمان برای هرس شاخه های مسن و شاخه های بدشکل و بیمار است  و نیز شاخه هایی را که خارج از شکل کلی گیاه رشد کرده اند کوتاه کنید. همچنین سرزنی شاخه‌های قوی به منظور تحریک رشد جوانه های جانبی و حفظ ظاهر بوته‌ای شکل گیاه نیز باید انجام گیرد.

 

عوارض و درمان گیاه آزالیا: 

                                           


 از بیماری های مهم گیاه آزالیا میتوان به گال آزالیا اشاره کرد که عامل آن قارچ  Exobasidium vaccinii  می باشد که در ابتدا بصورت پودری و سپس قهوه ای رنگ می شود که اگر گیاه شما دارای رشد خوبی باشد و قوی باشد میتواند در مقابل این قارچ مقاومت کند ولی درصورت  مبتلا شدن با بریدن شاخه های آلوده و کم کردن رطوبت میتوان گیاه را نجات داد و وجود حلقه های سفید رنگی روی برگها نشان از وجود حشرات می باشد که باید  با یك سم حشره كش نفوذی هفته ای یكبار سمپاشی كنید تا علایم برطرف گردد. مواظب گلها باشید كه سم روی آنها نریزد. هوای سرد برگها گیاه را سیاه می كند. آفت دیگر کنه قرمز می باشد که باعث زردی  برگها می شود  هر دو هفته یكبار با سم كنه كش سمپاشی نمایید ولی تامین رطوبت دركاهش كنه ریز قرمز كه این علایم را به وجود می آورد، موثر است. نور كم محیط یا كلسیم بیش ازحد خاك می تواند برگها را كمرنگ كند. گیاه را به محل پرنورتری ببرید و با آب باران و یا آب حاصله از ذوب برفك یخچال، یا آب جوشیده سرد شده گیاه آزاله را آبیاری كنید تا علایم برطرف شود. در صورتی كه غنچه ها باز نشوند، می توان فهمید كه آبیاری زیاد از حد بوده و یا هوای گرم عامل آن است. برگهای جدید در اثر كمبود مواد غذایی ریز باقی می مانند و گلها هم تشكیل نمی شوند. مواد براق كننده شیمیایی به گیاه شدت صدمه رسانده و روی و برگها لكه های قهوه ای ایجاد می كند.
 

کاربرد گیاه آزالیا:

گیاه زیبای آزالیا با تنوع رنگ های زیبایش بصورت گلدانی در بالکن ها .تراسها و نیز کنارپنجره ها با هوای خنک در داخل خانه ها میتواند کاربرد داشته باشد و نیز در آب و هوای مناسب بعنوان یک درختچه زیبا درفضای سبز و پارک ها وبولوارها نیز میتواند کاربرد داشته باشد.


تکثیر آزالیا:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                 

گیاه آزالیا از طریق بذر، قلمه و یا پیوند قابل تکثیر است ولی تکثیر از طریق بذر بیشتر برای اصلاح گران و معرفی گونه های جدید هیبرید کاربرد دارد چون گیاهی که از بذر رشد داده می‌شود، 2 تا 10 سال طول می‌کشد تا اولین گل‌های خود را بدهد.ولی ریشه دار نمودن قلمه چوبی یانیمه چوبی روش ممناسب برای تکثیر این گیاه است که   از اواخر بهار تا اواسط تابستان، به وسیله یک چاقوی تیز، از ساقه های نیمه خشبی ، قلمه های ساقه ای یا انتهایی تهیه کنید و در کمپوست مخصوص بذر و قلمه بکارید.


شماره تماس:
09126947735: لشگری
 
لشگری  : 09304266103
فاتح     :09122275234

فصل بهار بهترین زمان برای هرس شاخه های مسن و شاخه های بدشکل و بیمار است  و نیز شاخه هایی را که خارج از شکل کلی گیاه رشد کرده اند کوتاه کنید. همچنین سرزنی شاخه‌های قوی به منظور تحریک رشد جوانه های جانبی و حفظ ظاهر بوته‌ای شکل گیاه نیز باید انجام گیرد.

در فصل پاییز از هر سه برگ، یکی از آن‌ها می‌ریزد. این طبیعی است. اما اگر برگ‌های جوان شروع به ریزش کردن به دلایل زیر می‌تواند باشد:کمبود آهن،PH بالا،خاک نامناسب،آبیاری با آب آهکدار،حشرات گیاه‌خوار،آبیاری

به تشت و یا سطل آب ولرم و بدون املاح اضافه نمایید و گلدان ها را به مدت ۱۵ دقیقه درون آن قرار دهید.به طوری که آب تا لبه گلدان ها هم سطح باشد،علامت سیر آب شدن گیاه توقف در خروج حباب هوا از سطح آب است،گلدان ها را از آب خارج نموده تا آب اضافی از زهکش خارج گردد.

تعداد بازديد : 1929
نظرات كاربران :
 
 
سازمان بسیج مهندسی
دانشگاه تهران
شهرداری
ایران خودرو
اداره کل منابع طبیعی
شرکت ملی نفت ایران