شمشاد آکوبا:Aucuba japonica

درختچه ای همیشه سبز از خانواده Garryaceae که بومی دشت های مرطوب، نواحی نزدیک به رودخانه ها و یا مناطق سایه دار و صخره ای ژاپن و چین استچین و ژاپن است کندرشد بوده و در اروپا بعنوان گیاه زینتی باغی محسوب می شود ولی در ایران بعنوان گیاه گلدانی شناخته می شود و  ارتفاع آن به ۱٫۵متر می رسد و  گیاهی است دوپایه با نر و ماده جداگانه و دارای گل ها کوچک با 4 تا 8 میلی متر قطر، با چهار گلبرگ به رنگ قهوه ای متمایل به ارغوانی می باشد که در خوشه های 10 تا 30 تایی میباشند و دارای برگ ها ی  پهن خالدار،مقابل هم، نیزه ای و پهن ، به طول 5 تا 8 سانتی متر و عرض 2 تا 5 سانتی متر است  برخی از انواع آن دارای برگ های دندانه دار هستند. این گیاه نر و ماده دارد. نرهای آن گل های نر می دهد و گیاهی که ماده است گل های ماده بر روی آن شکوفا می شود. گل ها ۸-۴ میلیمتر قطر دارند و چهار عدد گلبرگ ارغوانی رنگ دارند و ۳۰-۱۰ عدد از آن ها در گل آذین شکوفا می شوند. کاشت گیاه ماده و نر در کنار هم باعث تولید میوه هایی به رنگ قرمز و قطر یک سانتی متر در فصل پاییز می شود.

   و نیاز کمی به نور دارد و در سایه مقاوم است. تابش نور مستقیم آفتاب بخصوص در طی روزهای گرم تابستان و یا عصر هنگام در فصل زمستان موجب سوختن و سیاه شدن برگ ها می شود و برگ های جوان به این مسئله حساس تر هستند. این گیاه به خوبی در مکانی نیم سایه یا سایه کامل رشد می کند و این سایه موجب رشد انبوه گیاه می شود. ایده آل آن، مکانی سایه روشن و پر نور است. هر چند اشعه های ملایم آفتاب در صبحگاه ضرری برای گیاه ندارند اما تابش نور مستقیم آفتاب در مواقع دیگر بخصوص در طی روزهای گرم تابستان و یا عصر هنگام در فصل زمستان موجب سوختن و سیاه شدن برگ ها می شود و برگ های جوان به این مسئله حساس تر هستند.

خاک به خوبی زهکشی شده و کمی مرطوب با مواد آلی بالابرای آبیاری ، خاک مرطوب باشد کفایت می کند و نسبتا به خشکی مقاوم است اما برای رشد بهتر نباید به آن خشکی داد. پس مناسب مکان های گرم و پر نور نیست و از غرقابی کردنش خوداری کنید! آکوبا در بازه دمایی ۱۸-۷ درجه سانتیگراد به خوبی رشد می کند و به راحتی تا منفی ۱۵ درجه سانتیگراد را هم تحمل می کند. حتی برخی از این گیاهان تا منفی ۲۳ درجه را هم تحمل می کنند.

خاک گلدان ها از یک پیمانه خاک رس، یک پیمانه پیت ماس و یا خاک برگ و یک دوم پیمانه ماسه ی شکسته ترکیب شده باشد. لازم است به هر سطل ۴ لیتری از این ترکیب دو قاشق چایخوری کود کامل شیمیایی هم اضافه کنید. از کود دادن به آکوبای تازه کاشته شده تا ۶ ماه خودداری کنید و به گیاهان جان گرفته سه چهار ماه یکبار کود بدهید و همچنین تعویض گلدان و هرس شاخه های اضافی دراواخر زمستان و ابتدای بهار صورت می گیرد. برای اینکه گیاه بصورت بوته ای رشد کند باید ساقه ها را سرزنی کرد تا رشد شاخه های جانبی تحریک شود.

مرطوب نگه داشتن بستر خاک گیاه، به رشد سریع و شادابی گیاه کمک می کند. با این وجود گیاهان چند ساله کاشته شده در خاک که به خوبی استقرار یافته اند مقاومت بالایی در مقابل کم آبی دارند. به یاد داشته باشید گیاهان کاشته شده در گلدان مقاومت کمتری نسبت به خشکی کشیدن دارند. همچنین از غرقابی کردن این گیاه بپرهیزید.

در فصول سرد آبیاری را باید کاهش داد. آبیاری بیش از اندازه بخصوص در طی روزهای سرد و مرطوب زمستانه موجب سیاه شدن برگ ها و حتی شاخه ها می شود. اگر این مشکل پیش امد گیاه را آب ندهید تا بستر کاشت تا حدودی خشک شود.

هرس شمشاد آکوبا:


با سرزنی و هرس به راحتی می توان این گیاه را به اندازه و فرم مورد نظر حالت داد. بهتر است این کار در اوایل بهار انجام شود. همچنین برای اینکه گیاه بیشتر به شکل بوته رشد کند می توان ساقه ها را سرزنی کرد تا رشد شاخه های جانبی تحریک شود.

گاهی در ارقام ابلق این گیاه که برگ های رنگین دارند شاخه هایی بوجود می آید که برگ های سبز ساده دارند این شاخه ها را جدا کنید.
 

آفات و بیماری های شمشاد آکوبا:

                                                                                      

آفت این گیاه در آپارتمان کنه ها هستند که ریزش برگ و قهوه ای شدن برگ ها رو به همراه دارد. پوسیدگی ریشه حاصل از غرقاب ماندن خاک است. شته، پوسیدگی طوقه، سوختگی جنوبی و نماتدها از جمله آفت های این گیاه است.

تکثیر شمشاد آکوبا:

                                                                                               

 تکثیر شمشاد آکوبا  با سه طریق امکان پذیر است روش اول تهیه قلمه هایی به طول ۲۰-۱۵ سانتیمتر از انتهای شاخه های جوان در بهار یا تابستان و کاشت آن در مخلوطی سبک، به راحتی می توان این گیاه را تکثیر کرد  و روش دوم با استفاده از بذر گیاه که ۲۴ساعت خیس خورده باشد نیز میتوان آکوبا را تکثیر کرد و روش سوم  خوابانیدن  آن که ۱۲ ماه زمان می برد، می توان این کار را انجام داد.

برای تهیه بهترین و سالمترین نهال ،درختچه ،انواع گل،مشاوره برای احداث باغ ،هرس نهال  و مشاوره برای مبارزه بیولوژیک با آفات و بیماری ها لطفا با نهالستان نهال کرج با شمار ه های زیر تماس بگیرید.

لشگری:09126947735 

  لشگری  : 0930426610

فاتح     :09122275234

 

تکثیر شمشاد آکوبا  با سه طریق امکان پذیر است روش اول قلمه و روش دوم با استفاده از بذر گیاه و روش سوم  خوابانیدن  آن می توان این کار را انجام داد.

آفت این گیاه در آپارتمان کنه ها هستندو شته، پوسیدگی طوقه، سوختگی جنوبی و نماتدها از جمله آفت های این گیاه است.

سرزنی و هرس بهتر است ر در اوایل بهار انجام شود.و برای اینکه گیاه بیشتر به شکل بوته رشد کند ساقه ها را سرزنی کنید تا رشد شاخه های جانبی تحریک شود. ارقام ابلق اگر برگ های سبز ساده دادند این شاخه ها را جدا کنید.

تعداد بازديد : 620
نظرات كاربران :
 
 
سازمان بسیج مهندسی
دانشگاه تهران
شهرداری
ایران خودرو
اداره کل منابع طبیعی
شرکت ملی نفت ایران