گل میمون:Antirrhinum majus

 

گل میمون از جنس Antirrhinum  و از خانواده Scrophulariaceae یا کوتاه و کپه‌ای هستند یا بلند و نوک‌تیز. ساقه‌هاباریک وبرگ‌هایشان نازک و به رنگ سبز روشن است، بر سر آنها خوشه‌هایی از گل‌های لوله‌ای شکل قراردارد. این گل‌های مخملی و نرم در تابستان تقریبا به هر رنگی به جز آبی یافت می‌شوند که حدود ۴۰ گونه مختلف علفی و بومی مناطق مدیترانه که با توجه به منطقه آب و هوایی که در آن کشت می شود، به صورت گیاه یکساله یا دو ساله کشت می شود. اگر در منطقه ای کشت شود که زمستان سرد است، به صورت یکساله و اگر در منطقه ای کشت شود که سرمای زمستان ملایم است، به صوررت دو ساله کشت می شود و  نیز چند ساله و نیمه درختچه‌ای شناسایی شده که یکی از این گونه‌ها Antirrhinum majus است که نام علمی گل میمون بوده و از گیاهان علفی چند ساله این جنس می‌باشد ولی معمولاً از آن به‌عنوان گل یکساله استفاده می‌شودو دارای تعداد زیادی واریته و فرم مختلف است. طول گیاه و رنگ و اندازهٔ گل در واریته‌های مختلف متفاوت بوده  که در واریته‌های مختلف بین ده سانتیمتر تا یک متر متغیر است . گلهای آن به رنگ مختلف زرد، قرمز و سفید بوده و گاهی نیز ابلق و دو رنگ می باشد. ارتفاعآن در واریته های پا کوتاه 10-15 سانتیمتر و در واریته های پا متوسط 40 سانتیمتر و در واریته های پا بلند 60-70 سانتیمتر می باشد. واریته های تتراپلوئید نیز در سالهای اخیر بدست آمده که گلهای آن فوق العاده درشت و زینتی است و بلندی آن نیز 50-60 سانتیمتر می باشد ولی به طور کلی رنگ گلهای میمون متفاوت و دارای رنگ سفید ساده، صورتی، پوست پیازی، زرد، کرم، بنفش یا از گلهای مخلوط به صورت راه راه یا دارای لکه هائی است

 

 

 

 

گل میمون دارای یک کاسبرگ پنج قسمتی، یک جام نا منظم، با یک لوله بزرگ که به طور اریب دار گشاد شده و یک شبه کیسه که در انتها آماس کرده و به شکل دهان شده است بدین جهت آن را دهان گرگ نیز می نامند چهار پرچم که دو تا بلند و دو تا کوتاه است، یک کپسول دو حفره ای. ساقه های گل میمون به صورت تکی یا چند شاخه ای و به رنگ سبز تیره می باشد.
شکل برگها کشیده یا نیزه ای می باشد
 با  نوک تیز، به طول ۱ تا ۷ سانتی متر و عرض ۲ تا ۲٫۵ سانتی متر گسترده است. گل آن بر روی سنبله بلند تولید میشود. هر گل ۳٫۵ تا ۴٫۵ سانتی متر طول دارد و دارای دو “لب” و متقارن است . میوه آن کپسولی تخم مرغی شکل با قطر ۱۰ تا ۱۴ میلی متر است ، که حاوی دانه های متعدد کوچک است.

                                                                                                                                                                                             

 علت نامگذاری گل میمون به اسم Snapdragon این است که کلمه Snap به معنی گاز گرفتن و dragon به معنی اژدهاست که به این معنی است که این گل در حالت عادی بسته است وقتی پایین گل را فشار دهیم، دهانه آن باز می شود که مانند دهان اژدهاست. از طرف دیگر علت نامگذاری آن به ” گل میمون” در زبان فارسی، این است که بذرهای آن شبیه سر میمون است.

در گل میمون گاهی در یک گل ،دورنگ با هم وجود دارد و اگر  زمانی که گیاه جوان است، جوانه انتهایی آن حذف شودباعث می شود تاتولید شاخه های جانبی بیشتر و در نتیجه گلدهی آن بیشتر شود. زمان گلدهی این گل از تابستان تا پاییز می باشد.

آفات و بیماری های گل میمون:

                                                                                                                                                                             

رایج ترین بیماری گل میمون  بیماری قارچی مانند زنگ است چون گل‌های میمون‌ مستعد زنگ هستند، زنگ‌ یک بیماری قارچی است و به صورت لکه‌های مایل به قهوه‌ای بر روی برگ پدیدار می‌شود،  اگر در زمان آبیاری، برگها خیس شوند، بیماری های قارچی به گیاه حمله می کنند و بهترین راه برای جلوگیری از این بیماری این است که آنها را به صورت یک‌ساله‌ها پرورش دهند و شته نیز  یکی از آفات رایج گل میمون است که معمولاً روی شاخه های جوان بچشم میخوردکه با سمپاشی میتوان آنرا ازبین برد.

 

کاربرد گل میمون:

 از فرم‌های کوتاه گل میمون برای کاشت در حاشیه باغچه‌ها و ایجاد فرش گل در داخل چمن کاریها و کاشت در گلدان و باکس های گل و استفاده آنها برای تزئین نمای ساختمانها در مکانهای آفتابی مورد استفاده قرار می گیرد.نوع پابلند آن بیشتر در ضمن اینکه در حاشیه های کنار دیوار کاشته می شود از گلهای آن نیز بعنوان گل برید همراه با گلهای بریده دیکر زیبائی خاصی ایجاد می نماید کاشت در گلدان و باکس های گل و استفاده آنها برای تزئین نمای ساختمانها در مکانهای آفتابی مورد استفاده قرار می گیرد. ضمنا" این گیاه مکمل خوبی برای گیاهان مواج گل ظریف نظیر ژیپسوفیل یا مارگریت سفید می باشد. 

 

 

تکثیر گل میمون: 

                                                                                             
                                                                                                                                               

گل میمون به روش های کاشت مستقیم بذر در محل ،نشاکاری  و قلمه قابل افزایش است که برای کاشت مستقیم بذر است یعنی میتوان بذر را در بهار مستقیما در خاک باغچه بپاشید و در آبیاری آن دقت شود که بطور یکنواخت با آبپاش که سوراخهای ریز دارند آبیاری شوند و بعد از سبز شدن بذر ها آنها را تنک کنید و فاصله مناسب رعایت شود برای نشاکاری باید در فصل پاییز بذر ها را در ترکیبی خاکی که نصف ماسه و نصف پیت یا خاک برگ است در گلخانه بکارند . بذرها معمولا" بعد از 20-10روز سبز میشوند . بعد از اینکه نشاء ها باندازه کافی رشد کردند آنها را در گلدانهای کوچک بکارید و در گلخانه سرد یا شاسی قرار دهید . این گیاهان در فصل بهار به باغچه منتقل کنید و گیاهانیکه بیین ترتیب پرورش یافته اند زودتر از سایرین به گل می نشینند و در واقع با این روش گلهای زودرس بدست می آیند . در صورتیکه فرم های بلند آنرابرای گل بریده پرورش داده اید میتوانید بعد از جابجا کردن نشاها آنها را در گلخانه ای که حداقل درجه حرارت آن بین چهار تا هفت درجه سانتیگراد باشد قرار دهید و در فصل زمستان از گلهای آن استفاده نمایید و  افزایش به وسیله قلمه نیز جهت رقم هایی که از راه بذر قابل افزایش نیستند مانند رقم های پر پر استفاده می شود.

 

شماره تماس:09126947735 لشگری 
لشگری  : 09304266103
فاتح     :09122275234

گل میمون به روش های کاشت مستقیم بذر در محل ،نشاکاری  و قلمه قابل افزایش است

رایج ترین بیماری ‌آن بیماری قارچی زنگ است و بهترین راه برای جلوگیری از این بیماری این است که آنها را به صورت یک‌ساله‌ها پرورش دهند و شته نیز  یکی از آفات رایج گل میمون است که معمولاً روی شاخه های جوان بچشم میخوردکه با سمپاشی میتوان آنرا ازبین برد.

تعداد بازديد : 1105
نظرات كاربران :
 
 
سازمان بسیج مهندسی
دانشگاه تهران
شهرداری
ایران خودرو
اداره کل منابع طبیعی
شرکت ملی نفت ایران