- صفحه اصلی
- خدمات و محصولات
- گل و گیاهان زینتی
- گلهای فصلی
- آشلانتوس
آشلانتوس:Alternanthra
آشلانتوس گیاهی از تیره آمارانتوس است که سال ها در ایران کشت وکار می شود و کشت آن در حاشیه های گلکاری شمال کشور رایج است. گیاهی چندساله است که به صورت یک ساله کشت و کار می شود. بسیار کوتاه است و به خاطر برگ های آن که به رنگ سبز زیتونی و زرد، باریک و قاشقی شکل است کشت می شود. برگ ها به طول ۲.۵ سانتی متر و دارای لکه هایی به رنگ قرمز، بنفش و برنزی است. گل های آن سفید و غیر قابل تشخیص بوده و روی سنبله جانبی تشکیل می شوند. به سرما حساس است و به خاک مرطوب با زه کشی مناسب نیاز دارد. برای ایجاد رنگ مطلوب در برگ ها به نور کامل آفتاب احتیاج دارد.
آشلانتوس بیشتر به خاطر برگهای قرمز زرشکی وزیبایی که دارد کاشته میشود و بهعنوان گیاه زراعی دانهای (جهت استفاده از دانهها) و گاهی بهعنوان علوفه دامی در تعدادی از کشورهای دنیا از جمله پرو، اکوادور، آرژانتین، چین، آمریکا و … کاشته میشود.
گیاه تاارتفاع ۱۰۰ سانتیمتر و گاهی تا ۱۵۰ سانتیمتر رشد میکند و برای رشد مناسب به آفتاب کامل نیاز دارد.آشلانتوس نیاز به نور کامل خورشید دارد و در شرایط نیمسایه رشد مناسبی ندارد. گیاه در نور ضعیف اندامها و گلآذین ضعیفی تولید میکند. بهدلیل اینکه یک گیاه C4 است بنابراین راندمان تولید در این گیاه بالا میباشد.برای بهره گیری از توانایی بالقوه گیاه، آب و مواد غذایی، دما و نور کافی باید در اختیار گیاه قرار گیرد. گیاه روزکوتاه است و رشد زایشی آن یعنی به گل رفتن آن معمولاً با کوتاه شدن روزها در اوایل تابستان آغاز میگردد.گیاه در هر دو منطقه خشک و مرطوب بهآسانی پرورش مییابد.برای جلوگیری از تنش در شرایط خشک، آبیاری باید بهطور منظم صورت گیرد.
آشلانتوس برای تولید مناسب و انجام فرایند فتوسنتز نیاز مبرمی به دمای مناسب دارد بنابراین یکی از عوامل محدودکنندهنمایید دماهای پایین میباشد. دمای مناسب رشد در این گیاه ۲۰-۳۰ درجه سانتیگراد و حتی کمی بیشتر است.با وجود این، بهخوبی با مناطق مختلف کشور سازگار شده است.دماهای زیر ۱۵ درجه سانتیگراد مناسب رشد این گیاه نیستند و محدود کننده رشد محسوب میشود. در دمای ۴ درجه سانتیگراد رشد گیاه متوقف میشود و در دمای زیر صفر درجه سانتیگراد از بین میرود.
در مناطق معتدل میتوان قبل از آغاز بهار گیاه را در داخل خانه و یا گلخانه کشت نمود و در اوایل بهار آن را به زمین اصلی منتقل نمود. بسته به منطقه کاشت، گیاه ۶۰-۱۱۰ روز پس از کاشت وارد مرحله گلدهی میشود که در شرایط ایران گلدهی ۲-۳ ماه به طول میانجامد.
.گونههای متعددی از این جنس بهصورت طبیعی و خودروی در ایران رویش مییابند که در موارد بسیاری بهعنوان گیاهان هرز باغها و مزارع مطرح هستند. قدرت رشد سریع، توانایی تولید بذر زیاد و سازگاری با اقلیمهای متنوع رمز موفقیت این گیاه میباشد؛ بهطوری که از ارتفاع صفر در کنار دریا تا ارتفاعات ۳۵۰۰ متری مناطق کوهستانی دیده میشوند.
بیماریها و آفات آشلانتوس:
پوسیدگی ریشه و لکه برگی از شایعترین بیماریهای گیاه میباشند که ناشی از آلترناریا و مایکوپلاسما میباشند. برای مقابله با این بیماریها توصیه میشود از تراکم مناسب، عدم استفاده از آبیاری بارانی، حذف برگها و شاخههای اضافه (به هیچ عنوان سرشاخه اصلی را هرس نکنید) بهمنظور کاهش رطوبت در کانوپی، استفاده از سموم قارچ کش و …استفاده شود.از آفات این گیاه هم میتوان از لارو آگروتیس و اِمنیا را نام برد که در مرحله جوانهزنی خسارات زیادی وارد میکنند و همچنین کرمهای برگخوار، سرخرطومی، ملخها و شتهها ازجمله مهمترین آفات آشلانتوس میباشند.
کاربرد گیاه آشلانتوس:
کاربرد این گیاه بیشتر بخاطر رنگ زیبای برگ های آن میباشد که در فضای سبز، پارک هاو بولوارهاو حاشیه کاری و در ترکیب با گل و گیاهان دیگری جلوه ریبایی به فضای سبز می دهد علاوه بر کاربرد آن در فضای سبز دانه هایاین گیاه در تهیه هریره،سوپ و یا در پخت نان کاربرد دارد. جوانه دانهها بهعنوان سبزی مغذی در سالاد استفاده میشود. برگها نیز بهعنوان سبزی قابل استفاده میباشند. علاوه بر آن ریشه بهعنوان ملین، و دانه برای خروج کرم کدو و درمان بیماریهای چشم و اسهال خونی آمیبی استفاده میشود. در هند این گیاه بهعنوان یک ادرارآورو درمانکننده زخم استفاده میشود.
تکثیر آشلانتوس:
گیاه آشلانتوس هم از طریق کاشت بذر و هم قلمه سبز قابل تکثیر است که البته تکثیر از طریق بذر بسیار کاربردی تر است که بذر آن باید در بهار کشت شود که در مناطق معتدل میتوان قبل از آغاز بهار گیاه را در داخل خانه و یا گلخانه کشت نمود و در اوایل بهار آن را به زمین اصلی منتقل نمود.بهترین عمق کاشت بذر ۱-۵/۱ سانتیمتر میباشد و در صورت کاشت عمیق درصد سبز کردن بذرها کمتر میشود. علاوه بر کاشت بهصورت مستقیم، ۶-۸ هفته قبل از پایان یخبندان نیز میتوان دانهها را در گلخانه و یا منزل کشت و پس از سپری شدن خطر سرمازدگی، در زمین اصلی نشانمود که در این مدت ارتفاع گیاه تقریباً به ۸ سانتیمتر میرسد.گیاهان جوان حداقل یک بار به وجین (مبارزه با گیاهان هرز) و سلهشکنی (در خاکهای سلهدار و سنگین) نیاز دارند و زمانی که ارتفاع گیاه به ۳۰ سانتیمتر برسد بهخوبی بر گیاهان هرز چیره میشود. با توجه بهاینکه گیاه در تراکم بالا کشت میشود و گیاهچهها به تعداد زیاد سبز میشوند، پس از اطمینان از خطر حمله حشرات، سرما زدگی، گیاهان هرز و … نسبت به تنک کردن آن اقدام نمایید.بسته به منطقه کاشت، گیاه ۶۰-۱۱۰ روز پس از کاشت وارد مرحله گلدهی میشود که در شرایط ایران گلدهی ۲-۳ ماه به طول میانجامدو نیز با قلمه چوب نرم یا قلمه سبز در اواخر تابستان هم قابل افزایش است.در صورت خراش دادن سطح بذر با اسید سولفوریک غلیظ و یا کاغذ سمباده، درصد جوانه زنی بذرها افزایش مییابد.
در صورت تکثیر از طریق قلمه باید از قلمه چوب نرم یا قلمه سبز استفاده کرد که در اواخر تابستان قابل افزایش است.
شماره تماس:09126947735 لشگری
لشگری : 09304266103
فاتح :09122275234
گیاه آشلانتوس هم از طریق کاشت بذر و هم قلمه سبز قابل تکثیر است که البته تکثیر از طریق بذر بسیار کاربردی تر است .
پوسیدگی ریشه و لکه برگی از شایعترین بیماریهای گیاه میباشند.از آفات این گیاه هم میتوان از لارو آگروتیس و اِمنیا را نام برد که در مرحله جوانهزنی خسارات زیادی وارد میکنند و همچنین کرمهای برگخوار، سرخرطومی، ملخها و شتهها ازجمله مهمترین آفات آشلانتوس میباشند.